Magyarok kenyere - Böjte Csaba és Sebestyén Márta Pécsett
A Magyarok kenyere jótékonysági program augusztus 20-i központi pécsi ünnepségének házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes lesz.
2017. augusztus 15. 15:37

Az ünnep lelkiségét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes biztosítja - tudatták a szervezők kedden az MTI-vel.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint a pécsi Sétatéren 11 órakor kezdődő programok között jótékonysági akció, gyermekfoglalkozások és a Ghymes együttes koncertje is szerepel.

Mint felidézték, a Magyarok kenyere program 2011-ben indult Pécsről és mára Kárpát-medence méretűvé nőtte ki magát. A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti.

Vasárnap Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldja meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Beszédet mond Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester, Korinek László jogászprofesszor, a Magyarok kenyere mozgalom elindítója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Az eseményen fellép Tolcsvay László zeneszerző-előadóművész, a Misina néptáncegyüttes és a Sárarany népzenekar. Idén is meg lehet kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínál adomány fejében - írták. A gyermekeket délután zenés program várja az ÜnnepKörSzín Társulat előadásában.

Az ünnepet a Ghymes együttes Kézfogás című koncertje zárja a Sétatéren este fél kilenctől. A ZSÖK kitért arra is, hogy vasárnap a pécsi székesegyház ingyenesen látogatható 9 és 11 óra között, illetve délután fél kettőtől 15 óráig. A Pécsi Egyházmegye 18 órától ünnepi szentmisére várja a hívőket a bazilikába.

A Magyarok kenyere programban már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról - jelentette be vasárnap Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát. Sok helyen még folyik az aratás, ezért az idei felajánlás mennyisége még nem végleges - hívta fel akkor a figyelmet.

A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével, és ebből sütik majd az ünnepi kenyeret is a Somogy megyei Nagybajom községben - közölte.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó