A magyar ellenzék a külföld pártján
A szocialisták szerint az Orbán-kormány az érvek helyett az egyre magányosabb diktatúrák dacreakcióját választotta és a józan ésszel szakított.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 25. 21:58
2017. augusztus 25. 21:50

„Hollandia távozó budapesti nagykövete pontosan és objektíven látja a magyar valóságot” – reagált közleményben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra, hogy Szijjártó Péter, a távozó holland nagykövet szavaira reagálva hazarendelte Hágából a magyar nagykövetet. A szocialisták szerint ezzel az Orbán-kormány „az érvek helyett az egyre magányosabb diktatúrák dacreakcióját választotta”, és valójában nemcsak Hollandiával, hanem „az európaisággal és a józan ésszel szakított”.

Ujhelyi és Piri Kati magyar származású holland EP-képviselő arra szólította fel az Orbán-kormányt, „hogy egyszer és mindenkorra hagyjon fel a diplomáciai elmebajjal!” Magyarország helye az Európai Unióban van – írják – Hollandia pedig az Európai Unió egyik meghatározó, alapító tagállama, a magyar nemzet barátja. „Az orbáni politika bizonyíthatóan kivezeti Magyarországot az európai közösségből, amely a kontinens békéjét, stabilitását és fejlődését biztosítja” – áll a közleményben.

„Szijjártó Péternek a leköszönő holland nagykövet interjújában valószínűleg nemcsak az fájt, hogy egy külföldi diplomata is rámutatott arra a közismert tényre, hogy Magyarországon virágzik a korrupció, de az is, hogy lelepleződött Szijjártó külpolitikája, ami csak a magyar szavazók előtt bátor, külföldön meghunyászkodó és gyáva – írja közleményében a Jobbik. A párt szerint a magyar diplomácia a teljes elszigetelődés útján halad, amit jól jelez, hogy a magyar vezetőket nem látják szívesen az európai fővárosokban, a meghatározó európai politikusok pedig elkerülik Budapestet.

„A Jobbik álláspontja szerint azáltal, hogy Magyarország megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatait Hollandiával, még távolabb kerül az európai politika színpadától abban az időszakban, amikor végre lehetőség nyílna az Európai Unió közösségének változásait a magyarok számára kedvező irányban formálni” – írja az ellenzéki párt.

„Csak reménykedhetünk abban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem fogalmaz meg negatív kritikát az Orbán-kormány korrupciós ügyleteivel kapcsolatban, kiprovokálva a magyar diplomácia vezetőjének hadüzenetét” – írja a Jobbik.

A Párbeszéd szerint Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania a holland diplomáciai kapcsolatok példa nélküli felrúgásáért. „Az Orbán-kormány a magyar nagykövet visszahívásával ismét csak azt bizonyítja, hogy Magyarországra Putyin alattvalójaként tekint, nem pedig mint az Európai Unió tagjára” – áll a párt közleményében, amely szerint Szijjártónak kell távoznia, mielőtt hadat üzen a teljes Európai Uniónak.

A holland nagykövet a 168 Órában megjelent interjújában a Párbeszéd szerint pontosan jellemezte az Orbán-kormány üzelmeit. Szijjártó Péter részéről ezért aránytalan túlkapás a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése még akkor is, ha a Fidesznek fáj az igazság. „A keleti fordulat látványos kudarca, az unión belüli eljelentéktelenedés és a V4-ek széthullása után itt a legfőbb ideje, hogy Szijjártó távozzon a miniszteri székből, és Magyarország az alapoktól gondolja újra a külpolitikáját” – írja a párt parlamenti képviselője, Szabó Tímea.

A Liberálisok megdöbbentőnek tartják Szijjártó Péter bejelentését. „A magyar kormány érthetetlen, a sértett kamasz reakciójára emlékeztető lépése nem Hollandiának, hanem Magyarországnak okoz súlyos károkat” – áll a közleményben – ezért a Liberálisok tiltakoznak és követelik a felelőtlen, „rendkívül durva és EU-tagállamok között szinte példa nélküli” döntés azonnali visszavonását.

A Liberálisok szerint jelzésértékű, hogy a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése Hollandiával alig néhány nappal előzi meg Vlagyimir Putyin budapesti látogatását. „A lépés Putyin elnöknek tett gesztusként is értelmezhető, hiszen közismert, hogy az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép miatt, amelyen csaknem kétszáz holland állampolgár lelte halálát, rendkívül feszült a holland–orosz viszony. Ez a debreceni egyetem díszpolgári címe után már a második nagyvonalú ajándék Putyin elnöknek”.

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek arra a bejelentésére, hogy Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét és meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között. Az ellenzéki politikus példátlannak nevezte, hogy két uniós ország megszakítsa egymással a diplomáciai kapcsolatot. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor miniszterelnök újabb lépést tett abba az irányba, hogy eltávolítsa az országot az Európai Unióból - jelentette ki.

A DK szolidaritást vállalt a nagykövettel és Hollandiával is - mondta Ara-Kovács Attila.

MNO - MTI nyomán
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó