Végső búcsút vettek Fónay Jenőtől
Végső búcsút vettek Fónay Jenő 56-os halálraítélt szabadságharcosról, a Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) alapítójától és örökös elnökétől. Fónay Jenőt pénteken Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában helyezték örök nyugalomra.
2017. július 7. 18:44

Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke gyászbeszédében kiemelte: a 91. életévében elhunyt Fónay Jenő olyan generációhoz tartozott, amely még "megtanult magyarul gondolkodni", és ez a tudás minden helyzetben bátorságot adott neki.

Kitért arra: az első és másodfokon is kimondott halálos ítélet egész életére kihatott, mégsem vált soha reményvesztetté.

Felidézte: cellatársai szerint még a halálos ítélet végrehajtására várva is mindig "izgő-mozgó", a híreket figyelő ember volt, és szabadulása után, az állandó megfigyelés és rendőri zaklatások idején sem szűnt meg másokért tenni akaró, aktív közösségi életet élni.

Ez a belső hajtóerő késztette arra, hogy létrehozza a Pofoszt, hogy segíthessen egykori harcostársain.

Fónay Jenő ravatala Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemetőben 2017. július 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Boross Péter barátjának és bajtársának nevezte az elhunytat, aki elmondása szerint sokat segített neki a rendszerváltás idején. Mint mondta, akkoriban sokan jogosan megtorlásra vágytak, Fónay Jenő azonban, noha szenvedélyes ember volt, megértette és másokkal is segített megértetni, hogy 1989-90-ben a változást nem forradalommal, hanem hatalmi egyezkedéssel kell elérni, és ennek feltétele, hogy ne történjen radikális felelősségre vonás.

A gyászszertartást végző Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke úgy fogalmazott: az Új köztemető 300-as és 301-es parcellája a hősök birodalma. Az "emberarcú szocializmus áldozataival találkozunk itt", akik reménytelen helyzetekben is kitartottak meggyőződésük mellett, relativizálva földi érdekeiket.

Elmondta, Fónay Jenőt a hatvanas évek második felében, egy október 23-i emlékmisén ismerte meg.

Kozma Imre katolikus pap, szerzetes Fónay Jenő temetésén Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában.

Az egykori szabadságharcost idézte, aki szerint "az akasztófa alatt nagyon magasról néz az ember mindent". Ott "az ember megszabadul az ábrándoktól, az illúzióktól, és nem keres látszatszabadságot, amelyért a lélek függetlenségével kell fizetni". "Az embernek egyetlen támasza marad, a mélyen gyökerező, konok remény" - idézte Fónay Jenőt Kozma Imre.

Németh Bálint, az elhunyt egykori harcostársa felidézte: Fónay Jenő 1956. október 23-án a Széna téren harcolók védelmének megszervezésében vett részt, majd parancsnokhelyettessé választották, és azt a feladatot kapta és vállalta, hogy teremtse meg az együttműködést a Budapest más részein harcolókkal. Ekkor egy nap alatt kapcsolatot alakított ki a Corvin közi, az újpesti és az angyalföldi forradalmárokkal, a szovjet hadsereggel szemben azonban így is reménytelen volt az ellenállás.

Németh Bálint szerint Fónay Jenő nagyságát az is mutatja, hogy nem kért kegyelmet, miután koholt vádak alapján halálra ítélték. Hozzátette: kiszabadulása után is kapcsolatot tartott bajtársaival, "1956 szellemét élte és éltette" haláláig.

Lengyel János, a Pofosz országos elnöke ismertette: Fónay Jenőt első fokon 1958. április 25-én, másodfokon 1958. július 8-án ítélték halálra. Végül 1958. augusztus 8-án kegyelmet kapott, az erről szóló iratot az akasztófa alatt olvasták föl neki.

A szertartáson részt vett mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Fónay Jenő június 16-án hunyt el, életének 91. évében. 1956 őszén tevékenyen részt vett a forradalom és szabadságharcban, Budapesten fegyveresen harcolt a Széna téren. Ezért még 1956-ban letartóztatták, majd 1958-ban halálra ítélték, de öt hónappal később a jogerős halálos ítéletet életfogytiglanra változtatták. Az amnesztia idején, 1963-ban szabadult a börtönből.

1988 tavaszán egyik alapítója volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak, majd abból kiválva 1989-ben azzal a céllal hozta létre a Magyar Politikai Foglyok Szövetségét, hogy a forradalom idején harcoló és utána börtönben, elnyomásban sínylődő magyaroknak megfelelő életkörülményeket vívjon ki, illetve ébren tartsa 1956 szellemiségét.

2005-ben Nagy Imre-érdemrenddel, 2006-ban a Szabadság Hőse emlékéremmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

Gyászolók

MTI
MTI Hírfelhasználó