Amelyik párt nem jut be jövőre, annak vége lehet
Bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 24. 10:06
2017. augusztus 23. 23:33

Izgalmas részletek derültek ki a baloldali össze(nem)fogás életéből: egyes hírek szerint Gyurcsány Ferenc helyett felesége, Dobrev Klára indulhat egy közös ellenzéki listán. Aminek talán már nem Botka László lesz a vezetője, ugyanis más hírek szerint a szocialista pártban legutóbb Hiller István ment neki a baloldali miniszterelnök-jelöltnek, annak eredménytelensége miatt. A legújabb fejleményekkel kapcsolatban a Nézőpont Intézet ügyvezetője megjegyezte a szerdai Ma Estében: biztos abban, hogy bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.

Teljes összecsúszást és zavarodottságot lát a baloldali ellenzék háza táján Fodor Csaba, aki úgy véli, hogy nagyjából a 2014-es választások előtti történések megismétlődést láthatják a választók.

Szerinte annak hátterében, hogy újra és újra a volt kormányfő kerül a hírek fókuszába, valójában Gyurcsány Ferenc ambíciója áll, mivel ő maga szeretne folyamatosan középpontban maradni – jegyezte meg.

Fodor Csaba szerint egyébként átlagosan az ellenzéki szimpatizánsok fele nem hiszi, hogy pártja képes lesz a kormányváltásra, ami kudarc a baloldalra nézve.

Az MSZP kapcsán elmondta: Botka László nevéhez eddig sikertelen koalíciókötés, adóemeléssel járó választási program, valamint a még mindig hiányzó egymillió új választópolgár kötődik, ez pedig egyértelmű holtpontot hozott létre Botka pozíciójában. Hozzátette: a baloldal számára az egyetlen rendezőelv a túlélésé lehet.

Ki marad a végén?

A túlélés itt az jelentheti, hogy a pártok legalább a 2014-es választási szintet érjék el jövőre, ez az ellenzék számára a tét a 2018-as választásokon, aki ugyanis kiesik a Parlamentből jövőre, annak véget érhet a politikai karrierje – emelte ki a jelentőségét a jövő évi választásoknak ellenzéki szempontból.

Fodor Csaba szerint emiatt agresszívabb, és brutálisabb kampány lehet ellenzéki oldalon.

Botka maradásának vagy nem maradásának a kérdését egyelőre nehéz kiszámítani Fodor Csaba szerint, de úgy véli, a szocialisták látva a leszálló ágban lévő szegedi polgármester teljesítményét, könnyen „vészforgatókönyvet” léptethetnek életbe a veszteségek tompítása érdekében.

Egy esetleges Jobbik-baloldali kooperációról szólva elmondta: minden forgatókönyv elképzelhető, de kevésbé valószínű, hogy protest hangulat híján működőképes lenne ez a taktika egy országos választás során.

hirado.hu - M1 - Ma Este
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
  • Brüsszel hidegháborút folytat Lengyelország ellen
    Deutsch Tamás „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött."
  • Birodalmi fenyegetés Strasbourgban: Varsót ostromolják
    Morawiecki szerint ha valakik nemzetek nélküli „szuperállamot" akarnak, ahhoz a tagállamok beleegyezésére van szükség. Európának azonban egyenlő, szuverén országok közösségének kell maradnia, az EU nem lehet a tagországok fölött álló szerv. Nem engedhető meg, hogy ráerőltessék a döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak.
MTI Hírfelhasználó