Gyurcsány nélkül soha
Gyurcsány Ferenc nélkül nem hajlandó együttműködni az MSZP-vel a DK – írta Botka Lászlónak címzett nyílt levelében Vadai Ágnes. Ha nem veszik be az összefogásba a volt kormányfőt, az MSZP ellen is elindulnának mindenhol.
2017. augusztus 9. 15:01

Gyurcsány Ferenc képviselőjelöltként való indításához köti a DK az együttműködést az MSZP-vel, nélküle nem lesz hajlandó összefogni a nagyobbik ellenzéki párttal – derült ki Vadai Ágnes nyílt leveléből, amelyet Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének írt.

„Azt kéred a sajtón keresztül, hogy a DK menjen veled, de a párt elnöke nélkül. Te nem ismersz bennünket. Mi erős, összetartó közösség vagyunk. […] És megvédjük egymást” – írja Vadai. A DK elnökségi tagja, aki „Kedves Laci!” megszólítással kezdi levelét, kritizálja Botkát, amiért szerinte lekezeli és nem fogadja el a Demokratikus Koalíciót, ezért kénytelenek „megvédeni magukat”.

Botka korábban arról beszélt, hogy az „Orbán-rezsimet” a 2010 előtti kormányok vezetőivel nem lehet leváltani. Az MSZP kormányfőjelöltje a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést kategorikusan kizárta, többször utalt arra, hogy Gyurcsány pártjával csak akkor hajlandó összefogni, ha megválik a volt miniszterelnöktől.

Ebbe, ahogy Vadai írja, a Demokratikus Koalíció nem hajlandó belemenni. Ha az MSZP nem fogadja el Gyurcsányt, úgy a DK inkább elindul a szocialistákkal szemben is. „Ha egyedül maradunk, amit egyébként nem kívánunk, akkor önállóan indulunk. Mindenhol” – írja Vadai.

Vadai nyílt levelével kapcsolatban megkerestük az MSZP sajtóosztályát, de egyelőre nem kívántak rá reagálni.

----------------------------------------------------------

Nyílt levél Botka Lászlónak a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjének

Kedves Laci!

Volt idő, hogy barátok voltunk. Egy generációhoz tartozunk, hittük, hogy a mi korosztályunk fogja megváltoztatni az MSZP-t. Én egy idő után ezt reménytelennek láttam és részt vettem egy új párt, a Demokratikus Koalíció létrehozásában, Te maradtál.
Miniszterelnök-jelöltje lettél az MSZP-nek. És mindannyiunk miniszterelnöke szeretnél lenni. Ehhez azonban tisztelned kell a választóinkat, a pártunkat és bennünket is.
Amikor jelölt lettél, azt ígérted, hogy közös nagy ellenzéki demokratikus csapatot építesz. Aztán hónapok múltak el, és ebből semmi nem lett. Csak kioktatás, a többiek minősítése, lekezelése. Kár. Bennünket egyszer sem kerestél, pártelnökünk levelére még csak nem is válaszoltál. Nem jó ez így.
Jövőre győzni akarunk, de ez így nehéz lesz.
Le akarjuk váltani Orbán kormányát. Mert nem csak mi, hanem az ország többsége is torkig van vele. Ebben Te főszerepet szeretnél vállalni. De ez nagy felelősség. Nem velünk, hanem az országgal szemben. Mi azt kívánjuk, hogy jól tudj élni ezzel a felelősséggel.
Azt kéred a sajtón keresztül, hogy a DK menjen veled, de a párt elnöke nélkül. Te nem ismersz bennünket. Mi erős, összetartó közösség vagyunk. Mi nem folytatunk nyilvános vitákat, miközben belül nem egyszer csaknem veszekszünk, de ezt természetesnek gondoljuk, ahogy azt is, hogy aki kisebbségben marad, az ezt fegyelmezetten tudomásul veszi. Nem szivárogtatunk, nem fenyegetjük egymást, nem ígérünk senkinek pozíciót megállapodásért, hallgatásért cserébe. És megvédjük egymást.
Laci, a DK nem eladó. Se elnököstül, se nélküle. Ez a helyzet. Nekünk nincs semmilyen előfeltételünk, hogy együttműködjünk más demokratikus párttal, de mástól se fogadunk el ilyet. Egyszerű a politikánk. Aki bennünket elfogad, azzal együttműködünk, aki nem, azzal pedig nem.
Nincs bennük harag, nem akarunk senkitől többet, mint hogy fogadjuk el egymást.
Pártként azt tesszük, ami a dolgunk. Képviseljük választóinkat. Ez a kötelességünk, és erre nem kérünk engedélyt. Ha egyedül maradunk, amit egyébként nem kívánunk, akkor önállóan indulunk. Mindenhol. Mert senkinek sincs semmilyen előjoga, a mai parlamenti mandátumok 2018 tavaszáig szólnak. Utána szabad a verseny. És mi - mindenki máséval egyenlő joggal és felelősséggel - elindulnunk ebben a versenyben. Megállapodás nélkül ez a dolgunk. Ez a természetes.
Te vállaltad a vezetést. A Te érdemed lesz a siker, a Te számládra írják, ha kudarcot vallunk. De nyilván nem ezt kívánom. Ugyanakkor nem bánnám, ha lassan szembenéznél saját felelősségeddel. Azzal, hogy ha nem változtatsz eddigi magatartásodon, akkor nehéz helyzetbe kerülünk.
Még nem késő. De nincs sok időd. Várunk, bármelyik elnökségi ülésünkre is.

Régi barátsággal:
Vadai Ágnes
alelnök
Demokratikus Koalíció

HírTV
  • Orbán Viktor válasza Webernek
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".
  • Így csalhatták el az amerikai elnökválasztást
    Szavazatokkal teli bőröndök kerültek elő, miután a választási megfigyelők elhagyták a szobát.
  • ENSZ: a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítése
    A Nyugat és a Kelet közötti együttműködést kell föleleveníteni, ennek alapja a kölcsönös tisztelet lehet - fogalmazta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.
MTI Hírfelhasználó