Pozitívra javította hazánkat a Standard & Poor's
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javíthatja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 26. 00:29
2017. augusztus 26. 00:02

 

A nemzetközi hitelminősítő globális minősítési részlegének (S&P Global Ratings) indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A cég a kilátás javításával egyidejűleg megerősítette Magyarország befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű hosszú és rövid távú államadós-besorolását.

Magyarország tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél visszanyerte a befektetésre ajánlott osztályzatot.

A Fitch Ratings tavaly májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service novemberben emelte vissza a befektetési kategóriába a magyar államadós-besorolást, és azóta azonos, "BBB mínusz/Baa3" osztályzattal tartják nyilván Magyarország hosszú lejáratú államadósságát.

A Fitch és Moody's a magyar adósbesorolásra továbbra is stabil kilátást tart érvényben.

A Standard & Poor's a magyar államadós-osztályzat legutóbbi két felminősítését - köztük Magyarország tavaly szeptemberi visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába - úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását. Ez valamelyest szokatlan eljárás volt a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban.

A kilátás péntek éjjel bejelentett pozitívra javításának indoklásában az S&P Global Ratings viszont kiemelte: a lépést mindenekelőtt az a várakozása támasztja alá, hogy a magyar reálgazdasági és külső mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását. A cég szerint mód nyílhat a magyar szuverén besorolás felminősítésére, ha e javulás tartósnak bizonyul.

Az S&P Global Ratings közölte: ötévi "hitel nélküli" gazdasági növekedési időszak után arra számít, hogy újraindul a hitelkihelyezés növekedése a magyar gazdaságban, de ezzel egyidejűleg 10 százalék körüli - a történelmi visszatekintésben mért csúcsoknál sokkal alacsonyabb - szinten stabilizálódik a nem teljesítő követelésállomány rátája.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, hogy a magyar bankszektor tavaly - részben a banki különadók fokozatos csökkentése miatt - ismét nyereségessé vált.

A magyar bankszektor kinnlevőségi mutatóinak javulására más nagy hitelminősítők és londoni pénzintézetek is felhívták a figyelmet.

A Moody's Investors Service már tavaly stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer egészének kilátását, és ehhez fűzött indoklásában szintén a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben összeállított térségi szektorelemzése szerint a tavalyi év második felére éves összevetésben 8,2 százalékkal 52,6 milliárd euróra csökkent a közép- és kelet-európai bankrendszerek rossz kinnlevőségeinek összege, és Magyarországon a legalacsonyabbak között volt e problémás követelésállomány a térségen belül.

A magyar szuverén adósbesorolás kilátásának javításához fűzött pénteki londoni elemzésében az S&P Global Ratings kiemelte: a magyar hazai össztermék (GDP) növekedése 2009 és 2014 között az EU-folyósításoktól és a nettó exporttól kapta a fő lendületet, mivel a bankszektor ebben az időszakban a GDP 20 százalékánál nagyobb arányú nettó külső adósságot épített le, és eközben szűkült a hitelkínálat, a kormány pedig a költségvetési feszültségekre reagálva több évig tartó prociklikus államháztartási szigorítást hajtott végre.

Azóta a hazai bizalom lassan helyreállt, fokozatosan javultak a finanszírozási kondíciók, és tavaly - tíz év után - a reálfogyasztás ismét elérte a globális pénzügyi válság előtti szintet.

Mindezek alapján az S&P Global Ratings az idei év egészében 3,5 százalékhoz közelítő reálnövekedésre számít Magyarországon, de hangsúlyozza, hogy az erőteljes első negyedévi teljesítmény növelte az ennél gyorsabb idei és jövő évi növekedés valószínűségét.

A ház véleménye szerint ugyanakkor a szerkezeti növekedési kihívások - köztük a rossz demográfiai folyamatok - a 2018-2020 közötti időszakban már inkább 2,5 százaléktól valamelyest elmaradó éves átlagos növekedéseket tesznek majd lehetővé.

A hitelminősítő megítélése szerint az Orbán-kormány egyes nem konvencionális szakpolitikai intézkedései - a kedvező külső környezettel együtt - fontos tényezői voltak a külső sérülékenység csökkentésének és a makrogazdasági stabilitás megteremtésének. Az S&P Global Ratings közölte: elismeri a kormány ambiciózus reformprogramját is, amely a versenyképesség és a termelékenység javítását célozza.

A cég elemzői mindemellett úgy vélekednek, hogy a 2010-es évek eleje óta végrehajtott egyes intézményi változtatások gyengítették a fékek és ellensúlyok rendszerét, az EU által Magyarországgal szemben elindított kötelezettségszegési eljárások pedig azzal a kockázattal járnak, hogy destabilizálódhatnak az unió és Magyarország kapcsolatai. A cég vélekedése szerint ez potenciálisan kisiklathatja az uniós beruházási programokat.

Az S&P Global Ratings ugyanakkor "elhanyagolhatónak" minősítette a költségvetési elcsúszás kockázatát, és azzal számol, hogy az éves átlagos államháztartási hiány a 2017-2020-as időszakban a hazai össztermék 2,3 százaléka lesz.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a likvid eszközöktől megszűrt államadósság-ráta 2020-ig fokozatosan a GDP-érték 66 százalékéra csökken a tavaly mért 70,4 százalékról.

 

A javuló adósságpályát és a gyorsuló növekedést is értékelte az S&P

A csökkenő adósságot,  a gazdaság gyorsuló növekedését és a bankszektor javulását is értékelte a Standard & Poor's hitelminősítő péntek esti döntésében, amellyel pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását - vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember az MTI-nek elmondta, hogy csökkent a külső adósság és az adósságfinanszírozás szerkezete is kedvezően módosult, a belföld felé tolódott el.

Emellett lendületet vett a gazdaság, 3-4 százalék közötti lehet az éves növekedés, 2-3 százalékos infláció mellett.

Az államadósság a jelenlegi tempóval évente 1,5-2 százalékkal csökkenhet, így 70 százalék alatti GDP-arányos adósságszint várható az évtized végére.

Németh Dávid szerint az S&P döntésében szerepet játszhatott az is, hogy bár választási év következik, ennek ellenére a költségvetés stabil,  nem szállt el a deficit.

Az értékelési szempontok között volt az is, hogy a bankszektor portfóliója tisztult, a nem teljesítő hitelállomány tartósan csökken, 10 százalék körül van - fejtette ki a K&H Bank vezető elemzője.

MTI
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó