Orbán: nincs olyan rendezvény, amit Budapest ne tudna megrendezni
Magyarország csodálatos, Budapest csodálatos, a Balaton csodálatos, a világbajnokság fantasztikus! Röviden ez a FINA elnökének véleménye a világbajnokság felénél.
2017. július 21. 19:30

Nem akárkiről van szó, a FINA az egész sportvilág egyik legjelentősebb nemzetközi szervezete. Orbán Viktor annyit mondott reggel, hogy ma már nincs olyan rendezvénye a világnak, amit Budapest ne tudna megrendezni, és ez "büszkeségre adhat okot".

Nyüzsögnek az önkéntesek a vízes világbajnokság kezdete óta. Szinte nincs olyan pontja a versenyhelyszíneknek, ahol ne lehetne zöld pólós fiatalokkal találkozni. 30 különböző területen több mint 2500-an dolgoznak, hogy a versenyeken minden rendben menjen. Lelkesek, pontosak és kitartóan végzik a munkájukat.

Mosolygós magyarok emelik a rendezvény fényét

A szakvezetők részéről sem érte panasz a rendezést. A Nemzetközi Úszószövetség elnöke például kifejezetten pozitívan értékelte a budapesti vb-t.

Csodálatos ez az ország, csodálatos a főváros és a Balaton is – nyilatkozta Julio Maglione, a FINA elnöke. Hozzátette, fantasztikus a világbajnokság zajlik most itt Budapesten. A legnagyobb erőssége a szervezésnek, például az, hogy nagyon kedvesek az emberek, minden pillanatban mosolyognak, figyelmesek és segítenek mindenben. A Fina történetében még egyik bajnokságon sem éreztük ezt ennyire – mondta.

Nagy az érdeklődés a rendezvény iránt

A vizes vb sikerét mutatja az is, hogy a Magyarország-Olaszország vízilabda-mérkőzés és a balatonfüredi nyíltvízi úszás versenyei például telt házasok voltak, és az ezután kezdődő versenyekre is hasonló látogatottság várható. Csütörtökig 105 ezer nézőt vonzott a versenyhelyszínekre a vb. Ennek azonban a háromszorosára számítanak a fináléig.

Várhatóan a Duna Arénában vasárnap kezdődő úszó számok is fokozzák majd az érdeklődést.

“A szervezés büszkeségre adhat okot “

Amit a modern nyugati világban közösségi rendezvényként létre lehet hozni, annak házigazdájaként Budapest bátran jelentkezhet – mondta vizes vb eddigi szervezési tapasztalatait értékelve a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Hozzátette, ez nagy erő, nagy tudás és büszkeségre adhat okot. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nincs olyan közösségi rendezvénye a világnak, amit Budapest városa ne tudna megszervezni.

“Én mindig is úgy gondoltam, hogy erre képesek vagyunk, de hogy így van-e, az bizonyításra szorul. A vizes vb egy bizonyíték arra, hogy ez így van.”

A Nemzetközi Úszó Szövetség a vizes vb első napjaiban döntött arról, hogy 2024-ben Budapest rendezheti meg a rövidpályás úszó-világbajnokságot is.

Kossuth Rádió/Hajnal-Táj
MTI Hírfelhasználó