Soltész: a kereszténység vállalása sokszor nagy kihívás
A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel.
2017. augusztus 4. 17:29

Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egészalakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentiszteletet követően tartott eseményen azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.

„A 21. században, most a muszlim megszállás ellen tudunk védekezni” – tette hozzá, megjegyezve: az árvizekre többnyire már fel tudunk készülni, a járványokat megfékezik az orvosok kutatók segítségével. Ugyanakkor az európai ember, főleg Európa nyugati felében a technikai csúcsfejlődés ellenére egy dologra nem tud felkészülni: a lelki betegségekre, szenvedésekre.

Soltész Miklós kitért arra: ezt elsősorban a lelketlenség határozza meg, csak a ráció számít. Az államtitkár úgy fogalmazott: mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy az értékek közül száműzni kell a hitet, a lélek szerepét ki kell gúnyolni, az erkölcsöt, az egyházakat nevetség tárgyává kell tenni. Azt hangoztatta, hogy ezekre a pusztító tanokra, cselekedetekre egyetlenegy lehet a válasz: a kereszténység megőrzése, megerősítése.

Balog Zoltán miniszternek az emlékév megnyitóján elhangzott szavait idézve azt mondta: „a történelmi kapcsolatok az elmúlt ezer évben alapvetően meghatározták Magyarország kultúráját, az igaz hit pedig mindig kultúrát hoz létre. A felekezeti sokszínűség az ország erőssége kell, hogy legyen”.

Szólt arról is, hogy a reformáció törekvéseinek megőrzése a református, az evangélikus egyházhoz, a kisebb protestáns felekezetekhez tartozóknak ötszáz éve az Istenhez vezető utat mutatja meg.

Kitért arra, hogy az emlékév jelentős történésekre, kultúrtörténeti eseményekre, a hit erejére hívja fel a figyelmet. Építészeti emlékek, templomok, imaházak, képzőművészeti alkotások újulnak meg, létesülnek szerte a Kárpát-medencében. Kiemelte, hogy mindezeket a kormány 2015-ben 420 millió forinttal, 2016-ban 530 millió forinttal, míg 2017-ben több mint egymilliárd forinttal támogatta.

A keresztényeket lelövik, ugye?

Kevesen tudják, sajnos, de a világ legüldözöttebb vallása a keresztény. Több mint egymilliárd ember vallja magát Krisztus követőjének, és hívei szenvedik el a legtöbb vallásellenes támadást, és nem csak fizikailag, hanem lelki, szellemi szinten is. Egyes kimutatások szerint a Földön 4 (!) percenként szenved mártíromságot egy embertársunk pusztán csak azért, mert keresztény.

Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hoz létre a magyar kormány

Többek között a figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálására hozta létre a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot.

mti/magyaridők.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó