Molnár Zsolt vétkes feledékenysége
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke állítja: nem volt minősített tartalom a repülőgépen felejtett hivatali laptopján. Az adatokat biztonsági okokból azonban vélhetően lemásolták, és elemzéssel a politikus gyenge pontjait is feltérképezhetik, így Molnár támadhatóvá válhat. A bizottság ülésén biztosan téma lesz az elhagyott számítógép ügye.
2017. augusztus 2. 09:53

Elismerte Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, hogy húsvét előtt Madridban egy repülőgépen felejtette a hivatali laptopját, amelyet csak a nagykövetség közbenjárásával sikerült visszaszereznie. Az ellenzéki politikus állítja: a számítógépen – amelyet tájékoztatása szerint több kód is védett – nem tárolt minősített információt. A képviselő továbbra sem adott világos választ arra, hogy ha nem volt érzékeny adat a laptopon, akkor miért esett pánikba és miért kérte diplomaták segítségét.

– A bizottsági ülésről senki nem vihet ki minősített iratot, csak betekinthet; ha ez esetben mégis ez történt, és Molnár laptopján államtitkok voltak, az önmagában bűncselekmény – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a PestiSrácok.hu-nak. Hangsúlyozta: a testület csütörtöki ülésén rá fognak kérdezni Molnárnál az eset részleteire. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a távirati iroda kérdésére ugyancsak arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság előtt kell tisztázni a laptopügyet.

 

Adatai biztonságát kockáztatja, aki a repülőgépen hagyja laptopját Forrás: Reuters

A Magyar Idők által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint a szocialista politikus államtitoksértést követett volna el, ha az elvesztett laptopján minősített tartalmat tárolt volna. Arra is rávilágított, hogy a hatályos törvények szerint senki sem ellenőrizheti, hogy az országgyűlési képviselők miként kezelik a minősített adatokat, tárolnak-e titkosított vagy bizalmas tartalmakat a hivatali számítógépükön.

– Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis mentelmi jogot biztosít számukra, így a szóban forgó személyeket nem lehet célzottan megfigyelni, lehallgatni vagy éppen kutakodni számítógépük merevlemezén. A parlamenti képviselőket – ellentétben például a külügy területén tevékenykedőkkel – nem lehet folyamatosan ellenőrzés alatt tartani. Csupán az érdekesség kedvéért: a külügynél még egy gépkocsivezető telefonjait is folyamatosan lehallgatják, míg választott képviselők esetében ez nem tehető meg – fogalmazott a szakember.

Ebből következik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjait hivatali idejük alatt nem ellenőrzi, vagyis nem is ellenőrizheti senki, még nemzetbiztonsági szempontból sem. A testületben helyet foglaló politikusok a ciklus elején átesnek ugyan az úgynevezett C típusú átvilágításon, amit az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai végeznek, ám később már nem vizsgálhatják őket. Amennyiben a titkosszolgálatok látókörébe kerül egy ország­gyűlési képviselő, aki olyan személlyel, személyekkel kerül kapcsolatba, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a cég munkatársai figyelmeztetik az érintett politikust, ám titkos nyomozást már nem folytathatnak ellene, feldolgozás alá nem vehetik.

Az, hogy Molnár Zsolt Madridban a repülőgépen felejtette a hivatali laptopját, akkor is komoly kockázatokat hordoz magában, ha elfogadjuk a szocialista honatya állítását, amely szerint nem volt minősített adat a laptopon. Titkosszolgálati és külügyi szakértők lapunknak egybehangzóan arról beszéltek, hogy a terrorizmus elleni közös fellépés érdekében, amerikai kezdeményezésre, a világ szinte valamennyi repülőterén kiemelt figyelemmel kezelik a biztonsági szolgálatok az elhagyott laptopokat, okostelefonokat.

Nyugat-Európa, így a terrorizmus szempontjából célpontnak számító Spanyolország repülőterein az elhagyott készülékek merevlemezeinek tartalmát lemásolják a reptéren dolgozó titkosszolgálati szakemberek, és azt később biztonsági szempontból analizálják. Vizsgálják például, hogy tartalmaznak-e terrorizmusra utaló jeleket, illetve olyan programokat, algoritmusokat, trójai falovakat, amelyek a repülőtér számítógépes rendszerét veszélyeztethetik. Ezért Molnár Zsolt őrizetlenül hagyott laptopjának adatait is nyilvánvalóan lemásolták és elemezték a spanyol szolgálatok.

A szakértők szerint a laptop gazdájának pontos profilját is fel tudják rajzolni a szakemberek pusztán az alapján, hogy milyen oldalakat nyitott meg, milyen tartalmakat és meddig olvasott, mire keresett rá. Arról nem is beszélve, hogy a komplett kapcsolati hálóját is fel tudják vázolni. A számítógépen tárolt magánéleti, valamint üzleti információi pedig tovább árnyalhatják a képet.

– Egy elhagyott hivatali laptop tartalma aranyat érhet a titkosszolgálatoknak, hiszen a profilalkotással meghatározhatók a tulajdonos gyenge pontjai, ahol támadható például egy ország parlamentje nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke – fogalmazott a titkosszolgálati szakértő.

Magyaridok.hu
  • A felújított pasaréti ferences központ
    Mi, magyarok védjük keresztény örökségünket, keresztény kultúránkat változatlanul társadalmi és szellemi életünk alapjának tartjuk - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a felújított budapesti pasaréti ferences templom, plébánia és az új közösségi ház vasárnapi átadásán.
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
MTI Hírfelhasználó