Ez volt a megnyitó a 168 órának
Múltidézés, hanghiba és kisstílűség – ezt kaptuk 3,4 milliárdért
2017. július 15. 10:54

Péntek este kétórás ünnepség nyitotta meg a budapesti vizes világbajnokságot. Az országok bevonulásakor a menekültválogatott nevét nem mondták be magyarul.

Péntek este kilenckor kétórás gálaműsor nyitotta meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot. A Művészetek Palotája igazgatója, Káel Csaba rendezte esemény 3,4 milliárd forint közpénzbe – percenként több mint 28 millióba – került. Hogy miért az nem egészen világos, de a hivatalos programja szerint az ünnepség nyitánya több száz szereplő közreműködésével „hangban és képben” mesélt az itt élők kultúrájának és sportjának a kapcsolatáról a vízzel. Aquincumtól a honfoglaláson és a huszárok korán át Liszt Ferencig és a magyar úszás Hajós Alfréddal kezdődő sikertörténetéig.

Ezután köszöntőt mond Julio Maglione a Nemzetközi Úszó szövetség elnöke, Tarlós István budapesti főpolgármester, és Áder János államfő, majd hagyományteremtő céllal, az olimpiai láng analógiájára Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok indítja útnak a vizes világbajnokságok új szimbólumát, a FINA Fontanát. Egerszegi egyébként az egyedüli a múlt magyar kiválóságai közül, aki részt vesz a megnyitón. Korábban úgy volt, hogy a régi bajnokok is kaphatnak szerepet, de ezt a szervezők végül abszolút kezdőket idéző amatőrizmussal lemondták az utolsó pillanatban, öt nappal ezelőtt. Ebből hatalmas botrány is lett, a bajnokok vérig sértődtek, és nem kértek abból a gálából sem, amelyet engesztelésül Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke akart rendezni nekik a Dagály Arénában.

A megnyitón Radics Gigi és Takács Nicolas énekelte el a vizes világbajnokság hivatalos dalát, aztán CeeLo Green is fellépett két slágere, a Bright Lights, Bigger City és a Crazy kedvéért. Ami a 3,4 milliárdot illeti, borítékolhatóan nem az ő fellépti díja került sokba, az amerikai énekes legalábbis 2014-ben adott egy koncertet azon a Sziget Fesztiválon, amelynek a Nagyszínpadra álló fellépői tavaly összesen 1,85 milliárdot kértek az előadásukért.

Budapest eredetileg csak 2021-ben rendezte volna vizes világbajnokságot, a mexikói Guadalajara visszalépésekor jelentkezett be 2017-re. Ez a legnagyobb sportesemény, amelyet Magyarország valaha rendezett, 180 ország 2000 sportolója vesz részt rajta.

A megnyitó helyszíne már egy órával a kezdet előtt afféle kormányközeli ki kicsoda lett. Fotósunk, Merész Márton kiszúrta Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgatót, Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét és Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt is a Spoon étteremhajó VIP-részlegében. Kilenc körül érkezett a megnyitó helyszínére maga a kormányfő is. A politikusok többsége a feleségével érkezett – Áderen kívül Pintér Sándor belügyminiszter is –, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos viszont egyedül tűnt fel,  Maglione  pedig Gyárfás Tamás FINA-alelnökkel futott be.

A Duna pesti oldalán – írta az MTI – több ezer ember gyűlt össze élőben követni az eseményt, a Dunán felállított óriás színpadon zajló eseményeket ugyanis szabad szemmel igazán csak az első sorokból követhették nyomon. A megnyitót az M4, a Duna és a Duna World is élőben sugározta. A közvetítést ide kattintva nézhetik meg újra.

Az egész annak a kissé izzadtságú álmisztikának a jegyében kezdődött, amelyet előrevetített a program szövege is: „Vagyok a Víz. Az Ősanyag. Az élet forrása. Az Ősvíz, az élet vize, a magzatvíz. A földet megtermékenyítő égi víz. A megtisztulás eszköze. A víz, a jövő záloga. Vagyok szimbóluma a végtelen tisztító szeretetnek. A föld minden teremtménye között.” A színpad először kékben úszott – az Index találó megjegyzése szerint ez annak az embernek a pszichedéliája, aki még soha nem bélyegezett –, aztán két ember templomi zenére két ember keresztet formált. Ezután a Római Birodalom megidézéseként egy nő azt imitálta, hogy víziorgonán játszik, jöttek a sámánok, a honfoglalás korára a Budavári Palotát vörös színbe öltöztették, majd jött a reneszánsz és a huszárok kora. Közben Herczku Ágnes szépen énekelt.

Az est egyik fénypontjaként Bogányi Gergely zongoraművész eljátszotta Liszttől a II. Magyar rapszódiát a saját maga tervezte csodazongora egyik példányán. Ehelyütt meg kell emlékeznünk az egyik riporteri gyöngyszemről, miszerint „Liszt annyiban mindenképpen hasonlít jó néhány vizes sportolóra, hogy ő is nagyon korán, már hétéves korában megmutatta, hogy mekkora tehetség” de aztán jött a másik fénypont, és Mihalik Enikő szupermodell állt a színpadra egy szép sárga ruhában. És még nem tartottunk másfélmilliárd forintnál sem. Ezután az első magyar olimpia sikert, Hajós győzelmét idézték meg.

Egy óra múltán felcsendült a Himnusz, amely közben piros-fehér-zöld fényárba bújt a Vár. Utána a sportágak megidézésével folytatódott a műsor, nyíltvízi úszás, szinkronúszás, vízilabda, úszás a sorrend. Köszöntik a résztvevő országok lobogóit. Elsőként Oroszországét, mert Kazanyban rendezték az előző vizes világbajnokságot, másodikként pedig azét az Afganisztánét, amely először vesz részt hasonló eseményen.

Bevonuláskor egyébként mindegyik ország nevét magyarul és angolul is bemondták. Egyetlen küldöttségét, a FINA menekültválogatottjáét nem, amely másfélszer hangzott el angolul, először a „FINA Refugee Team”, majd a „Refugee FINA-csapat” formában. Ez enyhén szólva kisstílű gesztus volt. akkor is, ha csak szervezői öncenzúráról van szó, és Orbán előtt nem akarták kimondani magyarul a „menekült” szót a menekültellenes kormányzati hisztéria közepén. (A közvetítésen ez 2:00:17-nél lehet hallani. Később, a megnyitót lezáró tűzijáték közben a közvetítés egyik riportere magyarul is kimondta, hogy a FINA menekültválogatottja részt vesz a vizes világbajnokságon.)

Ezután a beszédek következtek, Tarlós elmondta, hogy rajong Budapestért, Maglione angolul, szórakoztató akcentussal köszönte meg Orbánnak és Tarlósnak a vizes világbajnokságot, Gyárfást pedig a barátjának nevezte, aztán Áder méltatta Hajóst és megnyitotta az eseményt.  Egerszegi fehér ruhában és tornacipőben bevonult a FINA Fontanával, aztán Késely Ajna tízszeres junior Európa-bajnok és felnőtt Európa-bajnoka, Kenderesi Tamással, Rio de Janeiro olimpiai bronzérmese kíséretében letette a magyar sportolók esküjét a dopping nélküli versenyzésre. És esküt tettek a bírók is  arra, hogy részrehajlás nélkül vezetik a versenyeket. Mintha ez nem magától értetődő lenne.

Aztán következett Green hakniízű fellépése, amely egy kis technikai malőrrel kezdődött, az énekesnek, a Gnarls Barkley nevű duó felének a hangja ugyanis az első néhány másodpercben nem hallatszott.

Végül tűzijátékkal zárult a megnyitó. Csak azt nem mondta meg senki, mi került 3,4 milliárd forintba ezen az egészen.

Ágoston Zoltán

168 óra
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó