Az etnikai autonómia gátolja a fejlődést
A helyi és regionális autonómia segíti, az etnikai autonómia gátolja a fejlődést - hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden azon a fórumon, amelyet több mint száz székelyföldi önkormányzati vezető részvételével rendeztek a csíkszeredai megyeházán.
2017. július 18. 14:00

Bár az elnöki hivatal gazdasági témákat javasolt, a vendéglátók többsége a magyar kisebbség jogsérelmeiről beszélt. A fórum a román himnusz eljátszásával kezdődött, amelyre válaszképpen jelen lévő önkormányzati képviselők elénekelték a székely himnuszt. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere székelyzászlót adott ajándékba a román elnöknek, amelyet Iohannis egy román trikolórral viszonzott.

A találkozót végig jellemző kölcsönös tisztelet jelképes gesztusainak sorában több székelyföldi elöljáró magyarul és németül is üdvözölte a szász származású Iohannist a Székelyföldön, az államfő pedig, amikor szót kapott, magyarul köszönt vendéglátóinak.

Iohannis, aki a tervezettnél hosszabbra nyúlt, csaknem kétórás találkozón nem használta a Székelyföld kifejezést, úgy értékelte: Hargita és Kovászna megyében hatalmas fejlesztési lehetőségek rejlenek, főleg az idegenforgalomban, de a hiányos közlekedési infrastruktúra miatt "nehéz ide eljutni". Aggodalmát fejezte a térségben élő fiatalok hiányos román nyelvtudása miatt, amely szerinte megfosztja őket az érvényesülés lehetőségétől az ország más tájain.

Megállapította: hatalmas felelősség hárul a két magyar többségű megye választott vezetőire, akik "hidat képeznek" többség és kisebbség, kapcsot a helyi és központi közigazgatás között. Úgy vélekedett: a két megye sajátosságait túl sokszor értelmezik megosztó módon, ami ellenségeskedést szül, a többségi vagy kisebbségi intolerancia pedig nézete szerint "biztos módja" a fejlődés elakasztásának.

A román államfő beszéde végén  a decentralizáció, regionalizáció és autonómia kérdéséről is kifejtette álláspontját. Leszögezte: Románia számára a gazdasági fejlődés, a közigazgatás korszerűsítése szempontjából "kötelező" feladat a decentralizáció, mert a helyi választott képviselők tudják a legjobban, mire van szüksége a közösségnek.

A regionalizáció szerinte "kívánatos", de csak akkor, ha a közigazgatás korszerűsítését, hatékonyságának növelését eredményezi, gazdasági fejlődéshez és így munkahelyteremtéshez vezet.

"A helyi és regionális autonómia ilyen formában segíti a fejlődést, de az etnikai alapú autonómia nem kívánatos, mert gátolja a fejlődést" - jelentette ki Csíkszeredában a román államfő. Távozáskor újságíróknak nyilatkozva Iohannis elismerte, hogy az alkotmányban nem szerepel a közigazgatási régió fogalma, ezért szerinte Romániában kizárólag helyi autonómiáról lehet szó.

Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték: nem etnikai alapú, hanem közigazgatási autonómiát akarnak Székelyföldnek, és azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között.

"Nem szeretnénk többé a román állam mostohagyerekeinek érezni magunkat" - jelentette ki a fórumon Borboly Csaba, a vendéglátó Hargita megyei tanács elnöke, aki támogatást kért az államfőtől ahhoz, hogy a magyar gyerekek sajátos tanterv alapján tanulják a román nyelvet, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem  a magyar közösség adólejeiből román költségvetési támogatást is kapjon, hogy a román állam is támogassa a csíksomlyói búcsú felvételét a világörökségi listára.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó - 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat autonómiaígéretét kérte számon, rámutatva, hogy a román állam - törvényhozási, kormányzati és igazságszolgáltatási döntései révén - kettős mércét alkalmaz a magyar közösséggel szemben, és jelképei üldözése, vagy anyanyelvhasználata korlátozása által olyan jogokat tagad meg tőle, amelyek más román állampolgárok szabadon élveznek.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere "stratégiai partnerséget" ajánlott a román állam és a magyar közösség között, és azt javasolta: ne a valóságot próbálják az alkotmányhoz idomítani, hanem az alkotmányt változtassák meg oly módon, hogy feleljen meg a valóságnak.

Az államfő a panaszáradat elől azzal tért ki, hogy a történelem értékelését az akadémiai szférára kell inkább bízni, mert szerinte semmi jó nem származik abból, amikor a politikusok nyúlnak történelmi érvekhez. Iohannis  a múlt sérelmeinek boncolgatása helyett a közös jövő építéséhez, a többséget és kisebbséget egyaránt foglalkoztató gazdasági fejlesztéshez ajánlotta fel támogatását.

Fotó: presidency.ro

Az elnök székelyföldi útja során felkereste a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a Szent Miklós ortodox templomot, a csíkszeredai Szent István Otthont és a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet. Az államfő kedden délután Sepsiszentgyörgyön fejezi be székelyföldi látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

A csíkszeredai tanácskozás alatt mintegy ötvenen tüntettek székely zászlókkal és transzparensekkel a megyeháza előtt. Az egyik transzparensen németül üzenték Klaus Iohannisnak, hogy érezze olyan jól magát, mintha Dél-Tirolban lenne. Arra a területi autonómiára utaltak, amelyet az olasz állam biztosít a  német többségű Dél-Tirol tartomány számára. Más táblákon román-magyar párbeszédet sürgettek, a székely zászló és Bukovina zászlaja közötti egyenlőséget kérték számon. A néma tüntetést csíkszeredai polgárként jelentette be Veress Dávid RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke, és a felhíváshoz a Minta, az EMNP ifjúsági szervezete is csatlakozott.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó