Felülvizsgálták a kémper iratainak titkosítását
Lényegében minden akadály elhárult a kémügy titkosításának feloldása elől, így hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek a Gyurcsány-kormány idején a polgári titkosszolgálatokat alapjaiban megrázó orosz hírszerzési akció részletei – értesült a Magyar Idők. Már csak egy döntésen múlik, hogy erre a jogerős ítélet előtt vagy után kerül sor.
2017. augusztus 16. 09:41

Felülvizsgálták a Gyurcsány-kormány két volt titkosszolgálati vezetőjét és szakminiszterét érintő kémkedési ügy titkos minősítését, a dokumentációról már csak a titokgazdának, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) illetékesének aláírása hiányzik – tudtuk meg. Szeptemberben, amikor megkezdődik az ügy másodfokú pere, várhatóan a közvélemény is megismerheti a pontos részleteket. Értesüléseink szerint kizárólag olyan információk minősítésén változtattak a szakértők, amelyek nem veszélyeztetik a belügyminiszter felügyelete alatt álló polgári titkosszolgálatok működését, illetve nem számítanak személyes adatnak.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa szeptember 11-re és 25-re tűzte ki a büntetőper tárgyalását, és az utóbbi napon ítéletet is hirdethetnek, immár második alkalommal másodfokon. A kiemelt közérdeklődésre számot tartó ügyben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítását és a büntetés kiszabását indítványozta. Galambos Lajosra, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH, az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje) egykori főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori titokminiszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság.

Az ügy részleteit jól ismerő nemzetbiztonsági forrásaink a minősítés alól feloldott vádirat nyilvánosságra hozatala időpontjának két lehetőségét valószínűsítik. Az egyik szerint az ügyben eljáró tanácselnök, Ruzsás Róbert hadbíró dandártábornok még a másodfokú ítélet kihirdetése előtt dönthet a titkosítás alól feloldott vádirat nyilvánosságra hozataláról, miután mérlegeli, hogy mindez nem sérti-e a büntetőeljárás érdekeit. Mások azonban úgy vélekednek, hogy az NVSZ-t is felügyelő Pintér Sándor csak a jogerős ítélet kihirdetése után hagyja jóvá a titkosítás feloldását, és csak ekkor kerülhet nyilvánosságra, hogy mi is történt.

Laborc Sándor és Szilvásy György (középen) a Kaposvári Törvényszéken Forrás: Éberling András

Jelenleg az ügy minden részlete államtitoknak minősül, így nem tudható, a vádiratban szó esik-e arról, hogy az NBH-ba beengedett orosz titkosszolgák rákapcsolódhattak-e a hivatal központi szerverére, vagy sem. Ami azonban szerepelhet a vádiratban, arról Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek nyilatkozott, aki megerősítette a sajtóban korábban megjelenteket.

Eszerint 2007-ben Galambos Lajos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedte az orosz hírszerzőket a cég épületébe. Ezzel kapcsolatban olyan sajtóhírek is megjelentek, amelyek szerint az oroszok nemcsak hazugságvizsgálatot végeztek, de hozzáférhettek az NBH számítógépes rendszeréhez is, így nemzetbiztonsági szempontból kényes információkhoz juthattak hozzá.

A Debreceni Törvényszék 2013-ban első fokon egy évtől két év tíz hónapig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon 2015-ben eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a verdiktet. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa tavaly szeptemberben a vádlottak felmentéséről rendelkezett.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzet betleheme
  Hazánk keresztény alapértékeinek megerősítését is szolgálja a nemzet betleheme az ország főterén, a Parlament előtt.
 • Kárpátaljai magyarjainknál az államelnök
  Magyarokkal együtt vett részt református istentiszteleten Novák Katalin köztársasági elnök Beresgszászon, kárpátaljai látogatásán.
 • A brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával
  "Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" - jegyezte meg Deutsch Tamás, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat".
MTI Hírfelhasználó