Folytatódott az építőipar lendületes növekedése
Elemzők szerint kockázatokat is rejt
Az építőipari adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben tapasztalt lendületes növekedés, ami a bruttó hazai terméket (GDP) tekintve 4 százalékos feletti szintet ért el, az elmúlt hónapokban is folytatódott - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt építőipari adataira reagálva.
2017. július 14. 12:11

A KSH közlése szerint májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az első fél évben az uniós források 60 százalékát gazdasági fejlesztésekre fordították. Ez nemcsak gépipari beszerzésekben, munkahelyteremtésben nyilvánult meg, hanem a beruházások bővülésében is.

Hozzátette: nemcsak az állami vagy önkormányzati beruházások valósulnak meg, hanem a magánszektor is egyre több kapacitást köt le, ez a magyar és az uniós kifizetések felgyorsításának köszönhető.

A szerződésállomány megduplázódása is annak az eredménye, hogy a támogatások kifizetését fel tudták gyorsítani, előlegeket tudnak fizetni, és a magyar források is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy azok a megkezdett állami beruházások végigfussanak, amelyeket az elmúlt hónapokban készítettek elő - mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy az építőipari kapacitások kezdenek kimerülni, a szektorban 4700-4800 bejelentett üres állás van. A szakképzési törvény átalakítása, a szakképzés felgyorsítása lehetőséget ad a lendületes növekedésre a következő hónapokban - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály a következő hónapokban arra számít, hogy az építőipari teljesítmény növekedésének fontos eleme lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyre idén 266 milliárd forint áll rendelkezésre. A csok-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére nőtt éves összevetésben, és csaknem 10 ezer új lakás épült, az idén ez a lakásépítési engedélyek száma alapján megduplázódhat, elérheti a 20 ezret is.  

Jó esély van arra, hogy  a családi otthonteremtési program hatására a szerződésállomány és az építőipar teljesítménye változatlan maradjon - mondta.

Nem meglepő, inkább kockázatokat rejt az építőipar dinamikus növekedése

Az MTI-nek nyilatkozó elemzőknek nem okozott meglepetést az építőipar kiugróan magas májusi növekedése, inkább a dinamikus növekedésben rejlő kockázatokra figyelmeztettek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után. Az előző hónaphoz képest az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 7,5 százalékkal emelkedett.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője nem lepődött meg az építőipari termelés dinamikus májusi növekedésén, amelyet az uniós és kormányzati projekteknek javára írt. Figyelmeztetett viszont arra, hogy az ágazat idei teljesítménye csak arra lesz elég, hogy utolérje magát az ágazat, ráadásul kockázatokkal is számolni kell a szektorban. Megállapította: az építőipar termelési szintje idén májusban érte el a 2014 áprilisi szintet. Míg az épületépítéseknél az elmúlt négy év legjobb eredménye született májusban, addig az egyéb építményeknél a termelés szintje elmarad a 2015-ös csúcsoktól.

Németh Dávid szerint bár az idei adatok kétségtelenül látványos növekedést mutatnak, a tényleges helyzet felemás. "Az idén akár 20 százalék feletti bővülés várható a szektorban, ám ez ahhoz lesz csak elég, hogy az ágazat korrigálja a tavalyi 18,8 százalékos visszaesést" - fogalmazott az elemző.

Bár az építőipari rendelésállomány májusban több mint 90 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet, ugyanakkor Németh Dávid szerint nem biztos, hogy az ágazat képes lesz időben teljesíteni a rendeléseket. "Egyre fokozottabb problémát jelent ugyanis a kapacitáshiány, ez pedig csúszásokat okozhat a munkálatokban" - tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank elemzőjének kommentárja arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztési Kerekasztal (IFK) adatai szerint több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja az 560 milliárd forintot, ami tíz éves csúcsot jelent. Ezzel a volumennel a régióban első helyet vehet át magyar ingatlanfejlesztési piac. A fejlesztés alatt álló ingatlanok funkció szerint 41 százalék iroda, 34 százalék lakás, 16 százalék kereskedelmi, 8 százalék logisztika, 1 százalék pedig szállodafejlesztés - tette hozzá.

