Egy hely, ahol megértik a hálóinges gyalogost
Demenciabarát Város címet kapott Mosonmagyaróvár. Ausztria és Szlovénia után immár Magyarországon is terjed a Nyugat-Európából indult kezdeményezés - a hirado.hu az alábbiakban nemcsak az újonnan induló projekt részleteit, de a hazánkban legalább 150-200 ezer embert érintő komoly társadalmi problémát is körüljárja.
2017. július 23. 12:49

A különleges cím elnyerését hosszú munka előzte meg.

Mosonmagyaróváron már 2009-ben elindult a különleges empátiát igénylő személyeket segítő szociális munka, melynek eredményeképp a demens betegek számára létrejött egy bentlakásos részleg is a város szociális intézményében. A kisalföldi város több, a kérdéskörre fókuszáló uniós pályázaton is részt vett már. Visszatérő rendszerességgel tartanak lakossági tájékoztató fórumokat, valamint a háziorvosok számára is biztosítanak lehetőséget a demenciával, mint betegséggel való megismerkedésre.

Igény az empátiára

A projekt elsődleges célja a demens személyek, illetve gondozóinak megsegítése, méghozzá egy általános társadalmi elfogadás, megértés és alkalmazkodás kivívásának útján – település lakosai mára szerencsére pontosan tudják, mi is a demencia, értik annak megnyilvánulásait, és elfogadják az azzal küzdőket. „Mindent átívelő érzékenységre van szükség (a demenciát illetően – a szerk.), hogy egy olyan követendő minta jöhessen létre, mely az idő előrehaladtával egyéb városokba is adaptálható legyen, hiszen igény lenne rá” – fejtette ki szakmai véleményét Zimmerer Károlyné, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény Alapszolgáltatási Centrum vezetője.

Demencia: a gondolkodás, az érzelmek és a szociális képességek hanyatlása. Korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet és elsősorban az agy igazolható betegségével jár együtt. Kezdetben a rövid távú, ám a betegség előrehaladtával a hosszú távú memória, a beszéd és a mozgás is érintetté válik.

Fotó: Shutterstock

Ezen áldozatos munka elágazásaként került sor a Demenciabarát Város projekt elindítására is, melynek gyökerei hosszú múltra tekintenek vissza Nyugat-Európában. „Húsz éves lemaradásunk van” – mondta az illetékes szakember, aki kollégáival és közreműködő partnereivel karöltve az Ír és a Holland Alzheimer Társaság nemzetközi modelljét vette alapul legfrissebb kezdeményezésük elindításakor.

Előnyös hátrányok

Mint azt Zimmerer Károlyné elmondta, a demenciát illető mostoha helyzetünk ugyanakkor előnyös szituációkban való részvételre predesztinál minket, a kitaposott utat nekünk már csak bejárni kell: ennek értelmében a jelenlegi kezdeményezés ötletgazdáinak mindössze tartaniuk kell a kapcsolatot a téma úttörőivel, illetve számos projektet kell megvizsgálniuk, hogy tudják, mit, hogyan kell alkalmazniuk céljaik elérésének érdekében – az első Demenciabarát Város a belga Bruges lett 2010-ben.

Élőláncot alkotó résztvevők a Lánchídon a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága sajtótájékoztatója után, melyet az Alzheimer világnap alkalmából tartottak a Magyar Tudományos Akadémián 2009. szeptember 18-án (MTI Fotó: Kollányi Péter)

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A későbbiekben ismertetésre kerülő, talán a leghaladóbbnak nevezhető holland modellel ellentétben a mosonmagyaróvári demenseket nem tömörítik egy róluk minden körülmények között gondoskodni képes, zárt közösségbe, hanem a környezetükben élő emberek gondolkodására hatva teremtenek számukra empatikus légkört az adott településen. A demenciabarát szociális háló egyik alappilléreként a városi rendőrséggel, a tűzoltósággal, a katasztrófavédelemmel, valamint a mentőszolgálattal történő együttműködést kell megemlíteni.

Alzheimer: az orvostudomány számos olyan okot ismer, amely demenciát okozhat – ezek egy része gyógyszeres kezeléssel lassítható. Leggyakoribb és legismertebb típusa az Alzheimer-kór. A demencia a sérülések általi intelligenciavesztéssel szemben szinte mindig idős korban, a 60. életév után kezdődik; az idős kori pszichiátriai zavarok közé tartozik – becslések szerint 2050-re világszerte 135 millió ember szenved majd a kórban.

Ezen szerves közreműködés egyik jó példája lehet mondjuk egy olyan eset, melyben a hatóságokat egy gyermekével perlekedő idős asszony portájára riasztják, mondván az illető meglopta édesanyját, holott a valóság az, hogy az utód mindössze beteges felmenőjén igyekszik segíteni anyagi javainak ellenőrzése alatt történő megóvásával. “Persze az is előfordulhat, hogy egyes demens állampolgárokat a rend őreinek kell hazakísérnie; tekintve, hogy azok hálóruhában kóboroltak el otthonról” – tette hozzá Zimmerer Károlyné.

A projekt atyjaként tekinthető szociális intézmény még egy úgy nevezett Demenciabarát matricát is készített, amelyet mindazon üzletek, közintézmények és közszolgáltatást nyújtó hivatalok nyerhetnek el, amelyek megfelelnek a fentebb ismertetett demenciabarát közösség elveinek.

A mosonmagyaróvári projektet a városban működő Gondoskodás Alapítvány és annak egyik, édesanyja révén saját érintettségű ápolója, Tatai Tamás kezdeményezte. Szakmai koordinátorként a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és a Család és Gyermekjóléti Központ fémjelzi a projektet, mely komoly összefogást generált a városban: természetesen a helyi önkormányzat is mellé állt, sőt a városi üzletembereket és cégeket egyesítő Belvárosi Üzletkör is jelentkezett mecénásnak – a nemzetközi szakmai partnerek között olyan neveket említhetünk meg, mint az Ír és a Holland Alzheimer Társaság, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által mind ez idáig egyedüliként elismert demenciabarát projekt, az ausztrál Demenciabarát Kiama.

Az óperencián innen, a demencián túl

A már fentebb említett, vélhetően legelőremutatóbb kezdeményezés egy olyan holland falu képében valósult meg, melyet kizárólag demenciában szenvedő lakók népesítenek be. Persze csak részben, hiszen a közel másfél száz személyre 240 ápoló jut, akik a lehető legkülönbözőbb módokon képezik az ellátásukra, törődésükre, és töretlen figyelmükre szoruló betegek életének mindennapi részét Hogeweyk-ben – az intézményt 19,3 millió euróból húzták fel, amiből 17,8 milliót a holland állam, a fennmaradó összeget pedig különféle szponzorok állták.

Fotó: Shutterstock

Annak függvényében, hogy szellemi képességeik tetőfokán milyen életmódot folytattak, a falu polgárai városi, arisztokratikus, művészi, kulturális, keresztény, hagyományos és még indonéz életmód közül is választhatnak. Aki a hagyományos életmód mellet dönt, azt szomszédként látogatják majd ápolói, aki pedig az arisztokratikus stílus mellett teszi le a voksát, azaz kész személyzetet kap gondozói személyében.

A demens személyek agyának folyamatos stimulálása szinte elengedhetetlen, annak nyomán ugyanis lassabban teljesedik ki a nemkívánatos állapot. Ennek értelmében a 83 esztendős átlagéletkorú lakók 25 klubot, így főző-, klasszikus zene-, bingó- és festőklubot, sőt még egy olvasókört is látogathatnak.

Fontos tudni, hogy a falu rezidens lakói közel sem világukat nem ismerő, botorkáló élőhalottak: Hogeweyk népe gyakorta sétálni megy, színházba jár, bevásárol, vagy épp csak beül egy kávézóba a barátokkal – igaz, az üzletekben nincsenek felárazva a termékek, a demens közösség tagjai ugyanis nem bajlódnak a pénzzel. Családjuknak azonban havi 5 ezer euróba (1,5 millió forint) kerül ez az alternatív valóság.

hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó