Az egészségre támadnak a termékbemutatók - Mit tehetünk ellene?
„Ez egy befektetés, megtakarítás” – hangzik el egy szombathelyi termékbemutatón. Azonban ki tudja, kinek befektetés, kinek megtakarítás.
2017. szeptember 12. 15:18

Ugyan a '90-es, kora kétezres években tapasztalható virágkoruk után az egyre szorosabbá váló hatósági együttműködéssel egyre másra lesz kevesebb a szabálytalan árubemutató, a még mindig nagy számú felháborító eset miatt a magyar kormány a rendőrség és az adóhatóság mellett a békéltető testületek munkájára is számít azért, hogy a visszaélések megszüntethetőek legyenek. Legalábbis ez az NFM szeptember 11-én bejelentett tervének lényege, hiszen annak ellenére, hogy a tavalyi átlag felére esett vissza az idén eddig bejelentettet szabálytalan termék- és árubemutatók száma, még mindig sok a teendő a főleg időseket megcélzó, és nem mindig hátsó szándék nélkül működő cégek ellen.

Legújabb húzásuk például az, hogy a termékbemutatót egészségnapnak álcázzák, és orvosi vizsgálatokkal akarják rávenni a papíron több százezres, a valóságban pár ezer forintba kerülő termékek megvételére a kiszolgáltatott időseket. A témával kapcsolatban a Kossuth Rádió Napközben című műsorának stábja arra várt választ szakértőktől, hogy például már elővigyázatosabbak-e az emberek, és a hatóság komolyabb szankciókat alkalmaz-e. Hogy milyen válaszok születtek?

„Ez egy befektetés, megtakarítás” – hangzik el egy szombathelyi termékbemutatón a bemutatót szervező cég munkatársától.

Azonban ki tudja, kinek befektetés, kinek megtakarítás, ugyanis az, hogy 240 ezer forintért hozzájuthat egy „szerencsés” kiválasztott a mintegy félmillióra taksált, „soha ilyen nem volt, soha ilyen nem lesz, világtechnológiai, egészséges” tulajdonságú edénykészlethez, nem teljesen csak a szerencsén múlik, hanem azon is, hogy ki érdeklődik az edénykészlet iránt.

És hamar vásárlók lesznek az érdeklődőkből, ha közel 260 ezer forinttal kevesebbért tud hozzájutni  a „szendvicsrétegű” főzőedényhez: egy, a termékbemutatón részt vevő hölgy elmondása szerint már közel félmillió forintot költött el ilyen termékekre. Mint elmondja, nem a vásárlás kedvéért megy el ezekre a rendezvényekre, hanem főleg a program miatt.

Hogy ez a program kinek jó a szervezőkőn kívül, azt nem tudni, ugyanis – mint az elhangzik – a vásárláskor megadott úgynevezett „reklamáló honlap” nem működik.

Még nagyobb médiafigyelem kell

A műsorban megszólalt egy mostanában elterjedt helyszín, a közérzet-javító központok károsultja, Ilona is, aki esetét ismertetve elmondta: férje prosztataproblémájára egy nyaki masszírozó gépre beszélték magukat orvosnak kiadó személyek.

Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének jogtanácsosa ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezek a cégek üzletre kérnek engedélyt a jegyzőtől, azonban teljesen úgy rendezik be, mintha rendelő lenne.

És ha ez még nem lenne elég, képesek megtenni a műsorvezető által „pofátlanságnak” minősített „vizsgálatokat”, amely során szinte mindig vagy végtag-amputációval, vagy rövid időn bekövetkező elhalálozással egy olyan idegállapotba kergetik az időseket, ami lehetővé teszi, hogy eladják számukra a teljesen haszontalan, de igen drága termékeket.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a témára irányuló médiafigyelem hasznos, de még több és célzottabb figyelemfelhívás kellene véleménye szerint, különösen a leginkább kiszolgáltatott rétegnek, az időseknek szólóan, hiszen még mindig sokan mennek el.

Változtatnak a csaló cégek? Változtatni kell a jogszabályokon!

Erkölcsi szabályokat kell védeniük a jogszabályoknak, erről bebizonyosodott, hogy jó lépés volt a kormány részéről meghozni a jogszabályok megszigorítását, de egy állandó harc, akik tilosban járnak, azok mindig próbálnak egy lépéssel a hatóság előtt járni – ismertette Tarnai Richárd kormánymegbízott.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője azon túl, hogy elmondta, hogyan látják a kormányhivatalnál a termékbemutatónak álcázott „egészségnapokat”, kitért arra is, hogy szerinte már egyre nehezebben tudnak beépülni a kollégái az ilyen “bemutatók” közönsége közé.

Ugyanis – ahogy azt elmondta a műsorban – az ezeket szervező cégek kitalálták, hogy csak személyes meghívóval lehet bejutni ezekbe valamint az is elfordult, hogy nem nagy közönség előtt, hanem egyenként behívva a megjelenteket, ismertetik a termékeket, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy a csalásnak tanúja akadjon.

Tarnai Richárd úgy fogalmazott: épp ezért kell megváltoztatni megint a jogszabályokat, ehhez pedig részükről, a hatóság részéről minden segítséget megadnak nekik. Jók az eddigi jogszabályok, de most újabb lépésekre van szükség  – hangsúlyozta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ugyan egy hallgató azt írta sms-ben ezzel kapcsolatban, hogy egyenként kell a cégek alkalmazottait behívni és rögtön lecsukni, a kormánymegbízott úgy fogalmazott: ez az ügyészség feladat lesz.

Kossuth Rádió/Napközben
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó