Makacskodik az Amnesty
Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
2017. június 27. 11:30

A Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat

Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel arra reagálva, hogy az Amnesty International Magyarország (AI) közölte, nem tesz eleget a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, kedden életbe lépett törvény előírásainak.

Az AI az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt, alkotmányjogi panasszal él az Alkotmánybíróságnál, és beadvánnyal fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Közölték, az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, amelynek betartását tudatosan megtagadja, mivel véleményük szerint a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számukra, mint a polgári engedetlenséget.

A külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt az Országgyűlés június 13-án fogadta el.

Az Amnesty International Magyarország egyúttal bejelentette, hogy kilép az Emberi Jogi Munkacsoportból, amelynek 2012 óta volt tagja. "A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejárató kampány idején - amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot - még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a munkacsoportban" - írták a közleményben.

Hozzátették, továbbra is maradnak Magyarországon, és folytatják a munkájukat.

Fidesz: a Soros-szervezeteknek átláthatóan kell működniük

A Fidesz szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket.

A nagyobbik kormánypárt frakciója ezt abból az alkalomból közölte az MTI-vel, hogy kedden életbe lépett a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, amelyet az Országgyűlés június 13-án fogadott el.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a nemzeti konzultációban válaszoló 1,7 millió ember 99 százaléka kiállt a törvény mellett, mert – mint írják – a magyar emberek is szeretnék tudni, melyek azok a külföldről pénzelt szervezetek, amelyek befolyásolni akarják a magyar közéletet és a bevándorláspolitikát.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényre „a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség”, hozzátéve, Soros György magyar származású amerikai üzletember ugyanis „nyíltan elismeri, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel”.

A Fidesz megítélése szerint a jogszabályt „kezdettől egy hazug, dezinformációs kampány” kíséri, miközben a törvény az egyesülési jogot, illetve a civil szervezetek működését semmilyen módon nem veszélyezteti. Egyetlen kötelezettséget tartalmaz: átláthatóvá kell tenni a szervezetek pénzügyi működését és be kell vallaniuk, ha külföldi támogatást kapnak – emelik ki.

A közlemény szerint „a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek, amikor azt mondják, hogy nem fogják betartani a törvényt”.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó