Tabuk nélkül vallottak roma vezetők a cigánykérdésről
A cigányság társadalmi felzárkózást – a kormány célkitűzéseivel összhangban – össze kell kötni a gazdaságival.
2017. augusztus 24. 17:36

Ezt mondta Forgács István romaügyi szakértő a Figyelőnek adott páros interjúban, melyben Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével közösen tárgyaltak a kisebbség helyzetéről.

A magyar társadalom a rendszerváltás óta érzi a szükségét, hogy a cigánykérdésről őszintén lehessen diskurálni. Ennek elmaradását és késlekedését elsősorban a budapesti értelmiség rovására írja Forgács István, miután véleménye szerint semmi másra nem törekedtek, mint, hogy az őszinteséget és a bátorságot csírájában elfojtsák.

Bogdán László úgy látja, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan párt, amelyik gyökeresen meg akarta volna oldani a cigánykérdést. Riasztónak nevezte, hogy „díszcigányokat” mutogatnak a tömegeknek, de a valóság meg az, hogy ma Magyarországon 320-350 település van, ahol többségében cigányok élnek. Cserdi polgármestere szerint joggal merül fel a kérdés, mi lesz ezekből a régiókból 20-30 év múlva.

A településvezető meghatározónak nevezete a szociális juttatások korábban működő rendszerét, amely lehetővé tette, hogy a falujában élő cigányok akár két évig is munkanélküliek lehettek, de folyamatosan kapták a segélyt. Mindennek a következménye, hogy ma a többségi társadalom úgy véli: a cigánykérdés kezelhetetlen – mondta Bogdán László.

A polgármester fontosnak tartja, hogy megtanítsa a cigányoknak mennyire értékes a becsületes munkavégzés, amihez keménykezűségre és következetességre van szükség. Mint fogalmazott: „benn a házban humanistának kell lenni, kint a földön meg következetesnek, és meg kell tanulni, hogy hétfőtől péntekig nincs különbség a napokban”.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Forgács István emlékeztetett, hogy jelenleg a társadalom 10 százalékát jelentik a cigányok, de a tíz év alattiaknál az arány már ennek a duplája, az ötesztendősnél fiatalabbak között 25 százalék fölötti. Ha a cigányok a jövőben sem dolgoznak, nem lesz, aki megtermelje a tanár, a rendőr, a kórházi nővér bérét – figyelmeztetett a szakértő.

A teljes interjút itt elolvashatja!

Figyelő/hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó