Titkosszolgálati vizsgálat a kibertámadások miatt
Szervezett – informatikai és kommunikációs – támadás indult a Budapesti Közlekedési Központ online jegy- és bérletvásárlási rendszere ellen. Az ellenzéki sajtó által etikus hekkerként bemutatott 18 éves fiú az Indexszel együttműködve indított kommunikációs hadjáratot, felvezetve az utóbbi évek legsúlyosabb informatikai támadását a vizes vb-re időzítve.
2017. július 29. 09:44

Pontos és rögzített eseménysor bizonyítja, hogy szervezett lejáratókampányt indított az ellenzéki sajtó a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegy- és bérletvásárlási rendszere ellen, amiben tevőlegesen partner volt a rendszert manipuláló, etikus hekkerként elhíresült fiatal is. Az egész akció a felvezetése volt a vizes vb-vel egy időben debütáló szolgáltatás elleni példátlan erejű informatikai támadásnak.

A Magyar Idők birtokába jutott dokumentumokból kiderül: a 18 éves fiatal a BKK online jegy- és bérletértékesítési rendszerébe annak indulásának másnapján, július 14-én, pénteken 12 óra 49 perckor regisztrált be. Pontosan 1 óra 49 perccel később, 14 óra 38-kor az ügyfél jogellenes, manipulált vásárlási tranzak­ciót hajtott végre, amit a szolgáltató T-Systems érzékelt.

Magyarul: a termék árának átírásával (POST requestben) 50 forintért vásárolt havibérletet. Tizenegy perc múlva, 14.49-kor a hekker e-mailt küldött a shop@bkk.hu címre, annak ellenére, hogy már a regisztráció során felhívták a figyelmét arra, hogy panasz, megjegyzés küldése kapcsán a bkk@bkk.hu a megfelelő levelezési cím. Azonban a rossz címre küldött levél a hekkelés tényének beismerésén kívül fontos önvallomást is tartalmaz: „…a MÁV-nál például teljesen ingyen vehettem jegyet, de a Szerencsejáték Zrt. oldalán is tudtam magamnak pénzt kreál­ni.”

A fiatalember­ a levélben még egy szarkasztikus gondolatsort is megengedett magának, a közbeszerzéseket korruptnak kikiáltva, de alul jelezve, hogy ezt nem gondolta komolyan. A hekker azonban rövid időn belül – 22 perc alatt – rájött, hogy rossz helyre küldte a levelét, és a kelleténél több adatot osztott meg benne. A jelentésben az is olvasható, hogy a 15.11-kor a BKK kommunikációs címére elküldött levélből már kihagyta a más állami társaságok elleni informatikai visszaélésekre való hivatkozást. A jelentés szerint az utólagos szerkesztést igazolja, hogy a tartalmi törlések ellenére az aláírás alatt ott maradt a közbeszerzésekkel kapcsolatos utalás.

Újabb 22 perc múlva az ifjú hekker tettéről az Index már szinte mindent tudott, mivel a hírportál az eset kapcsán részletes kérdéssorral kereste meg a BKK-t. Az Index a levelében az első, 14.49-kor a hibás címre – shop@bkk.hu – küldött írásra utal, nem pedig a hivatalos címre küldött megkeresésre. Azt mindenképpen meg kell majd magyaráznia a fiatalembernek, hogy miként került az Index az üggyel kapcsolatos információk birtokába ilyen hamar, gyakorlatilag a BKK felé elküldött levelekkel egyidejűleg, vagy már azt megelőzően.

Még egy óra sem telt el a kérdések továbbítása óta, az Index már címlapon hozta: Meghekkelhető a BKK rendszere, bármennyiért lehet jegyet venni. A 16.31-kor megjelent cikkben a szerző leírja, hogy megkérdezték a BKK-t, de azok még nem adtak választ. A lap mindezt annak tudatában írta le, hogy a társaságnak egy óra sem állt rendelkezésre az információk ellenőrzésére, a válaszok összeállítására és azok jóváhagyatására.

A hekker vasárnap és hétfőn is írt még levelet a BKK-nak, hogy miért jelentették fel őt, és hogy lehetne az ügyet lezárni. A valóságban azonban a BKK senki ellen nem tett jogi lépéseket, a szolgáltató T-Systems Magyarország tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügyben információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt indult nyomozás, amelyben e hekkert később bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. A fiatalember akciója úgy tűnik, csak felvezetés volt, mivel július 14-én, pénteken példátlan erejű támadás kezdődött a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szerverei ellen.

Az erről készült jelentés szerint a rendszert több alkalommal szándékos túlterheléses és a sérülékenységre irányuló támadás érte. A szolgáltatást a szervezett támadók harmincszoros terhelésnek tették ki. A másodpercenként keletkező naplóbejegyzések száma az átlagos 300-400-ról 13 ezer fölé ugrott, ami óránként közel 47 millió bejegyzést jelent. Ennek hatására a felhasználók nem tudták elérni rendszert.

A dokumentum megjegyzi, a BKK és a T-Sys­tems rendszereit felváltva, összehangoltan terhelték. A kibertámadás kiterjedt a BKK Infóra és az okostelefonos Futár applikációra is, ezért a városvezetés tényként kezeli, hogy az ismeretlen elkövetők káoszt akartak kelteni a világbajnokság idején. A jelentés szerint ilyen méretű, szervezettségű, technológiai felkészültségű célzott informatikai támadásra évek óta nem volt példa hazánkban. A támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja.

A metróban is szabotáltak

Tarlós István szerint nem véletlenül került egy fakocka a 3-as metró egyik felújított szerelvényének ajtósínjébe, akadályozva annak záródását. A főpolgármester csütörtökön közölte, a történtek nem veszélyeztették az utasbiztonságot, ám „nem tréfadolog a fakocka, ami úgy illik az ajtó vezetősínjébe, mintha oda méretezték volna”. Szavai szerint az eset kapcsán hivatalból büntetőeljárás indult közérdekű üzem jelentős mértékű megzavarása miatt, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó