Tabuk nélkül vallottak roma vezetők a cigánykérdésről
A cigányság társadalmi felzárkózást – a kormány célkitűzéseivel összhangban – össze kell kötni a gazdaságival.
2017. augusztus 24. 17:36

Ezt mondta Forgács István romaügyi szakértő a Figyelőnek adott páros interjúban, melyben Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével közösen tárgyaltak a kisebbség helyzetéről.

A magyar társadalom a rendszerváltás óta érzi a szükségét, hogy a cigánykérdésről őszintén lehessen diskurálni. Ennek elmaradását és késlekedését elsősorban a budapesti értelmiség rovására írja Forgács István, miután véleménye szerint semmi másra nem törekedtek, mint, hogy az őszinteséget és a bátorságot csírájában elfojtsák.

Bogdán László úgy látja, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan párt, amelyik gyökeresen meg akarta volna oldani a cigánykérdést. Riasztónak nevezte, hogy „díszcigányokat” mutogatnak a tömegeknek, de a valóság meg az, hogy ma Magyarországon 320-350 település van, ahol többségében cigányok élnek. Cserdi polgármestere szerint joggal merül fel a kérdés, mi lesz ezekből a régiókból 20-30 év múlva.

A településvezető meghatározónak nevezete a szociális juttatások korábban működő rendszerét, amely lehetővé tette, hogy a falujában élő cigányok akár két évig is munkanélküliek lehettek, de folyamatosan kapták a segélyt. Mindennek a következménye, hogy ma a többségi társadalom úgy véli: a cigánykérdés kezelhetetlen – mondta Bogdán László.

A polgármester fontosnak tartja, hogy megtanítsa a cigányoknak mennyire értékes a becsületes munkavégzés, amihez keménykezűségre és következetességre van szükség. Mint fogalmazott: „benn a házban humanistának kell lenni, kint a földön meg következetesnek, és meg kell tanulni, hogy hétfőtől péntekig nincs különbség a napokban”.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Forgács István emlékeztetett, hogy jelenleg a társadalom 10 százalékát jelentik a cigányok, de a tíz év alattiaknál az arány már ennek a duplája, az ötesztendősnél fiatalabbak között 25 százalék fölötti. Ha a cigányok a jövőben sem dolgoznak, nem lesz, aki megtermelje a tanár, a rendőr, a kórházi nővér bérét – figyelmeztetett a szakértő.

A teljes interjút itt elolvashatja!

Figyelő/hirado.hu
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó