Sokszorosan megérte a vizes vb Magyarországnak
Magyarország hosszú évtizedek óta nem rendezett olyan jelentős világeseményt, mint a vasárnap véget ért FINA2017 vizes vb.
2017. augusztus 2. 16:20

A minden idők legjobb vizes világbajnoksága jelzővel illetett sportesemény mindamellett, hogy Magyarországra irányította a nemzetközi figyelmet, számtalan más pozitív hatással is járt. Az alábbi cikkben összeszedtük ezeket, hogy megvonjuk a vizes vb mérlegét.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a FINA vizes vb turisztikai hatásait vizsgálta még a versenyszámok alatt, az adatfelvételre Balatonfüreden, illetve Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, valamint a Duna Arénában és ezek szurkolói zónáiban került sor, mintegy 800 külföldi turista megkérdezésével. A felmérés eredményei szerint Magyarország nemcsak egy világverseny rendezőjeként, hanem vendéglátóként és úti célként is remekül vizsgázott az elmúlt hetekben.

Budapest, 2017. július 30. Érdeklődők nézik a 17. vizes világbajnokság férfi óriás-toronyugrás döntőjét a Batthyány téren 2017. július 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

A világeseményen résztvevő külföldiek csaknem kétharmada a Magyarországon szerzett tapasztalatai alapján biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat, összesen 98%-uk nyitott a visszatérésre. Öt megkérdezett közül négyen azt mondták: a Magyarországon szerzett tapasztalatai alapján biztosan ajánlanák másoknak is, hogy ide látogassanak. A felmérés szerint a FINA vizes VB rendezésével olyan új vendégeket sikerült megszólítani az országnak, akik e sportesemény nélkül nem biztos, hogy Magyarországot választották volna úti céljuknak: a MÜT szerint nem nyaraló turisták teszik ki a jelentős hányadát az itt tartózkodóknak, hanem a sport- és üzleti turisták vannak többségben, akiknek a költése jelentősen magasabb. Így az előzetes várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlott a turizmusba a vizes világbajnokság alatt.

Ráadásul a sportesemény miatt ide érkező turisták négyszer annyi időt töltöttek az országban, mint a máskor érkező turisták: 9 napig maradtak átlagosan, miközben más időszakokban az átlag 2,4 nap szokott lenni egy külföldi turista esetében: a FINA vizes VB-re érkezők a kutatás szerint a minőségi szolgáltatásokat részesítették előnyben, 62%-ban szállodában, apartmanban szálltak meg, és a hotelben megszállók 53%-a 4-5 csillagos szálláshelyet választottak.

A FINA vizes vb külföldi vendégei majdnem 9 pontot adnak a tízből Magyarországnak

A MÜT felmérése szerint a rendezvényen résztvevő külföldiek egy tíz fokú skálán 8,73-ra értékelték a házigazda, Magyarország iránti elégedettségüket.

A felmérésben részt vevők közel felének a véleménye pozitívan változott az itt élők barátságossága kapcsán. Ugyanígy pozitív irányba mozdult el Budapest városának reputációja is, aminek kapcsán ma már a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a főváros a vizes sportok széles lehetőségét kínálja mindenki számára. Az infrastruktúrával – közlekedés, szállás, rend, tisztaság – való elégedettség is magas, minden vizsgált tekintetben 8 feletti értéket kapott egy tízfokú skálán.

Budapest, 2017. július 17. A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve a fővárosi Duna Arénánál a 17. vizes világbajnokság fő helyszínénél 2017. július 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

A legnagyobb pozitív fordulat a biztonság érzékelése terén volt, 57 százaléknak, vagyis több mint a megkérdezettek felének változott pozitívan a véleménye, és összességében egy tíz fokú skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot. A látogatók a helyi látványosságokat, attrakciókat is nagyra értékelték 8,44-es átlagpontszámmal. A legnépszerűbb látványosság a Parlament, a megkérdezettek 70% meglátogatta, vagy tervezi, hogy meglátogatja az Országházat. Második helyen a Budai Vár (65%), míg harmadik helyen a Lánchíd (63%) áll.

A világbajnoksággal való elégedettség is nagyon magas, a megkérdezetteknek több, mint a fele egy ötös skálán ötöst adott a verseny szervezésére, a helyszín minőségére, megközelíthetőségére, az információs elérhetőségére, a rendezők és önkéntesek segítőkészségére.

Hosszú távú hatások

„Összességében a FINA vizes VB hatása Magyarország imázsára kimagaslóan jó. Ez ráadásul egy jelentős, hosszú távú hatás, ami a hazánkról kialakult képet tovább formálja, pozitív irányba. Ez a világra szóló esemény nemcsak a magyar és az ide érkező külföldi sportrajongók számára volt fontos, hanem az egész országnak is kiemelkedő lehetőséget adott arra, hogy megmutassa magát és felkeltse a turisták érdeklődését. Úgy gondolom, hogy ezzel a lehetőséggel remekül élt mind az ország, mind a főváros, és ennek tovagyűrűző hatásait a turizmusban mindenképpen érezni fogja a szektor” – mutatott rá Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Teltház és menydörgő magyar szurkolók mindenhol

A vb során a versenyhelyszínek mellett megteltek a szurkolói zónák, összesen 485 ezren látogattak ki a helyszínekre, és további 400 ezren követték óriás kivetítőkön a futamokat, mérkőzéseket. Teltházzal üzemeltek a fővárosi és füredi szállodák. A hazai médiumok mellett, mint az M4 Sport, vagy éppen a Duna, az olyan globális TV társaságok, mint a CNN, az Euronews, vagy az Eurosport közvetítésein keresztül az egész világ megcsodálhatta Budapest szépségét.

Budapest, 2017. július 29. Szurkolók nézik a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország – Horvátország mérkőzést a Margitszigeti Atlétikai Centrumban kialakított szurkolói zónában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Kovács Attila

 

an Abrahamson, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság médiabizottságának tagja szerint a helyszínektől a szállításig, a wifi-hálózattól a televíziós közvetítésig mindenben felülmúlta a várakozásait a budapesti-balatonfüredi esemény. Abrahamson kiemelte a közönségnek a földrengéshez hasonlítható ovációhullámát, amely a magyar versenyzők futamait kísérte.

Ez a menydörgő ovációhullám, és a magyarok szurkolói kedve nem volt véletlen: a világbajnokság minden délutáni úszóprogramja, és a férfi vízilabda-válogatott összes mérkőzése telt ház előtt zajlott. A műugrás utolsó napján, a férfi 10 méteres döntő 7900 fős közönsége minden korábbi nézőszámot megdöntött, valamint a szinkronúszást is óriási érdeklődés övezte: az első két napot nem számítva minden megvásárolható jegy elfogyott a versenyszámokra. Hasonlóan telt ház előtt zajlottak a nyílt vízi úszás és az óriás toronyugrás versenyszámai.

Ez utóbbi esetében a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett lelátó mellett a Szervezőbizottság és a Mahart összefogásának eredményeként a Dunán, egy uszályon további 600 fős nézőteret alakítottak ki. Így összességében több, mint 485 ezren szurkoltak a sportolóknak a versenyhelyszíneken. A legtöbb külföldi drukker Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezett. A versenyhelyszínek mellett a Duna Arénánál és a Margitszigeten kialakított szurkolói zónákban 400 ezren követték a vb versenyeit. A Margitszigeti Fan Zone két hét alatt ötször érte el a telt házat, köztük a férfi vízilabda-döntő alatt is.

Kiemelt nemzetközi médiafigyelem

A vb-re 687 újságíró és fotós akkreditált. Bár a televíziós közvetítések nézettségi adatait a FINA várhatóan szeptemberben teszi majd közzé, a világon mindenhol tudósítottak Budapestről és Balatonfüredről, hiszen olyan globális TV társaságok, mint a CNN, az Euronews, vagy éppen az Eurosport is követték az eseményeket.

Eddig halogatott, de a vizes vb miatt elvégzett infrastrukturális fejlesztések

A felújított Hajós Alfréd Uszodát a világ vízilabdázói, szurkolói a sportág szentélyének tartják, az a mondás járja közöttük, hogy akkor válik igazi vízilabdássá valaki, ha már játszott a Hajósban, hiszen sehol máshol nincs ilyen magas nézőszám és hangulat a mérkőzéseken, mint a Hajósban.

Budapest, 2017. július 31. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (b-j) a 17. vizes világbajnokságot értékelő sajtótájékoztatón a Duna Arénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Érdekesség, hogy a szinkronúszók látványos versenyhelyszíne a Vajdahunyad vára mögött a Városligetben, az valójában a budapesti olimpiai pályázat öröksége, hiszen abban a pályázatban már a strandröplabda és a szinkronúszás helyszíneként szerepelt a Városliget. Bár az a pályázat nem valósult meg, a szinkronúszás versenyhelyszíne végül mégis létrejött. Az újépítésű Duna Arénában a FINA hivatalos számításai szerint – nem számítva Milák Kristóf csodálatos junior világcsúcsait – 11 új rekord született.

Ennyi világcsúcsot olimpia utáni évben még sohasem döntöttek meg, ennek pedig egyik oka, hogy a Duna Aréna építésekor a hazai tervezők a vízmélység meghatározásakor, a vízfeszítés technikájának kialakításakor tudatosan törekedtek arra, hogy egy igazán gyors medencét hozzanak létre. Az óriás toronyugrás versenyhelyszínéről pedig kijelenthető, Budapest legszebb arcát mutathatta meg a világnak a Parlamenttel. Fürjes Balázs, a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy „térképre tette a világbajnokság Budapestet!” A kormánybiztos egy korábbi interjúban is kijelentette, a vizes világbajnokság lendületet adott Budapestnek, előmozdította régi adósságok törlesztését. Ilyen a Komjádi és Hajós Alfréd uszoda felújítása, az angyalföldi gátépítés vagy éppen a Margitsziget megújítása, új kerékpáros- és gyalogos utak építése, amik a vb nélkül nem, vagy csak később készültek volna el.

„A világbajnokság egyik kézzelfogható és hosszú távú haszna, hogy előmozdított olyan városépítő beruházásokat Budapesten, amelyek régóta húzódtak. Vb nélkül is szükség volt rájuk, a vb után, vb nélkül is jobb, élhetőbb várossá teszik Budapestet. A Komjádi állapota szégyen volt, rozsdás csapok, minden második nap gombafertőzést kapott valaki, rég fel kellett volna újítani. Ugyanígy a Hajóst is. Évtizedekig használjuk majd ezeket, vagy az új Duna Arénát, az újjávarázsolt Margitszigetet, a felújított utakat, a végre kiépített Duna parti gyalogos- és kerékpáros sétányt. Vagy éppen fellélegzünk, hogy egy nagy dunai árvíz végre nem öntötte el a Dagály-strand környéki épületeket, mert a vb-re ez a rég hiányolt gát is megépült.” – mondta az Origó sportnak adott interjújában a kormánybiztos.

Televíziós sikerek, milliós nézettségek: jóval többen nézték a magyar vizes vb-t, mint a korábbi világbajnokságot

Televíziós szempontból is jelentős sikereket könyvelhetünk el. Mindamellett, hogy többek között a CNN, a BBC, az Euronews, az Eurosport is részletesen beszámolt a vizes vb-ről, idehaza a közmédia M4 Sport adója adta teljesen élőben az eseményt. A Vizes VB eseményeit az M4 Sport összesen 256 órában közvetítette, azonban a látványos megnyitó- és záróünnepséget az M4 Sport mellett a Duna TV és a Duna World is élőben adta.

A 2017. július 14-én 21:06 perc és 23:10 perc között zajló, több mint kétórás megnyitót tehát három csatorna közvetítette élőben: az M4 Sport, a Duna TV és a Duna World. A három csatornán együtt 877 ezren nézték a megnyitóünnepséget. Legtöbben, 528 ezren az M4 Sport csatornán követték az eseményt, 245 ezren a Duna csatornán, és 104 ezren pedig a Duna World csatornán látták a látványos megnyitót. A Vizes Vb alatt – a várakozásoknak megfelelően – jelentősen emelkedtek az M4 Sport nézettségi eredményei.

Naponta több mint kétszer annyian kapcsoltak az M4 Sport csatornára (átlagosan 2 millió 138 ezer fő, a népesség 24,5%-a), mint az első félévben, és jelentősen megnőtt, megháromszorozódott a csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő is: a 2017. első félév 36 percéről a Vizes VB 17 versenynapja (július 14 – július 30) alatt 105 percre növekedett. Az M4 Sport közönségaránya a Vizes VB 17 napjának átlagában 9,9% volt (teljes nap, 4+). A legnézettebb események természetesen a magyar vonatkozásúak voltak, a három legmagasabb nézettséget elért esemény a férfi vízilabda válogatott mérkőzései: kiemelkedő, 1,1 millió fölötti nézőszámot ért el a Magyarország – Horvátország döntő, amivel a Közmédia idei legnézettebb műsorszáma lett.

E mellett a döntő idén a teljes televíziós piacon is a harmadik legnézettebb lett, a teljes népesség körében (olyan toplistán, ahol minden műsor csak a legnézettebb adásával szerepelhet). A toplista további helyeit az úszás különböző futamai vagy eredményhirdetései foglalják el, összességében a vizes vb 30 eseménye ért el 600 ezer fölötti nézőszámot és további 27 pedig 500 ezer fölött volt.

A 2015-ös kazanyi világbajnoksággal összehasonlítva a magyar szervezésű világbajnokság sokszoros televíziós nézettséget hozott, ebből is látszik, hogy egy hazai szervezésű, magyar érintettségű világeseményt felkelti a televíziónézők figyelmét, és a magyarok a televízió-képernyők előtt szurkolnak a magyar sportolóknak.

A vizes vb összekovácsolta a magyarokat

Erről esik talán a legkevesebb szó, de kézzelfogható eredménye a vb-nek, hogy az utóbbi hetekben a magyarok százezrei, talán milliói egy emberként szurkoltak a magyar sportolóknak. Kik a helyszíneken, kik a szurkolói zónákban, a tv, vagy a településük kivetítői előtt, de sokszázezernyi magyar drukkolhatott a hazai sportolóknak, és ennek lélekemelő jellegét nem szabad alábecsülni.

Budapest, 2017. július 29. Szurkolók nézik a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország – Horvátország mérkőzést a Margitszigeti Atlétikai Centrumban kialakított szurkolói zónában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Kovács Attila

 

Ugyanígy az is egy fontos közösségi sikerélmény, hogy mi, magyarok újra átélhettük, igenis, képesek vagyunk rá. Képesek vagyunk megszervezni, megvalósítani egy világeseményt, és képesek vagyunk megépíteni azokat a létesítményeket, melyekben a versenyek zajlottak, s melyek végezetével ezek a létesítmények majd bennünket szolgálnak. Ugyanígy óriási lelki erőt adott a magyar sportolóinknak, hogy hazai közönség, és hazai – ahogyan a NOB médiareferense nyilatkozott – földrengésszerű szurkolás mellett versenyezhettek két teljes héten át.

Aki figyelemmel kísérte az M4 Sport közvetítéseit, az hallhatta is, hogy a legnagyobbak is, pl. Hosszú Katinka is rendszeresen megjegyezte, csoda-élmény, hogy magyar közönség előtt úszhat.

Ugyanakkor a FINA versenysorozata még nem ért véget, hiszen augusztus 7-én indul a FINA Masters Világbajnokság, amelyre 11700 résztvevő – közülük közel 9400 sportoló – akkreditáltatta magát.

hirado.hu
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
  • Brüsszel hidegháborút folytat Lengyelország ellen
    Deutsch Tamás „a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött."
  • Birodalmi fenyegetés Strasbourgban: Varsót ostromolják
    Morawiecki szerint ha valakik nemzetek nélküli „szuperállamot" akarnak, ahhoz a tagállamok beleegyezésére van szükség. Európának azonban egyenlő, szuverén országok közösségének kell maradnia, az EU nem lehet a tagországok fölött álló szerv. Nem engedhető meg, hogy ráerőltessék a döntéseiket másokra jogi alap nélkül, ahogy az sem, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak.
MTI Hírfelhasználó