Felére csökkent a bűnözés Magyarországon
Pintér Sándor belügyminiszter az országban tapasztalható csökkenő bűnözésről beszélt, amelyhez a polgárőrség munkája is hozzájárult. Kitért a bővülő létszámú önkéntes szervezet rendelkezésére bocsátott források jelentős növeléséről és a működésüket megkönnyítő törvénymódosításokról.
2017. június 26. 16:12

Az elmúlt hét évben felére csökkent a közterületi bűnözés Magyarországon a polgárőrség és a rendőrség hatékony együttműködésének eredményeként – jelentette ki Pintér Sándor a Nyíregyházán megrendezett országos polgárőrnap és lovas szemle szombati megnyitóján. A belügyminiszter hangsúlyozta: a polgárőrök a szabadidejüket áldozzák fel a települések biztonságáért, egyebek mellett vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben. Hozzátette: a rendőrséget segítő civilek többféle támogatást kapnak a munkájukhoz.

– Az idei és a jövő évi költségvetésben a kormány több mint egymilliárd forintot biztosít az Országos Polgárőrszövetségnek (OPSZ), ami ötszöröse a 2010-es összegnek. A támogatásból különböző eszközöket, egyebek mellett láthatósági mellényeket, járműveket vásárolhatnak. Ezenkívül a Belügyminisztérium előterjesztésében több olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlament, ami a polgárőrök tevékenységét támogatja – közölte a tárcavezető.

A nyíregyházi rendezvényen 150 új tag csatlakozott fogadalomtételével a polgárőrséghez. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: jelenleg több mint kétezer polgárőr egyesület van az országban 61 ezer taggal, az önkéntesek létszáma folyamatosan bővül, csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, bármiféle kampány és toborzás nélkül.

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy országszerte 183 településen 9900 lovas polgárőr teljesít szolgálatot, akiknek gyakorlati képzését is folyamatosan fejlesztik. Nyitrai Zsolt beszédében megköszönte a civil közösségnek, hogy önkéntesen vigyázzák a települések biztonságát, és az illegális migráció idején részt vesznek a magyar határok védelmében. A miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor üzenetét is átadta a jelenlévőknek.

„Magyarország azért is erős és büszke európai ország, mert vannak polgárai, akik akár szabadidejük terhére is keresik azt, miként szolgálhatnának jobban hazájuknak és otthonuknak. Önök számtalan alkalommal bizonyították, hogy a magyar társadalom, a rendőrség, a honvédség és a kormány számíthat a polgárőrökre” – idézte a kormányfőt a megbízott. A rendezvényen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak az ingyenes szolgálatot teljesítők közül azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Magyar Idők
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó