A jogvédők a bírókat is befolyásolják
A társadalmi konszenzus felrúgására, társadalomformáló szerep gyakorlására buzdítják a Magyar Helsinki Bizottság és más, Soros Györgyhöz köthető szervezetek előadói az igazságügyi dolgozókat, köztük bírókat is. Tavaly százhatan kaptak úgynevezett érzékenyítő kiképzést.
2017. július 5. 09:57

Több mint száz bíró és igazságügyi alkalmazott vett részt az elmúlt évben a Soros Györgyhöz köthető szervezetek által bőkezűen támogatott Magyar Helsinki Bizottság képzésein – közölte a Magyar Időkkel az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A foglalkozások középpontjában a migránsok, a homoszexuálisok és a társadalom peremén élő egyéb csoportok problémái állnak.

A liberális jogvédők évek óta tartanak úgynevezett érzékenyítő tréningeket, amelyeket részben a Brüsszeltől és a tőzsdespekuláns által alapított Open Society Foundationstől (OSF) származó bevételeikből finanszíroznak. Mindez némiképp meglepő, hiszen a Helsinki jogászai bírósági képviseletet is ellátnak, azaz előfordulhat, hogy a „kiképző” és a „kiképzett” szembekerül a tárgyalóteremben. Ebben az esetben pedig – külső szemlélő számára legalábbis – megkérdőjelezhető a bíró elfogulatlansága.

Az OBH erre a felvetésünkre nem reagált, ellenben hangsúlyozta, hogy a bíróságokon nagyjából 11 ezer ember dolgozik, közülük körülbelül háromezren vesznek részt az ítélkezésben. Ehhez képest a tavalyi százhat fős hallgatói létszám jelentéktelennek tűnik, de forrásaink szerint az arányoknál lényegesebb az, hogy ki honnan érkezik. A munkaügyi és cégbíróságokon például nem tolonganak a jelentkezők, ám számos büntető ügyszakos bírót „érzékenyítettek” már Soros kegyeltjei – derült ki informátoraink elmondásából.

Amúgy a tréningeken nem kizárólag a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai tartanak előadásokat. A további felkészítők között is találhatók viszont Soros pénzén működő társaságok és személyek. Kiss Valéria például az ELTE ÁJK tanársegédjeként az antidiszkriminációs jogról okította hallgatóságát egy 2015-ös érzékenyítő képzésen, amelynek közreműködője volt az OSF által támogatott Patent Egyesület, egy radikális nőjogi szervezet, valamint a homoszexuálisok szekerét toló Háttér Társaság is.

Ami Kiss Valériát illeti, ő a Magyar Igazságügyi Akadémia mellett a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (ennek vezetője Majtényi László, a balliberális ellenzék legutóbbi államfőjelöltje) bizalmát is élvezi. Egy vele készült interjúban az érzékenyítés lényegét a következőképpen fogalmazta meg: „az egész képzés célja a szemléletformálás és tudásátadás. (…) A bírónak fel kell vállalnia, hogy társadalomformáló szerepet tölt be. Ez azzal jár, hogy adott esetben olyan ítéletet hoz, ami olykor szembe megy a társadalmi konszenzussal, de védelemben részesít egy elnyomott csoportot. Fel kell ismerni, hogy a társadalomformáló szerep az ítélkezés elkerülhetetlen velejárója.”

Úgy tűnik tehát, a liberális jogvédők a bírákat is igyekeznek felhasználni saját világképük terjesztésére.

Érdemes megjegyezni, hogy a bírói karnak vannak olyan tagjai, akik a Helsinki Biztosság lekötelezettjei, mert miután egy törvénymódosítás miatt néhány éve „kényszernyugdíjazták” őket, a helsinkis ügyvédek közreműködésével szerezték vissza állásukat.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó