Furcsa döntés
A költséghatékony olimpiákért létrejött Agenda 2020 "teljesen partvonalon kívülre" kerül Los Angeles és Párizs megállapodásával - mondja a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 3. 14:45
2017. augusztus 3. 13:35

Kulcsár Krisztián nagyon csalódott

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke rendkívül csalódott, amiért a nemzetközi szervezet (NOB), Párizs és Los Angeles megállapodott egymással a 2024-es, illetve a 2028-as nyári játékok rendezéséről.

Mindez teljesen partvonalra helyezi az Agenda 2020-at – indokolta csalódottságát Kulcsár Krisztán az M1 aktuálisban.

Hozzátette: teljesen világos, hogy innentől kezdve a NOB-nak át kell értékelnie, mennyire gondolja komolyan saját reformprogramját.

“Rendkívüli módon csalódott vagyok” – folytatta a sportvezető, mert szerinte ezzel a döntéssel az esélyt sem adják meg azoknak a potenciális rendezőknek, akik a 2028-as olimpiára pályáztak volna.

Nem titok, hogy egy budapesti olimpiának nagy támogatója vagyok, tehát ilyen szempontból ennek természetesen nem örülök – hangsúlyozta a MOB elnöke.

A NOB hétfőn jelentette be, hogy mintegy 1,8 milliárd dollárral járul hozzá a 2028-as Los Angeles-i olimpiarendezéshez, amely egyben azt is jelenti, hogy a 2024-es játékokat minden bizonnyal Párizsnak ítélik szeptember 13-án Limában.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.

Los Angeles is célba ért

Immár arról is megszületett a megállapodás, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mekkora összeggel (1,8 milliárd dollárral) járul hozzá a 2028-as olimpia rendezéséhez – amelynek természetesen Los Angeles ad otthont. A 2024-esnek pedig Párizs (1,5 milliárdos „központi” támogatással), a NOB szeptemberi, limai kongresszusa már csupán formaság.

Talán nem haszontalan rögzíteni, honnan is indultunk. Párizs és Los Angeles mellett Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett a 2024-es játékok rendezésére, majd utóbbi négy város – ebben a sorrendben – visszalépett a pályázattól. Számunkra természetesen az a pillanatkép érdekes, amikor Párizs és Los Angeles mellett még Budapest is versenyben volt, nem is esélytelenül. Az öncélú népszavazási kezdeményezés ekkor temette el a budapesti álmokat, amelyek pedig a következő hónapokban még édesebbek lehettek volna.

Visszalépésünk után néhány héttel jelentették be, hogy szeptemberben nem csupán 2024-ről, hanem 2028-ról is dönt a NOB, azaz hárman nem egy, hanem két helyre lettünk volna, majd újabb lépésként Los Angeles szép lassan átállt a 2028-as ösvényre, lemondva a 2024-es lehetőségről. Most már azt is tudjuk, hogy a referenciának szánt vizes világbajnokság egyenesen ütőkártya lehetett volna. Oda a pillanat, azaz a momentum varázsa…

Thomas Bach, a NOB elnöke közleményben üdvözölte Los Angeles döntését, s ugyanígy tett Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is. „Büszkén jelenthetem be, hogy az olimpiai játékok visszatérnek az Egyesült Államokba” – jelentette ki Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere (képünkön), Donald Trump elnök pedig közleményben gratulált. Talán még sincs akkora válságban az olimpia.

Mi voltunk a meglepetésgyőztes, amikor jöttek az álomgyilkosok

„Már tavaly felmerült, hogy a 2024-es és a 2028-as olimpiát is kiosztják idén – az egyik a miénk lehetett volna” – mondta Fürjes Balázs a Heti Válaszban csütörtökön megjelent interjúban.

A kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa közölte: a vb előtt volt egy NOB-gyűlés, ahol prezentáltak a pályázók, immár csak Párizs és Los Angeles. „Utoljára novemberben volt ilyen, amikor egy időben, azonos feltételek szerint prezentált a három vetélytárs. Ott, Dohában Budapest volt a meglepetésgyőztes, onnan kezdtek komolyan venni minket – érdekes, hogy pont ezután léptek elő a semmiből az álomrombolók” – fogalmazott. Úgy véli, Lausanne után egyenesen Budapestre, a FINA vb-re repült volna a NOB-tagság, és augusztus végén a cselgáncs-vb-re még egyszer eljön a sportvilág. „A két sikeres világverseny után meglehetett volna a surranópályás győzelem” – mondta Fürjes Balázs.

24.hu - magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó