Segítség helyett kioktatás Brüsszeltől
A szolidaritást a kvóta jelenti és nem a kerítés
Az Európai Bizottság nem ad pénzt a magyar és ezzel együtt az unió határát védő kerítésre. A brüsszeli testület szerint az európai szolidaritás az, ha Magyarország illegális bevándorlókat fogad be a kötelező uniós kvóták alapján. Hazánk annak ellenére nem részesült eddig a közösség anyagi jellegű szolidaritásából, hogy azon kevés tagállam egyike, amely az unió külső határain betartja és betartatja a hatályos schengeni szabályokat.
2017. szeptember 2. 10:48

– Az Európai Bizottság (EB) kész megvizsgálni a magyar kormány azon kérését, hogy az Európai Unió (EU) fizesse ki Magyarország számára a határvédelmi költségek felét, az EU azonban továbbra sem finanszírozza határkerítések építését – közölte tegnap Alexander Winterstein.

A brüsszeli testület szóvivője a grémium szokásos napi sajtóértekezletén emlékeztetett arra, hogy az EU korábban már hozzájárult a magyarországi határvédelem költségeihez. Újságírói kérdésre válaszolva Winterstein hangsúlyozta: az európai szolidaritás „kétirányú utca”, nem pedig egy „á la carte menü”, melyből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat.

– Berlin üdvözli, hogy a magyar kormány fontos európai elvként ismeri el az uniós tagállamok közötti szolidaritást a migrációs válság ügyében – mondta a német kormány szóvivője tegnap Berlinben. Steffen Seibert egyben megismételte az Európai Bizottság uniós szolidaritásról szóló gondolatait. Martin Schulz egy berlini fórumon reagált a magyar kormányfőnek a bizottsághoz címzett levelére. A német szociáldemokraták kancellárjelöltje szerint felháborító, hogy Orbán Viktor Horst Seehofer bajor kormányfőnek, a rivális CSU elnökének „jó barátja még pénzt is akar a határkerítésért”.

Hazánk eddig 883 millió eurót fordított az ország és az unió határának védelmére Fotó: Kurucz Árpád

– Magyarország szolidaritást vár Európától – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap, arra utalva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben arra kérte a politikust: az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelem 883 millió eurós, vagyis 270 milliárd forintos költségeinek a felét. – Magyarország nemcsak saját, hanem Európa határait is védi – tette hozzá Kovács Zoltán.

Szavai szerint az oly sokat emlegetett európai szolidaritás egyik legfontosabb feltétele a szabályok betartása, ebben az esetben a határ védelme. – Annál is inkább, mert az EU-ban sokan nem alkalmazzák a schengeni szabályokat – fogalmazott a szóvivő, aki azt hangsúlyozta, hogy hazánk a migrációs válság kezdete óta szigorúan ragaszkodik a lefektetett jogszabályokhoz, amely az egymás iránti szolidaritás alapvető mértékegysége. Kovács Zoltán példaként említette, hogy Bulgáriának 160 millió, Görögországnak pedig 1 milliárd eurót ítéltek a határvédelmi költségek enyhítésére, és több száz millió eurót kapott Olaszország is.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a témában tartott tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzékhez fordult. – Tegyék félre a pártpolitikai érdekeket, álljanak Magyarország mellé – jelentette ki a kormánypárti politikus. Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István reagálásában „ócska provokációnak” és „kommunikációs blöffnek” nevezte a miniszterelnök bizottsághoz intézett levelét. Álláspontja szerinte ugyanis bármit is válaszol Brüsszel, Orbán Viktor ezt belpolitikai játszmája részeként fogja kommunikálni.

Orbán: A kontinens jövője Közép-Európa

– Ha engedjük, hogy Európa lelki, gazdasági, politikai, katonai ereje csökkenjen, ha folytatódik a demográfiai hanyatlás és fokozódik a migrációs nyomás, akkor Európa el fog tűnni – hangsúlyozta a miniszterelnök tegnap Pécsen. Orbán Viktor szerint ha ez megtörténik, akkor a mai fiatalok egy másik, „ma még ismeretlen világban” fognak élni. – Európa a huszonnegyedik órában van, megjelentek azon szellemi-politikai irányzatok és vezetőik, akiknek „új próféciája” szerint „már felesleges ellenállni” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor kijelentette: a magyar jövőt azok a bátor fiatalok jelentik, akik mernek az árral szemben evezni, a családot, a közösséget és a nemzetet választják a multikulturalizmussal és „a mindent egynemű masszába gyúró politikai irányzatokkal” szemben. Szavai szerint a kontinens jövőjét azon közép-európai országok jelentik, amelyek „nem lettek se németté, se törökké, és akiket még a mindent elnyelni akaró szovjet bendő sem tudott megemészteni”.

magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó