Nehéz órákon vannak túl a világ vezetői
Nehéz megbeszélést folytattak a nemzetközi kereskedelemről a G20 csoport vezetői pénteken Hamburgban, és a párizsi klímavédelmi egyezmény ügyében sincs köztük egyetértés.
2017. július 7. 18:42

Ezt mondta Angela Merkel német kancellár a tanácskozás első napját értékelve.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a G20 csoport “legtöbb tagja” a szabad és méltányos nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett foglalt állást.

A kétnapos tanácskozás zárónyilatkozatán dolgozó diplomatákra, a “serpákra sok munka vár még ma éjjel”, hogy mindenki által elfogadható dokumentum készüljön – jegyezte meg.

A klímaváltozás elleni harc ügyével kapcsolatban a nyilatkozat tartalmazza majd, hogy “eltérő vélemények vannak”, hiszen az Egyesült Államok távozni kíván a párizsi egyezményből – tette hozzá Angela Merkel.

A kancellár elfogadhatatlannak nevezte a találkozó elleni erőszakos tüntetéseket, és hangsúlyozta, hogy támogatja a hamburgiakat és a város vendégeit védő rendőröket, és hálás munkájukért.

Csoportkép a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozójának résztvevőiről az esemény első napján, 2017. július 7-én. (MTI/EPA/Lukas Barth)

 

Újabb szankciók jöhetnek Észak-Korea ellen 

Új, szankciókat is magában foglaló határozat elfogadására szólította fel Észak-Korea ellen pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsát Donald Trump amerikai és Mun Dzse In dél-koreai elnök, valamint Abe Sindzó japán miniszterelnök. A három vezető erről a hamburgi G20 csúcstalálkozón közös nyilatkozatot írt alá.

“Trump és Mun elnök, valamint Abe kormányfő egyetértettek abban, hogy mielőbb Észak-Koreai elleni szankciókat elrendelő új ENSZ BT-határozatra van szükség, hogy világossá tegyék Phenjan számára: destabilizáló, provokáló és a helyzet eszkalációjához vezető magatartását komoly következményeket von maga után” – olvasható a Fehér Ház által ismertetett dokumentumban.

“Trump elnök megerősítette az Egyesült Államoknak a Koreai Köztársaság és Japán megvédésére irányuló eltökéltségét, bevetve teljes hagyományos és nukleáris arzenálját” – áll a közleményben.

Kedden az észak-koreai állami televízió bejelentette, hogy végrehajtották az első sikeres tesztet a Hvaszong-14 interkontinentális ballisztikus rakétával. Az ENSZ BT szerdán rendkívüli ülést tartott, amelyen Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet erő alkalmazásával fenyegette meg Phenjant, és bejelentette, hogy Észak-Koreát szigorúbb büntetőintézkedésekkel sújtó határozatot készítenek elő.

Mun Dzse In dél-koreai elnök találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is. A találkozón Mun kijelentette: a keddi “nukleáris provokáció” ellenére a párbeszédet támogatja Észak-Koreával. Hozzátette: meglátása szerint az orosz elnöknek is szerepe van a Koreai-félszigeten kialakult feszültés enyhítésében. Putyin hangsúlyozta: az észak-koreai atomprogram nagyon súlyos probléma, de nem szabad elveszíteni az önuralmat, gyakorlatiasan és óvatosan kell eljárni.

Trump nem tágít

Donald Trump amerikai elnök a húsz legfejlettebb ipari ország tanácskozásának szünetében találkozott Enrique Pena Nieto mexikói államfővel is. A kétoldalú megbeszélés előtt újságíróknak megismételte, azt akarja, hogy a mexikói határon építendő fal költségeit déli szomszédja állja.

Az amerikai elnök több alkalommal kijelentette, hogy 3142 kilométer hosszú falat építtet az amerikai-mexikói határon, hogy megállítsa az illegális bevándorlást és a drogcsempészetet. A kongresszus azonban nem hajlandó hozzájárulni a rendkívül költséges terv megvalósításához, csak a műszaki ellenőrzés megerősítését hajlandó finanszírozni.

A találkozó előtt Enrique Pena Nieto nyilatkozatban fejezte ki reményét, hogy a kétoldalú találkozó segítséget nyújt a két ország közötti “folyamatos párbeszéd” folytatásához, mindenekelőtt a két ország biztonságáról és a határokról”. “A szervezett bűnözés elleni felelősség közös” – tette hozzá.

Vízágyúkkal oszlatják a tömeget rendőrök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozója elleni tiltakozáson az észak-németországi városban 2017. július 7-én, az esemény első napján. (MTI/AP/Matthias Schrader)

 

Folytatják a klímaegyezményt 

Emmanuel Macron francia elnök a tanácskozás szünetében az általános felmelegedés elleni elkötelezettségek vállalásának fontosságát emelte ki. A francia elnök a kanadai kormányfővel tartott találkozója előtt kijelentette: ő és Justin Trudeau megvitatják “azt a közös kötelezettségvállalást, amelyre szükség van, amelyet meg kell védenünk, amikor azt egyesek megkérdőjelezik”.

Trudeau közölte: ő és Macron megtárgyalják a “Párizzsal kapcsolatos határozott közös kötelezettségvállalásukat, és az éghajlatváltozás elleni fellépésben játszott “kollektív vezető szerepet”.

Donald Trump elnök júniusban jelentette be, hogy kilépteti országát a 2015-ben Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményből.

MTI
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
  • Olaf Scholz titokzatos pénzügyei (2. rész)
    Az ügy, amelybe a német kancellár belegabalyodott, vaskos adócsalás vagy inkább adólopás.
MTI Hírfelhasználó