Mások szemével
A Magyar Demokrata Fórum az angolszász sajtó 1987-1990-es híradásaiban címmel újabb RETÖRKI kötet jelent meg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában. A könyv szerzője: Kávássy János Előd
2017. augusztus 30. 15:15

„Sok-sok oldallal, néhány évvel és egy új demokratikus renddel ”később” remélem, hogy az általam felvállalt, ”szelektálva, rész-egészeken keresztül” történő be-és megmutatás híven tükrözi azt, hogyan látta a nyugati angolszász sajtó a Magyar Demokrata Fórumot a mozgalomtól a párton át a kormányalakítás előtti utolsó pillanatokig.

A mások szemével való visszatekintés sajátossága, hogy nem egyszerűen a Fórumra, hanem a Magyar Népköztársaságra, majd a Magyar Köztársaságra, illetve abban/azzal együtt picit saját magunkra, valahai létezésünk külső kereteire is visszanézünk. Nem biztos, hogy objektívabban, de mindenképpen saját szubjektumunkon kívül.

E tanulmány kezdetén, bevallom, magam sem álltam kész azon időutazásra, amelybe az általam közreadott cikkek betűi, szavai, mondatai sodortak. Kádár, Aczél, Pozsgay, Grósz, Németh, Nyers és a többi MSZ(M)P-s politikus elsőre csak zavaró körülményt jelent, ha az ember Bírótól, Lezsáktól, Kiss Gy.-től, Csurkától, Antalltól vagy épp Jeszenszkytől akar idézni. Ám a Sátortól a Parlamentig tartó út valahai külső környezete nélkül valójában felfejthetetlen és megérthetetlen, az angol nyelvű híradásokban pedig önmagában valójában nem is létezik.” (Kávássy János Előd)

A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2017-ban jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

gondola
  • Az európai jobboldal felsorakozik
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
  • Bolsevik vírus támadja a brüsszelitákat
    Dr. Somogyi János: Szemmel láthatóan ezek a EU-s vezető bürokraták elkapták a „bolsevik vírust” és feltámasztották a Szovjetuniót. Napjainkban a bolsevizmus az EU Parlament (és Bizottság) képében, formájában kísértetként járja be Európát.
MTI Hírfelhasználó