Kövér László: A visegrádi országoknak együtt kell fellépniük
A visegrádi csoportnak a nemzeti parlamentek lehetőségeit maximálisan kihasználva, együtt kell fellépnie a közös sorsuk alakítása érdekében az Európai Unióban.
Utoljára frissítve: 2017. június 29. 16:15
2017. június 29. 15:24

Ezt jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a V4 soros elnökségének parlamenti szintű átadásán.

A Wawel királyi vár egyik dísztermében megtartott ceremónia során Kövér László elmondta: a jelenlegi lengyel elnökséget júliusban felváltó magyar elnökség során várhatóan ingatag marad az európai biztonsági helyzet, a migráció kezelésével kapcsolatban további viták jönnek, és csökken az Európai Unió (EU) figyelme közvetlen szomszédságunk, a Nyugat-Balkán és Kelet-Európa iránt, így az EU-bővítés iránt is.

Úgy vélte: nem csökken a V4-re, különösen a Lengyelországra és Magyarországra nehezedő politikai nyomás a brüsszeli intézmények és "egyes tagállami kormányok részéről", "ideértve a V4-ek kohéziójának gyengítésére irányuló kísérleteket is".

E helyzetben a magyar V4 elnökség célja "nem lehet kevesebb, mint megőrizni a V4 egységét és reagálóképességét a legfontosabb európai ügyekben", valamint tovább erősíteni az országcsoport stabilizáló szerepét a térségben - értékelte Kövér László.

Kiemelte a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség európai közeledésének támogatását, valamint a térséget érintő infrastrukturális, digitalizációs, kutatás-fejlesztési kezdeményezések beindítását, illetve felgyorsítását.

A magyar elnökség "erős üzenetet akar küldeni abban a tekintetben, hogy a V4 hozzájárul Európa stabilitásához és növekedéséhez, és konstruktív partnerként aktívan részt vesz a legfontosabb európai vitákban" - hangsúlyozta a magyar házelnök. "Európa jövőjének alakítása a mi kezünkben is van" - fűzte hozzá.

"Egyenlő partnerként, a nemzetállamok és a nemzeti parlamentek számára biztosított lehetőségeket maximálisan felhasználva az előttünk álló, várhatóan kihívásokkal teli esztendőkben is együtt kell fellépnünk közös sorsunk alakítása érdekében az EU-ban" - szorgalmazta.

A magyar elnökség törekedni fog arra, hogy a már elismert márkává vált V4-et ne csak a térségen belül, hanem azon kívül is egyre többen ismerjék meg. "Ennek eléréséért a bővített, úgynevezett V4+ keretben nemcsak politikai találkozókat tervezünk megtartani, hanem a régió és annak turisztikai népszerűsítését is célul tűztük ki" - mondta.

A magyar elnökség az abban rejlő lehetőséget akarja kiaknázni, hogy a V4-ek az összességében több mint 60 millió főt számláló lakosságukkal komoly gazdasági erőt képeznek Európában, exportkapacitás szempontjából pedig a harmadik helyen vannak az EU-ban.

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, a parlamenti soros elnökség jelképeként egy kisebb méretű, a négy visegrádi ország nemzeti címereivel díszített harangot adott át Kövér Lászlónak.

A lengyel házelnök kiemelte: a V4 megtestesíti az EU-nak az "egyesülve a sokféleségben" hivatalos jelmondatát, ezért - mint értékelte - növekszik a V4 jelentősége Európában. Megerősítette: Lengyelország az EU-t a szolidáris államok közösségeként fogja fel.

"Az uniós intézményeknek az egyenlő, szabad és szuverén nemzeteket kell támogatniuk" - hangsúlyozta Kuchcinski, felidézve a V4 közös követelményét, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését az uniós intézményekkel folytatott együttműködésben.

A lengyel V4-elnökség során a parlamenti dimenzióban elérteket összefoglalva Kuchcinski kiemelte többek között a V4 formátumban, valamint bővített formátumokban is megrendezett parlamenti csúcstalálkozókat, a lengyel szejm honlapján működtetett visegrádi hírportált, a magyar és a lengyel parlament között tavasszal - magyar kezdeményezésre - aláírt stratégiai együttműködési megállapodást.

Az ünnepség előtt a házelnökök, valamint Soltész Miklós, az EMMI államtitkára a waweli székesegyházban részt vettek a Veres András győri megyés püspök által a Szent-László év alkalmából bemutatott szentmisén, amely a Fekete Madonna zarándokvonaton érkezett, korábban a czestochowai Mária-kegyhelyre is ellátogató mintegy 800 magyar zarándok lengyelországi útjának csúcspontja. A mise során a magyar zarándokok Szent László ereklyéit adományozták a szentélynek.

Kövér László és Marek Kuchcinski ezt követően a székesegyházban virágokat helyeztek el Szent Hedvig, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Lech Kaczynski néhai lengyel államfő és hitvese, Maria sírjainál. Délután a Szent Lászlóról szóló kiállítást nyitották meg közösen.

Szent László politikája megvédte Magyarország szuverenitását

Szent László politikája mind a Nyugattal, mind pedig a Kelettel szemben megvédte Magyarország szuverenitását – húzta alá Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a magyar lovagkirály személyiségét bemutató szabadtéri kiállítás megnyitóján.

A Szent László-év alkalmából a krakkói óváros egyik központi terén rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén a magyar házelnök kiemelte: a szentté avatott magyar király megszilárdította a Kárpát-medencében mind a magyar államot, mind a latin-rítusú kereszténységet úgy, hogy „ezer éven keresztül mindkettő kiállta a történelem egyre nagyobb veszedelmeket hozó viharait”. „Hozzáértő politikával megvédte Magyarország szuverenitását is mind a Nyugattal, a Német-római Birodalommal, mind pedig a Kelettel, a Bizánci Császársággal szemben” – húzta alá Kövér László. Kiemelte: Szent László lengyel földön, Krakkóban született, ezen a földön „szívta magába először az Isten és a haza szeretetét, Hungária és Polonia szeretetét”.

MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó