Felére csökkent a bűnözés Magyarországon
Pintér Sándor belügyminiszter az országban tapasztalható csökkenő bűnözésről beszélt, amelyhez a polgárőrség munkája is hozzájárult. Kitért a bővülő létszámú önkéntes szervezet rendelkezésére bocsátott források jelentős növeléséről és a működésüket megkönnyítő törvénymódosításokról.
2017. június 26. 16:12

Az elmúlt hét évben felére csökkent a közterületi bűnözés Magyarországon a polgárőrség és a rendőrség hatékony együttműködésének eredményeként – jelentette ki Pintér Sándor a Nyíregyházán megrendezett országos polgárőrnap és lovas szemle szombati megnyitóján. A belügyminiszter hangsúlyozta: a polgárőrök a szabadidejüket áldozzák fel a települések biztonságáért, egyebek mellett vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben. Hozzátette: a rendőrséget segítő civilek többféle támogatást kapnak a munkájukhoz.

– Az idei és a jövő évi költségvetésben a kormány több mint egymilliárd forintot biztosít az Országos Polgárőrszövetségnek (OPSZ), ami ötszöröse a 2010-es összegnek. A támogatásból különböző eszközöket, egyebek mellett láthatósági mellényeket, járműveket vásárolhatnak. Ezenkívül a Belügyminisztérium előterjesztésében több olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlament, ami a polgárőrök tevékenységét támogatja – közölte a tárcavezető.

A nyíregyházi rendezvényen 150 új tag csatlakozott fogadalomtételével a polgárőrséghez. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: jelenleg több mint kétezer polgárőr egyesület van az országban 61 ezer taggal, az önkéntesek létszáma folyamatosan bővül, csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, bármiféle kampány és toborzás nélkül.

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy országszerte 183 településen 9900 lovas polgárőr teljesít szolgálatot, akiknek gyakorlati képzését is folyamatosan fejlesztik. Nyitrai Zsolt beszédében megköszönte a civil közösségnek, hogy önkéntesen vigyázzák a települések biztonságát, és az illegális migráció idején részt vesznek a magyar határok védelmében. A miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor üzenetét is átadta a jelenlévőknek.

„Magyarország azért is erős és büszke európai ország, mert vannak polgárai, akik akár szabadidejük terhére is keresik azt, miként szolgálhatnának jobban hazájuknak és otthonuknak. Önök számtalan alkalommal bizonyították, hogy a magyar társadalom, a rendőrség, a honvédség és a kormány számíthat a polgárőrökre” – idézte a kormányfőt a megbízott. A rendezvényen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak az ingyenes szolgálatot teljesítők közül azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Magyar Idők
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó