Norvég- és Soros-pénzből kampányol az eDemokrácia
Egy liberális újságíró és a CEU docense alapította az eDemokrácia Műhelyt, amely a Soros Györgytől, valamint a Norvég Alapból származó pénzekkel indított sajátos kormányellenes hadjáratot. A társaságot korábban közvetlenül is támogatta a tőzsdespekuláns magyarországi alapítványa.
2017. augusztus 25. 09:46

Soros Györgyhöz vezetnek a szálak, ha arra a kérdésre keressük a választ, miből finanszírozza Nyomtass te is! című kampányát az eDemokrácia Műhely.
A szervezet és a nemzetközi tőzsdespekuláns kapcsolata már az alapítók személyében tetten érhető: az alapítványt L. László János egykori liberális újságíró, a Demszky-éra Budapest Portáljának felelős szerkesztője és Sükösd Miklós, a milliárdos Közép-európai Egyetemének (CEU) docense hozta létre az ezredforduló környékén. Sükösd 2004-ben támogatta a baloldal kettős állampolgárság ellen indított kampányát, és tőle származik a megállapítás, hogy a „magyar közélet egészének felelőssége, hogy a Fideszt és a MIÉP-et elszigetelje”.

A társaság több alkalommal kapott pénzt Soros alapítványától, újabban pedig egy olyan hálózat szponzorálja, amelynek hátterében ugyancsak a tőzsdespekuláns alakja sejlik fel. Az eDemokrácia pénzei jellemzően két forrásra vezethetők vissza: Soros Nyílt Társadalom Intézetére (OSF) és a Norvég Alapra, miközben közvetlenül az Ökotárs és az Autonómia Alapítvány, a norvég kormány, valamint a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (Demnet) tűnik fel finanszírozóként a nyíltan ellenzéki szerepet vállaló műhely pénzügyi beszámolóiban. Az Autonómia, a Demnet és az Ökotárs egyaránt élvezi az OSF támogatását.

 

Kézről kézre adják majd a „valódi híreket” Fotó: (képünk illusztráció)

Az előbbi például néhány év alatt több mint 200 millió forintot kapott Soros New York-i székhelyű alapítványától. Ugyanez a helyzet a Norvég Alappal is, amely az említett szervezetek közül valamennyit támogatja. Az Ökotárs pedig az eDemokrácia mellett a Demnetnek nyújtott támogatást az utóbbi években. A hálózat tehát meglehetősen szövevényes, de nem visszafejthetetlen, és elmondható róla, hogy számottevő mennyiségű Soros-pénz áramlik keresztül rajta.

Soros György feltűnése az eDemokrácia Nyomtass te is! kampánya mögött cseppet sem meglepő, hiszen a rendszerváltozás óta szinte valamennyi választást igyekezett befolyásolni annak érdekében, hogy a balliberális pártoknak lejtsen a pálya. A Norvég Alapot ugyanakkor hivatalosan arra hozták létre, hogy ezzel segítsék az Európai Gazdasági Térség országaiban a gazdasági és társadalmi különbségek csökkentését. A politikai agitáció, amelyet többek között az eDemokrácián keresztül támogatnak, aligha járul hozzá ehhez.

Újraélesztett Szamizdat

– A „másold magad” mozgalom komolysága önmagában megkérdőjelezhető a nyomtatott média visszaszorulásámak időszakában, ám nemzetközileg fújható vele a diktatúralufi: lám, Magyarországon vissza kellett térni a trockiji útra, mert ez a csúnya hatalom már semmit nem enged – így kommentálta a Magyar Idők megkeresésére Zárug Péter Farkas politológus az eDemokrácia Nyomtass te is! kezdeményezését, amelynek lényege, hogy az ellenzéki média fontos híreit kinyomtatva és sokszorosítva segítenék a kormány megbuktatását.

Boros Bánk Levente politológus szerint a kezdeményezés beleillik a Soros-közeli szervezetek által őszre meghirdetett polgári engedetlenségi, zavarkeltő mozgalmak fémjelezte sorba. – A balliberális sajtótermékek másodközlése is arra tett kísérlet, hogy a politikát a hagyományos színtereiből az utcára vigyék – mondta.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó