Merkel mindent bevet az utolsó hat hétben
Hat hetes kampány választja el Angela Merkel német kancellárt negyedik kormányciklusától. Szeptember 24-én az urnák elé járulnak a szavazásra jogosult német állampolgárok, a 12 éve hivatalban levő kancellár kockázatkerülő politikája szakértők szerint újabb győzelmet hozhat a kormánykoalíciónak. A globális hangulat azonban más jövőképet vetít előre, sok múlhat a koalíciós tárgyalásokon is, mivel az augusztusi felmérések szerint patthelyzet alakulhat ki a német pártok között.
2017. augusztus 14. 18:18

Erős támogatással kezdi a szövetségi választás előtti hat hetes kampányát Angela Merkel: a német kancellár 15 százalékkal előzi meg szociáldemokrata kihívóját, Martin Schulzot. A kampány ugyan még tartogathat meglepetéseket, de Merkel csapata egy impozáns, 50 állomásos országos körúttal tervezi visszaállítani az ország kancellárba vetett hitét.

 

Schulz rövidtávú sikere után patthelyzet alakulhat ki

Miután Martin Sculz bejelentette, hogy párbajra kel a német kancellárral az ország irányításáért, drámai hanyatlásnak indult a hatalmon levő kormánykoalícióba vetett bizalom. Márciusban a szociáldemokraták átvették a vezetést 31 százalékpontos támogatásukkal, míg a Merkelékbe vetett bizalom mindössze 30 százalékpontra volt elegendő. A CDU-CSU koalíció azonban gyorsan taktikát váltott, és hat héttel a választások előtt 15 pontos előnyre tett szert Schulz pártjához képest: immár a 40 százalékos támogatottság küszöbét súrolják.

Augusztus elején azonban patthelyzet alakult ki a német pártok között. A konzervatív uniópártok (CDU/CSU) és a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) támogatottsága éppen ugyanannyi, mint az összes többi párté együtt – derül ki a Forsa közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. A kutatás szerint a Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót és a Keresztényszociális Uniót a lakosság 40 százaléka támogatja, a parlamentből négy éve kiesett liberális Német Szabaddemokrata Párt pedig 7 százalékon áll. Együtt 47 százalékot tesznek ki, pontosan ugyanannyit mint az összes többi párt együtt.

(MTI/EPA/Felipe Trueba)

Mindeközben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a vezető pártoktól elmaradva, támogatottságának felét elveszítve, mindössze 8 százalékkal néz elébe a szeptember végi választásoknak. Az év elején Frauke Petry pártvezető a francia Marine Le Pennel és a holland Geert Wilderssel karöltve próbálta népszerűsíteni euroszkeptikus retorikáját, de szövetségeseihez hasonlóan ősszel az ő pártja is minden bizonnyal kiesik a kormánykoalícióból.

Merkel kockázatkerülő politikát folytat, jól tudja, hogy az idő neki dolgozik – mondta Andrea Roemmele berlini politológus a kancellár esélyeiről, de a globális hangulat ellentmond a szakember véleményének.

Merkel és a kívülállók kora

A német választást egész Európa visszatartott lélegzettel figyeli majd. A tömeges bevándorlás okozta uniós válsághelyzet és az euroszkepitus hangulat megerősödése ellenére a szakértők arra számítanak, hogy a németek idén is az ismert politikai irányvonalat választják.

A “kívülállók kora” azonban nem kedvez a német kancellár elképzeléseinek. Az elégedetlen amerikaiak egy ingatlanmágnást választottak elnöküknek, a Francois Hollande tehetetlenségén bosszankodó franciák pedig egy fiatal, sokak szerint tapasztalatlan bankár kezébe helyezték a sorsukat. A Brexit időhúzásába belefáradt britek már-már megbánták az EU ellenében hozott döntésüket, de a hatalomba tíz körömmel kapaszkodó Theresa May esete intő jelként szolgálhat a biztonságos döntéseket hozó német választópolgárok számára: az egy helyben toporgás könnyedén megbosszulhatja magát.

A német választás kimenetele az egész geopolitikai színteret megváltoztathatja. Az eredmény az uniós viszonyok alakulása mellett kihatással lehet az amerikai, a kínai, a francia és a török kormánnyal kialakított kapcsolatokra is. Közgazdászok szerint a németek uniós megítélésénél az is sokat nyomhat a latban, hogy a Kereszténydemokrata Unió milyen partnert választ majd a kormányzáshoz.

A német választás eredményét ugyan még napokig nem tudjuk meg, de a szeptember 24-i voksolás után kiadott felmérések minden bizonnyal pontos képet alkotnak a következő kormánykoalíció felépítéséről. Bár ezek az exit pollok rekordidő alatt jelennek meg az internetes portálokon, maga a kormányalakítás hetekig vagy hónapokig is elhúzódhat.

Merkel még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra

Angela Merkel német kancellár a kampány alatt még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra a szeptember 24-ei szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után. A német kormányfő a Phoenix közszolgálati televízió és a Deutschlandfunk közszolgálati rádiócsatorna közös politikai fórumán kijelentette, egyelőre mindenki saját magáért küzd.

A hétfő este adásba kerülő beszélgetés előzetesen közölt részletei szerint annyit leszögezett a kancellár, hogy a Német Szociáldemokrata Párttól (SPD) balra álló Baloldallal (Die Linke), valamint a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és bajor testvérpártjától a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal semmiképp sem kormányozna együtt.

Merkel az interjúban arról is beszélt, hogy nem szokása lebecsülni a vetélytársait, így "nem veszi félvállról" ellenfelét, az SPD jelöltjét, Martin Schulzot sem annak ellenére, hogy a felmérések szerint a CDU/CSU vezet a választási kampányban.

A már 12 éve hivatalban lévő kancellár megerősítette azt is, hogy megválasztása esetén kitölti a következő négyéves periódust. Kitérő választ adott viszont arra a kérdésre, hogy ki léphet majd egyszer a helyére.

A német kormányfő sajnálatosnak nevezte az Európai Unió (EU) tagországai közötti véleményeltérést a bevándorláspolitikáról, de kijelentette, hogy továbbra is a menekültek igazságos elosztásáért fog harcolni.

A kancellár szerint nem élhetnek nyugodtan az emberek Európában, ha nem foglalkoznak a szomszédjaikkal, amelyek közé Afrika is tartozik. A cél továbbra is az, hogy alternatív lehetőségek felmutatásával megakadályozzuk az afrikaiakat abban, hogy Európába jöjjenek - mondta Merkel.

hirado.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • A megújuló energia elpazarlása?
  Az európai energia- és környezetvédelmi miniszterek útra indították az EU történelmének egyik legátfogóbb klimavédelmi csomagját. 2022 junius 22-én Luxemburgban megállapodtak klímaelőírások messzemenő megszigorításában a kétnapos tárgyalásukon. Anisita Ferenc professzor a buktatókra int.
 • A gonosz újabb és újabb formát öltve tér vissza
  Egyetemistaként tudatosult bennem, hogy amikor megszülettem 1959-ben, abban az évben végezték ki 18 éves korában Mansfeld Pétert, a pesti srácok egyikét. Nyomasztó felismerés volt – idézi föl emlékét a Mandinernek adott interjújában Kövér László.
 • Bécs díjazta a magyar mestert
  A magyar nyelv csodálatosan hajlékony és képlékeny „anyag", viszonylag szabad szórendjével, fürgén ide-oda mozgó igei állítmányával és agglutinációs rendszeréből következő, szó szerint végtelen szóalkotási lehetőségeivel kiapadhatatlan forrást kínál mesterségünknek – mondja Adamik Lajos.
MTI Hírfelhasználó