A szerződésállomány további növekedése várható, mivel a kereslet továbbra is kiemelkedő mind a lakóingatlanok, mind pedig az irodafejlesztések iránt.

A fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot jelenthet a fellépő szakemberhiány. Az idei első negyedévében 275,3 ezren dolgoztak az építőiparban, ami egyelőre csupán 3,5 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest és 4,8 ezres csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. Ez látható a nagyobb lakásépítések csúszásán is, de a legutóbbi adatok szerint már a napi 15 ezer forintot elérő építőipari szakmunkásbér vélhetően megoldást fog kínálni és az elmúlt 8 évben leépült építőipar gyors ütemben kilábalhat a gödörből - jelezte a Takarékbank elemzője.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy 2012 és 2016 vége között 30 százalékos volt a munkaerő drágulása az építőiparban, miközben az alapanyagok ára 10-12 százalékkal emelkedett. Az idei első félévben legalább további 15 százalékkal kellett nagyobb összeget fordítani a bérekre, s egyes anyagok szűkös készlete miatt legalább 10 százalékos volt a drágulás. Mindez megtizedelheti azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket - hangsúlyozta Mester Nándor. További két tényező is zavart okozhat az ágazatban: egyrészt a második félévben felpörgő állami beruházások elszívják a munkaerőt, másrészt lesznek olyan ingatlanfejlesztő cégek, amelyek az eredeti helyett kisebb méretű lakóparkot építtetnek, mert pénzzavarba kerültek. Az emiatt érintett kivitelezőknek ugyanakkor jó eséllyel sikerül fejlesztőt találni, akkora a munkájuk iránti kereslet.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója az MTI-hez eljuttatott kommentárjában hangsúlyozta, hogy az újlakás piac felpörgése kedvezően hat az iparág és a gazdaság egészére, ám mivel a vonzó lehetőségek láttán tapasztalatlan fejlesztők is piacra léptek, fontos, hogy a vevők leszámoljanak néhány veszélyes tévhittel.

Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy ha egy lakóingatlan-projekt generálkivitelező nélkül, illetve önerős forrásból valósul meg, az minden esetben kedvező a vásárlók számára. "Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy kockázatos lehet olyan fejlesztést választani, ahol nem önállóan működő, érdemi referenciával bíró generálkivitelezővel zajlik az építkezés, hiszen így a vevők lemondanak arról az ötéves garanciáról, ami a generálkivitelezőnél érvényesíthető". Nem ritka az sem, hogy egy fejlesztést önerősként, azaz banki finanszírozás nélkül hirdetnek meg, ami szintén rizikós lehet. "Ebben az esetben az jelenti a kockázatot, hogy amennyiben bármilyen nem várt probléma adódik és leáll a fejlesztés, akkor a vevők futhatnak a már befizetett pénzük után" - hívta fel a figyelmet Földi Tibor.

MTI
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
  • A lengyel külügy az EP birodalmi tébolya ellen
    Az Európai Parlament az utóbbi években, különösen Lengyelországot illetően, "olyan állásfoglalásokat szavaz meg, amelyeknek semmi közük a valósághoz", a "jogosulatlanul" elfogadott dokumentumokkal pedig csökkenti önmaga és az egész EU tekintélyét. Az uniós intézmények esetében az alapszerződésekben rögzített hatásköreik bővítését célzó törekvés tapasztalható. Az uniós szervek kisajátítják a hatásköröket.
  • Magyarország legyen mindig erős, szuverén állam!
    Most az a nagy kihívás, hogy ne sodorja el az új nemzedékeket a homogenizáló globalizáció. A 21. század az olyan kihívások százada, mint például a migráció vagy a járvány, melyekre választ kell adni, ugyanakkor a 21. századot az együttműködés századává kell változtatni - mondta Simicskó István főként fiatalokból álló közönsége előtt.
MTI Hírfelhasználó