Kövér László: A visegrádi országoknak együtt kell fellépniük
A visegrádi csoportnak a nemzeti parlamentek lehetőségeit maximálisan kihasználva, együtt kell fellépnie a közös sorsuk alakítása érdekében az Európai Unióban.
Utoljára frissítve: 2017. június 29. 16:15
2017. június 29. 15:24

Ezt jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a V4 soros elnökségének parlamenti szintű átadásán.

A Wawel királyi vár egyik dísztermében megtartott ceremónia során Kövér László elmondta: a jelenlegi lengyel elnökséget júliusban felváltó magyar elnökség során várhatóan ingatag marad az európai biztonsági helyzet, a migráció kezelésével kapcsolatban további viták jönnek, és csökken az Európai Unió (EU) figyelme közvetlen szomszédságunk, a Nyugat-Balkán és Kelet-Európa iránt, így az EU-bővítés iránt is.

Úgy vélte: nem csökken a V4-re, különösen a Lengyelországra és Magyarországra nehezedő politikai nyomás a brüsszeli intézmények és "egyes tagállami kormányok részéről", "ideértve a V4-ek kohéziójának gyengítésére irányuló kísérleteket is".

E helyzetben a magyar V4 elnökség célja "nem lehet kevesebb, mint megőrizni a V4 egységét és reagálóképességét a legfontosabb európai ügyekben", valamint tovább erősíteni az országcsoport stabilizáló szerepét a térségben - értékelte Kövér László.

Kiemelte a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség európai közeledésének támogatását, valamint a térséget érintő infrastrukturális, digitalizációs, kutatás-fejlesztési kezdeményezések beindítását, illetve felgyorsítását.

A magyar elnökség "erős üzenetet akar küldeni abban a tekintetben, hogy a V4 hozzájárul Európa stabilitásához és növekedéséhez, és konstruktív partnerként aktívan részt vesz a legfontosabb európai vitákban" - hangsúlyozta a magyar házelnök. "Európa jövőjének alakítása a mi kezünkben is van" - fűzte hozzá.

"Egyenlő partnerként, a nemzetállamok és a nemzeti parlamentek számára biztosított lehetőségeket maximálisan felhasználva az előttünk álló, várhatóan kihívásokkal teli esztendőkben is együtt kell fellépnünk közös sorsunk alakítása érdekében az EU-ban" - szorgalmazta.

A magyar elnökség törekedni fog arra, hogy a már elismert márkává vált V4-et ne csak a térségen belül, hanem azon kívül is egyre többen ismerjék meg. "Ennek eléréséért a bővített, úgynevezett V4+ keretben nemcsak politikai találkozókat tervezünk megtartani, hanem a régió és annak turisztikai népszerűsítését is célul tűztük ki" - mondta.

A magyar elnökség az abban rejlő lehetőséget akarja kiaknázni, hogy a V4-ek az összességében több mint 60 millió főt számláló lakosságukkal komoly gazdasági erőt képeznek Európában, exportkapacitás szempontjából pedig a harmadik helyen vannak az EU-ban.

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, a parlamenti soros elnökség jelképeként egy kisebb méretű, a négy visegrádi ország nemzeti címereivel díszített harangot adott át Kövér Lászlónak.

A lengyel házelnök kiemelte: a V4 megtestesíti az EU-nak az "egyesülve a sokféleségben" hivatalos jelmondatát, ezért - mint értékelte - növekszik a V4 jelentősége Európában. Megerősítette: Lengyelország az EU-t a szolidáris államok közösségeként fogja fel.

"Az uniós intézményeknek az egyenlő, szabad és szuverén nemzeteket kell támogatniuk" - hangsúlyozta Kuchcinski, felidézve a V4 közös követelményét, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését az uniós intézményekkel folytatott együttműködésben.

A lengyel V4-elnökség során a parlamenti dimenzióban elérteket összefoglalva Kuchcinski kiemelte többek között a V4 formátumban, valamint bővített formátumokban is megrendezett parlamenti csúcstalálkozókat, a lengyel szejm honlapján működtetett visegrádi hírportált, a magyar és a lengyel parlament között tavasszal - magyar kezdeményezésre - aláírt stratégiai együttműködési megállapodást.

Az ünnepség előtt a házelnökök, valamint Soltész Miklós, az EMMI államtitkára a waweli székesegyházban részt vettek a Veres András győri megyés püspök által a Szent-László év alkalmából bemutatott szentmisén, amely a Fekete Madonna zarándokvonaton érkezett, korábban a czestochowai Mária-kegyhelyre is ellátogató mintegy 800 magyar zarándok lengyelországi útjának csúcspontja. A mise során a magyar zarándokok Szent László ereklyéit adományozták a szentélynek.

Kövér László és Marek Kuchcinski ezt követően a székesegyházban virágokat helyeztek el Szent Hedvig, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Lech Kaczynski néhai lengyel államfő és hitvese, Maria sírjainál. Délután a Szent Lászlóról szóló kiállítást nyitották meg közösen.

Szent László politikája megvédte Magyarország szuverenitását

Szent László politikája mind a Nyugattal, mind pedig a Kelettel szemben megvédte Magyarország szuverenitását – húzta alá Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a magyar lovagkirály személyiségét bemutató szabadtéri kiállítás megnyitóján.

A Szent László-év alkalmából a krakkói óváros egyik központi terén rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén a magyar házelnök kiemelte: a szentté avatott magyar király megszilárdította a Kárpát-medencében mind a magyar államot, mind a latin-rítusú kereszténységet úgy, hogy „ezer éven keresztül mindkettő kiállta a történelem egyre nagyobb veszedelmeket hozó viharait”. „Hozzáértő politikával megvédte Magyarország szuverenitását is mind a Nyugattal, a Német-római Birodalommal, mind pedig a Kelettel, a Bizánci Császársággal szemben” – húzta alá Kövér László. Kiemelte: Szent László lengyel földön, Krakkóban született, ezen a földön „szívta magába először az Isten és a haza szeretetét, Hungária és Polonia szeretetét”.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó