Ellentmondásokkal teli az EB indítványa
Újabb szakaszba léptette szerdán az Európai Bizottság (EB) az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt a Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában értékelte a döntést.
2017. július 28. 11:25

Az Európai Bizottság főtanácsnoka 344 pontból álló indítványának végkövetkeztetései között azt javasolja a bíróságnak, hogy utasítsa el a tanácsi határozat megsemmisítése iránti kereseteket, amelyet éppen hazánk és Szlovákia nyújtott be. Völner Pál erre reagálva azt mondta: azt várták a főtanácsnoktól, hogy jogi érvekkel fogja levezetni ezt a 120 oldalt. Az indítvány mennyisége is kifejezi azt, hogy a minőséget próbálták ellensúlyozni. Mint mondta: olyan, mintha felcsatlakoztak volna a Soros-terv végrehajtóihoz.

Továbbra is fenntartja hazánk a jogi érveket, miszerint nem tartották be az EU jogi normáknak a kereteit a döntés meghozatalánál. Erre nem ad igazi választ a főtanácsnok. Erősen problematikus az, hogy egy kormányfőnek a minisztere ellentétesen dönt, mint ahogy az előző tanácsülésen megnyilatkozott.  Eleinte önkéntes kvótákról volt szó, majd mégsem önkéntesek lettek. A beadvány tehát ellentmondásokkal küzd – fogalmazott az államtitkár.

 

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatón. MTI/EPA Fotó

Egy jogvita alkalmával az ügyhöz kapcsolódó jogi fogalmakat és szabályokat kellett volna érvként felhasználni. Ehelyett a tanácsnok úr a nyolcadik cikkely felé nyúl, amely a szolidaritásról szól, kifelejtve azt, hogy menekültügyben, ennek a megjelenési kereteit a dublini egyezmény adja meg, amelyen Magyarország keresete alapul – tette hozzá az államtitkár.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos a tegnapi napon nyilatkozott, miszerint a negyvenezer önkéntes és 120 ezer kötelező kvótalétszámból 24 ezret teljesítettek a tagországok, így szeptemberre még a negyvenezres önkéntes számot sem fogják elérni. Ennek ellenére azt állítja a biztos, hogy ez segített Olaszországon és Görögországon. Amennyiben ezt hatékonyságnak nevezik – fogalmazott az államtitkár – akkor látszik, hogy a logikától és a precíz jogi érveléstől messze esik a biztos gondolatmenete.

Brüsszel folyamatos politikai nyomás alá fogja helyezni hazánkat a kampány időszakában

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban tovább elemezte a helyzetet. Véleménye szerint csapataink „harcban állnak” és egy jogi természetű vitát folytatunk az Európai Unió Bíróságával. Komoly, konfrontatív őszre kell számítanunk, nem csak az kampányidőszak élesedésének köszönhetően, hiszen egy újabb front is meg fog jelenni. Az európai politikusok és Brüsszel folyamatosan politikai nyomás alá próbálja helyezni hazánkat és fel fogják pörgetni a kvótarendszer végrehajtását vagy végrehajtatását – fogalmazott a szakértő.

Soros György szerint minden évben egymillió migránst kell betelepíteni Európában. Itt arról van szó, hogy a Soros-tervet hajtja végre az Európai Bizottság. Meg akarják határozni, hogy a tagállamok kit engedjenek be saját területeikre, kinek kell együtt élnie az adott állam polgárainak – mondta.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
MTI Hírfelhasználó