Ingeborg, a kémnő
A Budavári Könyvünnepre jelent meg Zsuffa Tünde legújabb kémregénye "Ingeborg". Újabb sikerkönyv. Lebilincselően változatos és izgalmas.
2017. szeptember 6. 12:17

A történet a keletnémet (NDK)  titkosszolgálat alattomos kegyetlen világából átviszi az olvasót a bolíviai  sósivatag szalézi missziójába, ahol négyezer méter magasban a Föld és az Ég összeér, ahol az emberi sorsok találkoznak, tükröt mutatnak egymásnak és értelmet nyernek.

A főhős, Ingeborg kiszolgáltatott fiatal egyetemistából a keletnémet titkosszolgálat legképzettebb, legembertelenebb   ügynökévé  válik. Céljai megvalósítása  érdekében mindent bevet, ravaszságot, bájt, erotikát. Egyre merészebb, egyre veszedelmesebb  játékot űz, ugyanúgy kihasználja a keleti, mint a nyugati titkosszolgálatokat, gátlástalanul keresztülgázol minden erkölcsi törvényen. A csinos kémnő az embertelenség megtestesítője. Madách  megírta az "Ember tragédiáját", Zsuffa Tünde pedig  az "Embertelenség tragédiáját"!

A történelem során gyakran elhatalmasodtak az embertelenség képviselői, a kegyetlen római császároktól, a méregkeverő, vagyont gyűjtő, szeretők által uralt erkölcstelen pápákig (Borgia, Medici pápák), Amerika őslakóit kiirtó aranyéhes császárokig (V. Károly, II.Fülöp), azonban a kommunizmus által kitermelt tudathasadásos keletnémet titkosszolgálatok ügynökei  felülmúlták mindezt.

Mindenezek ellenére a regény derűlátó módon fejeződik be, megnyugtatja az olvasót, hogy az embertelenség világából van kiút, amely nem lehet más, mint a lelki szellemi értékek útja, az Isten felé vezető szeretet és jótettek útja!

Dr Cey-Bert Róbert író, egyetemi tanár

Zsuffa Tünde Ingeborg c. könyvét Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója mutatta be telt ház előtt a budapesti Kévés Stúdió Galériában. A történész kiemelte, hogy a közrettegésnek örvendő Stasi sokkal hatékonyabban, profibban működött, mint a magyar titkosszolgálat, ennek ellenére nagyon komoly áthallások vannak a regényben a magyar viszonyokat illetően.

Szabó Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy huszonhét évvel a rendszerváltozás után még mindig cipeljük magunkkal azt a szomorú örökséget, amit nem tudunk feldolgozni.  Ennyi idő elteltével is képtelenek vagyunk lezárni a múltat, hiszen a társadalmi diskurzus az ügynökök szintjén rekedt meg, a tartótisztek, a rendszer valós működtetői azonban árnyékban maradnak.

Fotó: Juhász Éva

gondola
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Fontos adóügyi könnyítésekről döntött az Országgyűlés
  Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
 • Kocsis Máté: „Nagy svindler” Gyurcsány Ferenc
  Nagy svindlernek nevezte Gyurcsány Ferencet a Fidesz frakcióvezetője, miután a DK elnökéről kiderült, hogy tőle függésben levő fiatalokkal akarta saját népszerűségét bizonyítani. Kocsis Máté már korábban is arra figyelmeztette az ifjú korosztályt, hogy keressenek rá, és meglátják, ki is az igazi Gyurcsány Ferenc. „Jó nektek, hogy titeket már nem vernek agyon, ha tüntetni mentek” – írta a kormánypárti politikus.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
MTI Hírfelhasználó