Alakul az új összefogás
Gyurcsány és az MSZP nélkül
A Medián felmérése szerint a választók 16%-a voksolna az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum összefogására. Az új baloldali pólusra a Jobbik választóinak 8%-a is átszavazna. A Momentum csak az LMP-vel állna össze, és a zöldpárt is csak a parlamenti pártokkal elutasító. A baloldali törpepártok csak egy dologban értenek egyet: ha lesz is közös lista, abból a szocialistákat és a Gyurcsány-pártot is kihagynák.
2017. július 9. 16:21

Saját ötletének sikerességét látja a Medián felmérésében az Együtt elnöke. Juhász Péter március óta arról beszél, hogy közös listát állítana az LMP-vel, a Momentummal, a Párbeszéddel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal.

A viccpártot ugyan kihagyták a Medián közvélemény-kutatásából, de a 4 másik kispárt összefogása akár még sikeres is lehetne a megkérdezettek szerint. Jelenleg a választók 16%-a szavazna rájuk.

„Van a rendszerben 8-10% olyan szavazó, aki ma nem tud pártot választani, mert nem tudja, hogy kikre lehetne szavazni. Ez az együttműködés pont egy választható, szerethető alternatívát tudna nyújtani a Fidesszel szemben, ezért több lesz a végeredmény, mint 16%” – mondta Juhász.

A Momentum nem közösködik, csak az LMP-vel. Kettejük koalícióját egyébként 14% támogatta a felmérés szerint.

„Mi egy olyan programot szeretnénk bemutatni, amely mentén egy valóban erős, valóban büszke és valóban európai országgá tennénk Magyarországot, most az, hogyha minekünk még arra sem adnak esélyt, hogy megmutassuk magunkat, és hogy mit szeretnénk ezzel az országgal, de már mindenkivel randizgatunk, összejövünk és hasonlók, azzal szerintem rontanánk a választópolgárok esélyét is arra, hogy egy nekik megfelelő pártra tudjanak szavazni. Az LMP-vel ügyek mentén tudnánk együttműködni és jó kapcsolatot ápolunk, mert azt hiszem, hogy ők is egy tiszta párt” – közölte Soproni Tamás alelnök.

A zöldpárt részéről kölcsönös a szimpátia. Az LMP csak a parlamenti pártokkal elutasító.

„A jelenlegi kongresszusi határozatunk szerint a most parlamenti képviselettel rendelkező pártokkal nem fogunk semmilyen szövetségre lépni” – mondta a párt elnökségi tagja, Jancsó Andrea.

A Párbeszéd politikusa szerint a kispártok számára nem a parlamenti küszöb elérése, hanem a kormányváltás lenne a cél.

„Mi az Orbán-rendszernek a leváltásában vagyunk érdekeltek, és a jelenlegi választási törvények között az látszik, hogy ehhez szükség van arra, hogy valamilyen formában együttműködjünk azokkal a rendszerváltó erőkkel, akik erre nyitottak” – mondta V. Naszályi Márta, a kispárt elnökségének tagja.

A Medián felmérése szerint akár a Jobbik szimpatizánsai is átszavaznának a baloldali új pólus pártjaira, ha közösen indulnának.

„Úgy gondoljuk, hogy van egy programunk, van egy olyan csapatunk, amely, amely képes a szavazóbázisát nemcsak megtartani, hanem még a szavazóbázisát és a bizonytalanokat is megszólítani. Sőt még úgy gondolom, hogy más pártok jelenlegi szavazóit is a következő egy évben, mi erre koncentrálunk, erre fókuszálunk, aztán mindenki 2018 áprilisában választ magának pártot, és eldöntheti, hogy melyik program, melyik pártalakulat alkalmas arra, hogy Magyarországot vezesse és leváltsa az Orbán-kormányt” – közölte a párt frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton.

HírTV
  • háttérZay
    Bogár László: Magyarországon a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata már a hatvanas években elkezdte belső hatalmi struktúrájának a felépítését, amit szimbolikusan az is jelez, hogy az 1966 és 1968 között elindított, a gazdasági mechanizmus reformja nevű akciósorozatuk két meghatározó személyisége az a Nyers Rezső és Tardos Márton volt.
  • A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény
    Az örök városban üdvrivalgással fogadták a hazafias pártok képviselői az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette az LMBTQ-jogok bővítését.
  • Birodalmi téboly: az EU büntetést rótt ki Lengyelországra
    Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.
MTI Hírfelhasználó