A kódolt üzenetek is a terroristákat segítik
Nem lehet törvényekkel vagy jogszabályokkal megállítani a kódolt üzeneteket küldő terroristákat - jelentette ki Robert Hannigan, a brit titkosszolgálat volt igazgatója.
2017. július 10. 22:53

Törvényekkel nem lehet gátat szabni a titkosított üzenetküldő applikációkat használó terroristáknak – mondta a brit titkosszolgálat volt igazgatója, Robert Hannigan. Meglátása szerint a program gyártója a legtöbb esetben külföldi cég, így a felesleges törvények meghozása helyett inkább a szoftver gyártóival lenne célszerű felvenni a kapcsolatot.

“Erre a problémára nem létezik egyetlen varázslatos megoldás” - szögezte le a GCHQ volt vezetője. Emlékeztetett, hogy a titkosítás egy összetett probléma, és a legtöbb esetben a nemzetbiztonság érdekében történik. Kiemelte azonban, hogy a titkosítás elterjedése komoly rizikókkal járhat.

Az ügynökségek adatgyűjtő tevékenységeiről és kommunikációs hozzáféréséről folyó vita már a westminsteri terrorista, Khalid Masood támadása előtt is komoly kérdések elé állította a kormányközeli szervezeteket és a kommunikációs cégeket. Ám a márciusi terrortámadás után újból fókuszba került a titkosszolgálat hatáskörének kiszélesítése: a GCHQ megpróbált hozzáférést szerezni a kódolt üzenetekhez, ám az applikációt gyártó cég külföldi székhelye miatt problémákba ütközött a merész kezdeményezés.

Kódolt üzeneteket találtak a terrorista telefonján

Khalid Masood a WhatsApp titkosított üzenetküldő szolgáltatáson keresztül kommunikált dzsihadista személyekkel, majd többszöri egyeztetés után gázolásos merénylethez hajtott végre a Westminster hídnál, majd megkéselt egy rendőrt.

A terrorcselekményben negyvenen megsérültek, többségük akkor, amikor Masood járművével nagy sebességgel, több mint 250 méter hosszan végiggázolt a Westminster híd zsúfolt járdáján. A merénylő ezután próbált gyalogosan bejutni a parlament épületébe, megkéselve a bejáratot őrző egyik rendőrt, a 48 éves Keith Palmert, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Új idők, új kihívások

A hidegháborús évektől a 21. század beköszöntéig kizárólag a kormányok adhattak ki hasonló utasításokat, az utóbbi években viszont egy teljesen új helyzet alakult ki: ma már bárki átkódolhatja üzeneteit egy okostelefonon letöltött különböző applikáció segítségével.

Robert Hannigan szerint a kormányok és a titkosszolgálatok komoly kihívásoknak néznek elébe, a titkosítás megtartása mellett azokat a személyes visszaéléseket kell kiszűrniük, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek: a bűnözők és a terroristák hozzáférését.

“A legjobb, amit tehetünk, hogy együttműködünk a vállalatokkal, hiszen együtt kell rájönnünk a megoldásra” – hangoztatta a volt titkosszolgálati vezető. A telefonos programokba épített “hátsó ajtók” alkalmazását viszont elvetette, állítása szerint ez a megoldás nem csupán bonyolult, de számottevő eredménnyel sem kecsegtet.

hirado.hu - Dailymail.co.uk
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó