Magyarfóbiába torkollott a kormányválság
A kormányválság kapcsán ismét a román belpolitika fókuszába került a magyar téma, ami rövid távon nem használ a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), nehezíti a kisebbségi jogokat bővítő javaslatok elfogadását. A tomboló nacionalizmusról, a hatalmi érdekekről és a külföldi manipulálásról is beszél Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Barabás T. János elemző.
2017. június 24. 10:35

Még nincs vége a román kormányválságnak, bár a nehezebb részén túl van a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), európai premierként sikerült egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatnia saját miniszterelnökét. Az RMDSZ végül nem vállalt szerepet a parlamenti döntésben, miután egyetlen javaslatát sem emelte a törvényhozás napirendjére a PSD.

A Sorin Grindeanu megbuktatásáról döntő voksolás előtt – amikor kiderült, hogy az RMDSZ milyen elvárásokhoz kötötte a szociáldemokrata akciót támogató szavazatait – az 1990-es éveket idéző magyarellenes hullám öntötte el a teljes ellenzéki politikai palettát és a média jobboldalra húzó részét. Ezt követően hátrált meg a PSD.

A kérdés most az, milyen kihatással lehet ez a nyíltan soviniszta kampány az RMDSZ további politikai érdekérvényesítésére. Van-e ezek után esély a szociáldemokratákkal kötött megállapodásban foglalt törvénymódosítások, tervezetek elfogadására? Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az anyanyelvhasználati jogokat bővíteni kívánó közigazgatásitörvény-módosítás mindenképpen napirendre fog kerülni szeptemberben.

A politikus a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, a nyár folyamán megpróbálják intenzívebbé tenni a párbeszédet a román emberekkel, elkerülendő a mostani hangulatkeltés további kihatásait. „Európában nem nagyon látni ilyen farizeus társadalmat, mint a román. Miközben itthon üvölt az elképesztő magyarellenes, nacionalista hangulatkeltés, az államfő Berlinben kijelenti, hogy Romániában példaértékűen meg van oldva a kisebbségi kérdés.

És a két vonat nem csattan össze a fejükben hatalmas robajjal” – mondta Kelemen, aki ugyanakkor úgy véli, a politikában nem lehet cél az összeveszés, a megállapodásuk négy évre szól a jelenlegi bukaresti kormánykoalícióval.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint politikailag nem változtatott lényegileg az elmúlt hetek román belpolitikai vihara az RMDSZ helyzetén, mert a bukaresti kormánykoalíciónak csak kivételes esetekben van szüksége a magyarok parlamenti szavazataira, lévén hogy többségben vannak a törvényhozásban, és mint az elmúlt napok történései bizonyítják, könnyen kapnak más frakcióktól is átszavazókat egy kis biztatás után.

A kolozsvári születésű elemző úgy véli, az újabb kormányalakítás során fel fog merülni a magyar párt neve, de a szociálliberális koalíció szavazóbázisa nem nyitott a párbeszédre a három nagy témakörben, amelyet az RMDSZ kezdeményezett (közigazgatási törvénymódosítás, amellyel településenként tízszázalékos kisebbségi arányhoz köti az anyanyelvhasználat jogát, jelképek, székely zászló, március 15. hivatalos ünnepé nyilvánítása, illetve a kisebbségi törvény, amely lehetőséget adna a kulturális autonómiára).

A szakértő a Magyar Időknek elmondta, a Kelemen Hunorék által tágyalóasztalra emelt követeléseket követő román nacionalista felbuzdulás rövid távon nem használ ugyan az RMDSZ-nek, de legalább a közbeszéd részévé váltak, mit is akar a magyarok képviselete. „A baj az, hogy a magyar témát használja több román és külföldi, például orosz hatalmi tényező, az RMDSZ-nek nincs eszköze ezt a manipulációt ellentételezni” – tette hozzá az elemző.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
MTI Hírfelhasználó