Értelmetlenül pusztul Kádár János villája
A Balatont nem csupán a munkásosztály imádta, az egykori MSZMP pártelitje egész üdülőövezeteket sajátított ki a part mentén. Ilyen volt a jelenleg Balatonvilágoshoz tartozó aligai pártüdülő is. Már az 1940-es években rabul ejtette a környék szelleme Rákosi Mátyást, majd a párt csakhamar ki is sajátította a területet, áttelepítve lakóit más ingatlanokba.
2017. augusztus 8. 11:14

A legendás aligai üdülőövezetet azután körbekerítették, a környéket sűrűn beültették fával, hogy még véletlenül se lássanak be a jogosulatlanok, sőt fegyveres őrökkel figyeltették a bejáratokat és a vizet, és csak két kapun át lehetett bejutni. A paranoiás Rákosi Mátyás a löszfal tetejére géppuskás őröket és légvédelmi ütegeket telepített, és a vízben is motorcsónakok járőröztek.

Rákosi ezen felül a többi villától elválasztott saját villájához külön őrizetet kért (amellett, hogy saját testőrsége is volt), a villát külön kerítéssel vették körül, 1950-ben pedig előnevelt fenyőfákkal ültette be a környéket, hogy a Balatonból senki ne láthasson be. Éjszakánként két reflektor is pásztázta a vizet.

Nem volt viszont egységes a párttagok elhelyezése az övezeten belül: míg az Aliga I-ben a kisebb tekintélyű pártbizottsági tagok, a volt miniszterek, illetve a középvezetők is szabadon nyaralhattak a hatalmi hierarchia szerint elhelyezett, sokszobás kockanyaralókban, addig az egész évben nyitva tartó Aliga II-ben a legmagasabb rangú vezetők kaptak helyet, így Rákosi, Gerő Ernő és természetesen később Kádár János.Átjárásra nem volt lehetőség, ugyanis az Aliga II-t szintén egy őrzött drótkerítés választotta el az Aliga I területtől. Az üdülőben olykor természetesen voltak kiváltságos vendégek, akiknek nem kellett távozniuk a mandátumuk lejártával, például Biszku Béla és Aczél György, de egyszer Hofi Géza is kapott meghívást.Kádár János is sok időt töltött a Balaton-parton, ahol a visszaemlékezések szerint nem szeretett munkával foglalkozni. Felesleges luxusnak tartotta a Bauhaus stílusban épült, egyébként meglepően szerény nyaralóját, a IV. számú villát, aminek a felszereltsége tényleg maradéktalan volt: színes tévét, sőt légkondit is kapott.

Kádár nem szerette, ha pihenése alatt telefonokkal zaklatják, vagy hízelegni akarnak neki, bár szép számmal akadt olyan elvtárs, aki szíves örömest kapható volt egy sakkmeccsre. Kádár azonban nem rajongott különösebben a társaságért, sokkal jobban szeretett például horgászni, a hobbijához pedig saját szigetet is építtetett, ami máig ott áll az aligai strandon.Az aligai üdülőövezet egy része mára elhagyatott állapotban áll, csak néhány eleme került magánkézbe, azokat viszont korhű módon újították fel, megőrizve egy csipetnyi szocializmust az utókornak. Míg a Kádár-villa romokban hever, és életveszélyesnek nyilvánították, addig a Fidel Castro által látogatott Castro-villában ma szórakozóhely működik, több villa pedig üdülőként is kiadó a nosztalgiázni vágyók számára.

sztarklikk.hu
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó