Furcsa döntés
A költséghatékony olimpiákért létrejött Agenda 2020 "teljesen partvonalon kívülre" kerül Los Angeles és Párizs megállapodásával - mondja a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 3. 14:45
2017. augusztus 3. 13:35

Kulcsár Krisztián nagyon csalódott

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke rendkívül csalódott, amiért a nemzetközi szervezet (NOB), Párizs és Los Angeles megállapodott egymással a 2024-es, illetve a 2028-as nyári játékok rendezéséről.

Mindez teljesen partvonalra helyezi az Agenda 2020-at – indokolta csalódottságát Kulcsár Krisztán az M1 aktuálisban.

Hozzátette: teljesen világos, hogy innentől kezdve a NOB-nak át kell értékelnie, mennyire gondolja komolyan saját reformprogramját.

“Rendkívüli módon csalódott vagyok” – folytatta a sportvezető, mert szerinte ezzel a döntéssel az esélyt sem adják meg azoknak a potenciális rendezőknek, akik a 2028-as olimpiára pályáztak volna.

Nem titok, hogy egy budapesti olimpiának nagy támogatója vagyok, tehát ilyen szempontból ennek természetesen nem örülök – hangsúlyozta a MOB elnöke.

A NOB hétfőn jelentette be, hogy mintegy 1,8 milliárd dollárral járul hozzá a 2028-as Los Angeles-i olimpiarendezéshez, amely egyben azt is jelenti, hogy a 2024-es játékokat minden bizonnyal Párizsnak ítélik szeptember 13-án Limában.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.

Los Angeles is célba ért

Immár arról is megszületett a megállapodás, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mekkora összeggel (1,8 milliárd dollárral) járul hozzá a 2028-as olimpia rendezéséhez – amelynek természetesen Los Angeles ad otthont. A 2024-esnek pedig Párizs (1,5 milliárdos „központi” támogatással), a NOB szeptemberi, limai kongresszusa már csupán formaság.

Talán nem haszontalan rögzíteni, honnan is indultunk. Párizs és Los Angeles mellett Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett a 2024-es játékok rendezésére, majd utóbbi négy város – ebben a sorrendben – visszalépett a pályázattól. Számunkra természetesen az a pillanatkép érdekes, amikor Párizs és Los Angeles mellett még Budapest is versenyben volt, nem is esélytelenül. Az öncélú népszavazási kezdeményezés ekkor temette el a budapesti álmokat, amelyek pedig a következő hónapokban még édesebbek lehettek volna.

Visszalépésünk után néhány héttel jelentették be, hogy szeptemberben nem csupán 2024-ről, hanem 2028-ról is dönt a NOB, azaz hárman nem egy, hanem két helyre lettünk volna, majd újabb lépésként Los Angeles szép lassan átállt a 2028-as ösvényre, lemondva a 2024-es lehetőségről. Most már azt is tudjuk, hogy a referenciának szánt vizes világbajnokság egyenesen ütőkártya lehetett volna. Oda a pillanat, azaz a momentum varázsa…

Thomas Bach, a NOB elnöke közleményben üdvözölte Los Angeles döntését, s ugyanígy tett Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is. „Büszkén jelenthetem be, hogy az olimpiai játékok visszatérnek az Egyesült Államokba” – jelentette ki Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere (képünkön), Donald Trump elnök pedig közleményben gratulált. Talán még sincs akkora válságban az olimpia.

Mi voltunk a meglepetésgyőztes, amikor jöttek az álomgyilkosok

„Már tavaly felmerült, hogy a 2024-es és a 2028-as olimpiát is kiosztják idén – az egyik a miénk lehetett volna” – mondta Fürjes Balázs a Heti Válaszban csütörtökön megjelent interjúban.

A kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa közölte: a vb előtt volt egy NOB-gyűlés, ahol prezentáltak a pályázók, immár csak Párizs és Los Angeles. „Utoljára novemberben volt ilyen, amikor egy időben, azonos feltételek szerint prezentált a három vetélytárs. Ott, Dohában Budapest volt a meglepetésgyőztes, onnan kezdtek komolyan venni minket – érdekes, hogy pont ezután léptek elő a semmiből az álomrombolók” – fogalmazott. Úgy véli, Lausanne után egyenesen Budapestre, a FINA vb-re repült volna a NOB-tagság, és augusztus végén a cselgáncs-vb-re még egyszer eljön a sportvilág. „A két sikeres világverseny után meglehetett volna a surranópályás győzelem” – mondta Fürjes Balázs.

24.hu - magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó