A taszító szocialista párt még taszítóbb lett
A júliusi elemzések szerint komoly változások tapasztalhatók, a szocialisták domináns szerepe megdőlt. Botka László kampánykezdete óta az MSZP sok támogatót vesztett.
2017. augusztus 2. 13:02

Nyolc hónap van még hátra az országgyűlési választásokig, amelynek esélyeit az elemzők most már havonta latolgatják. Minden nagyobb közvélemény-kutató kiadta a júliusi eredményeiket. A számok szinte minden felmérésben ugyanazt mutatják. 43 százalékot szerezne most a Fidesz, vagyis abszolút többséggel jutna a parlamentbe. Legalábbis a Nézőpont legvalószínűbb listás eredménye szerint. A Jobbik 23, az MSZP 13 százalékon áll. Érdekes, hogy a DK és a Momentum is bejutna a parlamentbe az felmérés eredményei alapján, az LMP viszont nem.

Az elmúlt napokban több kutatási eredmény látott napvilágot. Abban mindegyik megegyezik, hogy a kormánypártok toronymagasan vezetik a népszerűségi listát – mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, hogy a mostani kormányzási ciklus az egyik legsikeresebb a rendszerváltás óta. Hiszen az eddigiekkel ellentétben a ciklus alatt a kormánypárt népszerűsége nem csökken és az ellenzéki pártok sem érték utol. A szakértő szerint, amennyiben most hétvégén lennének a választások, a felmérés szerint hasonló vagy akár jobb eredményt érnének el, mint a legutóbbi voksolásnál.

Az ellenzéki térfélen azonban vannak változások: míg az előző parlamenti választások alatt az MSZP-nek domináns szerep jutott, addig mostanra tovább aprózódott az ellenzéki tábor és az LMP, a DK és a Momentum is önálló tényezővé vált.

Botka László kampánykezdetével a szocialisták domináns szerepe megdőlt, csökkent a népszerűségük: nagyjából hatszázezer szimpatizánsa maradt a pártnak. Ez egyértelműen a többi balliberális pártnak kedvezhet, a Momentum és a DK így kerülhetett a bejutási küszöb, azaz az 5 százalék fölé – magyarázta. Deák Dániel úgy fogalmazott, „a balliberális holdudvar is kezd kihátrálni az MSZP mögül”. A szakértő szerint ez azt eredményezheti, hogy a kampány során nem lesz meg az egység sem a párton belül, sem a balliberális táborban, ami versenyhátrányt fog jelenteni a Jobbik és az MSZP viaskodásában.

Ez a fordulat egyértelműen Gyurcsány Ferencnek kedvezhet. Ebben a helyzetben egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem Botka, hanem egy Gyurcsány Ferenc által javasolt, függetlennek tetsző személy lesz az MSZP-DK-koalíció vezetője a 2018-as választásokon – vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője.

hirado.hu - M1 Ma reggel
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó