Bakondi: egyre elfogadottabb lesz a magyar álláspont
A kormány arra számít, hogy egyre elfogadottabb lesz az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont, és egyre több ország tartja helytelennek az ellenőrizetlen tömeges migrációt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2017. július 7. 14:11

Bakondi György kijelentette: egyre több olyan ország van, amely részben nemzeti intézkedésekkel, részben pedig az Európai Unió fórumain érvényesíti azt az álláspontot, miszerint az ellenőrizetlen tömeges illegális migráció nem jó, az unió határain kívül kell ellenőrizni a bevándorlókat, és csak az léphet be, aki valóban politikai menedéket kér, ugyanis ellenkező esetben beláthatatlan következményekre kell számítani.

"Arra számítunk, hogy az ügyeket így vizsgáló államok száma növekedni fog, és a magyar álláspont egyre elfogadottabbá válik" - tette hozzá. Bakondi György kiemelte: az uniós államok közül több, így Ausztria, Csehország, Németország és más országok is szigorítottak a bevándorlási szabályokon, ezek közül az osztrák szigorítás volt a legmarkánsabb.

Összegzése szerint az Európába tartó migráció három fő iránya közül a Líbiából Olaszország felé és az Észak-Afrikából Spanyolország felé vezető útvonalon egyértelmű a bevándorlás növekedése a tavalyihoz képest, míg a balkáni útvonalon növekedés nincs, de egy folyamatos, "sok irányt felvevő", "a védett útvonalakat kerülgető" mozgás a jellemző.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta: az illegális migráció következményei jól láthatóak Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, a balkáni útvonal országaiban, valamint Németországban, Svédországban, Angliában és Franciaországban is.

Szerinte eközben az EU változatlan politikát folytat, amelynek az a célja, hogy bontsuk le a kerítést, a határvédelmet szüntessük meg, fogadjuk el a kvótát, és telepítsük be a migránsokat.

Bakondi György hangsúlyozta: a magyar kormány ellenzi a "bevándorlásszervező ügynökségre" vonatkozó legfrissebb EU-s elképzelést, amely a nemzetállamoktól vonná el a menekültkérelmek elbírálásának jogát, és amely egy két évvel ezelőtti Soros György által tett javaslatról szól.

Hozzátette: az olasz helyzettel kapcsolatban kedden nyilvánosságra hozott európai bizottsági cselekvési terv szintén a betelepítéseket kívánja felgyorsítani. Felidézte: a témával kapcsolatban két uniós eljárás folyik Magyarország ellen, a kvóta elutasítása, illetve a tranzitzóna és a jogi határzár ügyében, a kvótaper ügyében pedig Magyarország fordult az Európai Bírósághoz.

A főtanácsadó migrációs adatokról szólva elmondta: Líbiából Olaszországba január 1. és július 3. között több mint 98 ezren érkeztek a Földközi-tengeren át, ami a tavalyi évhez képest 40 százalékos emelkedést jelent. Hozzátette: az ENSZ adatai szerint ez az ütem gyorsulni látszik, mert június 25. óta több mint 10 ezer migráns érkezett az olasz partokra. Bakondi György ismertetése szerint Líbia több mint 1700 kilométeres partvonala teljes mértékben nyitott, az ENSZ adatai szerint 2016-ben mintegy 300 millió eurót profitáltak ott az embercsempészek.

Tájékoztatása szerint Spanyolország irányába is jelentős növekedés tapasztalható a migrációban, az elmúlt hat hónapban több mint 6400 főt regisztráltak a spanyolok, és csak az elmúlt héten több mint ezren érkeztek Andalúziába, míg a parti őrség szerint további 5-10 ezer migráns várakozik Marokkóban átkelésre várva.

A balkáni útvonalról elmondta: 71 ezer migráns tartózkodik a nyugat-balkáni útvonalon, idén Görögországba mintegy 9500 migráns érkezett, így összesen már több mint 62 ezren vannak az országban, Szerbiában pedig mintegy 6000 bevándorlót tartanak nyilván.

Közölte: Magyarországra március 28-tól 2993-an próbáltak bejutni illegálisan a déli határszakaszon, közülük 1694-et feltartóztattak, 1299-et pedig visszairányítottak a kerítés túloldalára. Bakondi György figyelemreméltónak nevezte, hogy a 2015-ös 177 ezres és a 2016-os 29 ezres adat után, idén eddig 2022 menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 709-et a tranzitzónában. Hozzátette: éves szinten 332 fő kapott menekült- vagy oltalmazotti státuszt.        

A vizes világbajnokság biztonságára vonatkozó kérdésre válaszolva Bakondi György kijelentette: Magyarország a szabályok és a technikai felkészültség tekintetében is mindent megtesz a biztonság érdekében. A főtanácsadó szerint a rendvédelmi szervek jelenléte és eszközparkja megfelelő garanciát jelent a rendezvény biztonságára.

MTI
  • Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen. A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.
  • Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit
    A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adó-visszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.
  • Orbán Viktor: Harminc éve szabadon
    A miniszterelnök a magyar függetlenség napja alkalmából elhangzott beszéde.
MTI Hírfelhasználó