Jóval népszerűbb Merkel Közép-Európában
Angela Merkel kifejezetten ismertnek számít a régióban, személyét minden országban tízből kilencen ismerik.
2017. augusztus 31. 16:37

A kancellár személyét a horvátok (74%), a románok (71%), az osztrákok (70%) és a szlovének (63%) körében a jelentős többség pozitívan ítéli meg.

Csehország, Szlovákia és Magyarország polgárai kevésbé szimpatizálnak Merkel kancellár személyével, itt átlagosan mindössze 32-36% ítéli meg pozitívan a személyét, míg 48-60% negatívan vélekedik róla. Ennek hátterében vélhetően a kancellár migrációs kvóta melletti kiállása áll, ezekben az államokban ellenzik ugyanis az elképzelést a legtöbben.

Érdekesség, hogy a lengyelek pozitívan ítélik meg Angela Merkel személyét, körükben 55% alkotott róla pozitív, míg 39% negatív véleményt. A kancellárral a bolgárok (52%), a szerbek (57%) és az osztrákok (70%) többsége is szimpatizál.

A német szociáldemokraták kancellárjelöltje, az Európai Parlament korábbi elnöke, Martin Schulz kevésbé ismert a régióban, mindössze a megkérdezettek fele ismeri. A V4-országok körében nagyjából azonos a Schulz személyét pozitívan és negatívan megítélők aránya. Ehhez képest a többi vizsgált országban jobban szimpatizálnak a személyével, de kevesebben, mint ahányan Merkel kancellárral.

A vizsgált tíz közép-európai országban átlagosan közel kétszer többen vannak jó véleménnyel Angela Merkelről (54,5%), mint akik Martin Schulzot preferálják (27%).
 
Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. június 6. és július 6. között készült tíz közép-európai országban (Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária), országonként 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív az adott ország 18 évnél idősebb lakosságára nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba ±3,2 %.
 

nezopontintezet.hu
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó