L. Simon László mentelmi ügye
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 25 . B.11.155/2017/2. számú végzésében az elmúlt napokban indítványozta L . Simon László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Stotz Gyula feljelentése alapján.
2017. szeptember 11. 12:25

A feljelentés szerint: 2017. március 17-én jelent meg az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, valamint a http:llwww.atv .hu/vidieok weboldalon L. Simon Lászlóval készített beszélgetés, melynek során a Fidesz képviselője az alábbi valótlan tényállásokat fogalmazta meg a feljelentővel kapcsolatban:

- a feljelentő vélelmezhetően felelős a magyar könyvkiadók pénzének eltűnéséért,

- a feljelentő Kapolyi László megbízásából megfigyelte Orbán Viktort, melyből következetést vont le a politikai elfogultságára.

Stotz Gyula feljelentő szerint az interjú személyével kapcsolatban személyét sértő, társadalmi megbecsülését csorbító valótlan kijelentéseket tartalmaz.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2017. szeptember 5-i ülésén tárgyalta. Zárt ülésről készült jegyzőkönyvek nem hozhatók nyilvánosságra. L. Simon László előzetesen közölte: a Mentelmi bizottság, illetve az Országgyűlés döntését elfogadja, a feljelentést méltánytalannak tartja.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást. A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Szavazása során nem kapott többséget a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány, ezért a határozati javaslat az, hogy „az Országgyűlés L. Simon László országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.”

Végleges döntés dr. Vejkey Imre, a bizottság kereszténydemokrata elnökének előterjesztése nyomán  a Tisztelt Ház legközelebbi  plenáris ülésén születhet.

Bartha Szabó József
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó