Magyarország igénye jogos
Az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke, Manfred Weber a Münchner Merkur nevű lapnak nyilatkozva megértést mutatott az iránt, hogy az EU vegyen részt azon kerítés finanszírozásában, amelyet Magyarország az EU külső határai védelmére emelt, idézi őt a Deutsche Wirtschafts Nachrichten független német gazdasági-politikai hírportál.
2017. szeptember 5. 14:30

„Magyarország sokakkal egyetemben ellenőrzi a külső határokat. Az Európai Bizottságnak egy ilyen kérést egyszerűen nem lehet az asztalról lesöpörnie”. Hozzátette: az EB Bulgáriát és Olaszországot is támogatja.

Ugyanakkor – jelentette ki – Magyarországnak azonban el kell ismernie, hogy a „szolidaritás nem egyirányú utca” és fontos, hogy Orbán Viktor most elismerje, mennyire szükséges az EU-országok közötti szolidaritás”.

Amivel – tegyük hozzá – a frakcióvezető az eurokraták mindegyikéhez hasonlóan kínosan és kényesen kerüli el azt az alapvető kérdést, hogy miért kellene kötelezően „szolidaritásnak” nevezni egy olyan valamiben való részvételt, amit Weber hazája, Németország, Franciaország és más uniós magállamok saját maguk számára előnyösnek, fontosnak, sőt létfontosságúnak tekintenek, elsősorban demográfiai okokra hivatkozva, hiszen a jóból való részesedést egyetlen más esetben sehol soha nem tekinti kötelezőnek.

A cikk ismerteti, hogy a magyar miniszterelnök a múlt héten követelte Brüsszeltől, az fizesse ki a menekültválság miatt emelt határkerítés építését, valamint a határzár mellett szolgálatot teljesítő 3000 határvédő kiképzését és bevetését. Az Európai Bizottság a követelést elutasította.

Tekintettel az Európai Bíróságnak az uniós migránskvótára vonatkozó, holnapra várható döntésére, Weber kijelentette, az ítélet „az utolsó esély, hogy az EU-ban a migrációs politika miatt feltépett sebek begyógyuljanak. Hozzátette: „Minden tagországtól elvárjuk, hogy tartsa tiszteletben a bírósági döntést a menekültek elosztását illetően”.

Szlovákia és Magyarország e bíróságnál kifogásolta, hogy 120 ezer, Görögországba és Olaszországba érkezett migránst osszanak el más uniós tagországban.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó