Hosszú Katinka: az a cél, hogy több úszó legyen profi sportoló
Hosszú Katinka, mint a Profi Úszók Világszövetségének (GAPS) alapítója azt szeretné elérni, hogy ne csak a sportág legjobbjai, hanem egy tágabb kör is meg tudjon élni az úszásból.
2017. július 25. 16:18

„Nemcsak arról beszélek, hogy a legjobb úszóknak többet fizessenek, hanem azokról az úszókról is, akik profik szeretnének lenni, és az úszással pénzt keresni” – idézte az AP amerikai hírügynökség a háromszoros olimpiai bajnok Hosszút. A magyarországi vizes vb első magyar aranyérmese hozzátette: aki elődöntős helyen végez, annak már az úszásból kellene élnie, nem pedig „aggódni” a következő munkájáért.

„Csak az úszással kellene foglalkozniuk, így csak a sportra fókuszálhatnának, mint a kosárlabdázók vagy a labdarúgók” – mondta Hosszú, aki szerint sportágát nem kizárólag az olimpia vonatkozásában kellene nézni.

Útban a cél felé

Az AP cikkében megemlíti: Hosszú azt szeretné elérni a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA), hogy az úszóknak nagyobb beleszólásuk legyen az irányításba.

„Megérdemeljük, hogy profi úszóként kezeljenek minket. Partnerek vagyunk ebben a kapcsolatban” – mondta Hosszú, aki szerint a legfontosabb, hogy az úszók között párbeszéd alakuljon ki, mert korábban ez nem történt meg. „Egy nyelvet beszélünk” – emelte ki a már hatszoros világbajnok úszó, kiegészítve azzal, hogy a sportág is tovább fejlődik, ha ők még több munkát végeznek.

Hosszú Katinka június 21-én nyílt levélben bírálta a FINA-t, amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a FINA úgy döntött szabályváltozásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

Az AP-összeállítás foglalkozik az Iron Lady-jelenséggel is, amely a háromszoros olimpiai bajnok elnyűhetetlenségére és fáradhatatlanságára utaló becenevéből nőtte ki magát branddé. Az AP információi szerint a fürdőruha és egyéb ruházati termék forgalmazására alapuló, gyorsan növekvő cégnek jelenleg körülbelül ötven alkalmazottja van.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Több párt is követheti a Fideszt, ha távozik az Európai Néppártból
  Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, miután előző nap az Európai Parlament a néppárti képviselők szavazatainak segítségével a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot fogadott el.
 • Könnyfakasztó érveléssel rukkolt elő a főtanácsnok
  Az EU bizottsága még 2018-ban támadta meg az uniós bíróság előtt a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvényt.
 • Tovább erősödhet a migrációs nyomás
  Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.
MTI Hírfelhasználó