Elismerte a Velencei Bizottság, hogy kérdéseket vet fel a CEU működése
Amellett, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a Közép-Európai Egyetem működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság.
2017. július 13. 18:38
Kapcsolódó anyagok
> A teljes cikk itt olvasható

A PestiSrácok.hu értesülése szerint ezt állapította meg az Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely június 30-án tartott helyszíni látogatást Magyarországon. Azt is elismerték, hogy aggályokat vet fel a CEU működése.

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága (VB) is elismerte, hogy kérdéseket vet fel a Közép-Európai Egyetem és a CEU működése – tudta meg a PestiSrácok.hu. A VB küldöttsége június 30-án tett helyszíni látogatása során tájékozódott az ellenzéki pártok és a Soros Györgyhöz köthető civilek széles körű tiltakozását kiváltó felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban. A delegáció  – a helyszíni látogatás és a magyar szakmai vezetőkkel történő egyeztetések után – elismerték azt is, hogy az ET tagállamai különbözőképpen szabályozták a külföldi egyetemek működését és nem vitatták a magyar kormányzat jogát, hogy meghatározzák, milyen feltételek mellett folytathatnak külföldi egyetemek oktatási tevékenységet Magyarországon. A bizottsági tagokat leginkább az érdekelte, hogy a törvénymódosítás milyen hatással lesz a Magyarországon már működő egyetemekre és ezekre is indokolt volt-e kiterjeszteni a rendelkezéseket, különösen a működésük megalapozásához szükséges nemzetközi szerződés létrehozását és az akkreditáló országban oktatási tevékenység végzésével kapcsolatos előírást.

Arra is választ kerestek, hogy mi a célja a változtatásnak, miért ezt a megoldást választotta a kormány a feltárt hiányosságok kezelésére, az intézkedés arányos és megfelel-e a jogbiztonság elvének, valamint a CEU hogyan tudna eleget tenni a törvényben meghatározott feltételeknek.

A bizottság szerint a Közép-Európai Egyetem (KEE) és a CEU jelenlegi működési struktúrája kérdéseket vet fel

Abban egyetértettek, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a KEE működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia/oktatási szabadság, továbbá örömmel nyugtázták a kétoldalú nemzetközi tárgyalások előrehaladását. Egyes kérdésekről azonban további írásbeli tájékoztatást kértek. A bizottsági jelentést a VB októberi ülésén tárgyalják majd és terjesztik elő elfogadásra. A PestiSrácok.hu a konzultáció résztvevőitől azt is megtudta, hogy a delegáltak jelezték: hivatalosan augusztusban hozzák nyilvánosságra a véleményüket.

Hat külföldi intézménnyel folynak az egyeztetések, de csak a CEU körül alakult ki politikai vita

Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott részletes tájékoztatást adott az érintett kormányzatokkal folytatott kétoldalú egyeztetések állásáról. Hangsúlyozta: „annak ellenére, hogy a politikai vita csak a CEU jövője körül alakult ki, összesen 6 külföldi székhelyű egyetemről/felsőoktatási intézményről van szó, amelyek esetében kormányközi megállapodás megkötése szükséges. Magyar részről – terjedelmét tekintve – rövid, jogi kötőerővel bíró nemzetközi megállapodásokat szeretnénk létrehozni az érintett országokkal, amely egyrészről rögzíti az érintett felek szándékát az adott egyetem működésének támogatására, másrészről iránymutatást nyújt az esetleges felmerülő problémák kezeléséhez (pl. milyen kötelezettségek terhelik a feleket, ha az egyetem megszünteti működését Magyarországon).”

A megállapodásokat Magyarországon várhatóan a parlamentnek is ratifikálnia kell – emelte ki a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: „Jelenleg az érintett kormányok válaszait várjuk, a részükre külön-külön felkínált megoldási lehetőségek kapcsán. Kína, Thaiföld és az egyesült államokbeli McDaniel College esetében a megoldás már komolyabban körvonalazódni látszik."

pestisracok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó