Különjelentés készül Magyarországról
Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselőt bízta meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentés előkészítésével az uniós parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) vezetősége.
2017. július 12. 14:25

Az EUObserver brüsszeli hírportál szerdai cikke szerint az erről szóló döntés a szakbizottság előző esti ülésén született meg.

Sajtóhírek szerint a jelentés ajánlásokat is tartalmazni fog, hogy milyen lépéseket kellene tenni Magyarország ügyében, ahol az EP májusban elfogadott határozata szerint az elmúlt néhány év fejleményei együttvéve "rendszerszintű fenyegetést jelenthetnek a jogállamiságra nézve".

Az Európai Parlament plenáris ülése májusban utasította a LIBE-t a különjelentés elkészítésére, hogy a plénum annak alapján szavazhasson egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására lenne szükség az EP-ben. Ezután az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.

Ezt megelőzően még soha sem volt példa arra, hogy bármely tagállam ellen bármelyik uniós intézmény kezdeményezze az eljárás megindítását.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó