Szijjártó: már több, mint 50 ember halt meg az idén terrortámadásokban Európában
A bevándorlással kapcsolatban továbbra sincs megállapodás.
2017. június 23. 15:10

Európa továbbra sem hajlandó elkötelezni magát a bevándorlási hullám megállítása mellett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a brüsszeli bevándorlási politika a következő hetekben, hónapokban biztosan nem fog megváltozni, mint fogalmazott "a terrorfenyegetettség a nyárra is velünk marad".

A miniszter szerint a biztonsági helyzet az elmúlt évtizedeket nézve most a legrosszabb, az idén a nagyobb terrortámadások 56 halálos áldozatot követeltek, és 291-en sérültek meg.

A terrorcselekményekben közös pont, hogy bevándorló vagy bevándorló hátterű elkövetőket derítettek fel - jegyezte meg.

Az európai terrorfenyegetettség "korábban soha nem látott szintje" miatt Szijjártó Péter arra kéri az utazókat, hogy rövid külföldi tartózkodás esetén is regisztráljanak, és ne csak az országot, hanem a várost is adják meg, ahol tartózkodni fognak.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy aki utazást tervez, nagy óvatossággal és körültekintéssel járjon el az úti cél kiválasztásakor, tájékozódjon a konzuli szolgálat honlapján, ahol országonként megtalálhatók az információk és a biztonsági besorolások.

Ha egy ország nincs besorolva, biztonságosnak minősül, az első kategóriába sorolt országokba egyáltalán nem javasolják az utazást, a kettes kategóriánál fokozott kockázatú a beutazás - ismertette.

Adott országon belül az egyes régiók besorolása eltérhet - hívta fel a figyelmet. Szijjártó Péter hozzátette: minden nagykövetség és főkonzulátus, konzuli képviselet 24 órában elérhető a nyáron telefonon, ezért érdemes felírni a számukat utazás előtt.

Kitért az utazási biztosítások fontosságára, valamint arra, hogy az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltóknak idén kiegészítő biztosítást is szükséges kötniük.

Arra kérte a külföldre utazó magyarokat a külgazdasági és külügyminiszter, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu), mert így kaphatnak a leggyorsabban segítséget egy esetleges terrorakció vagy rendkívüli esemény bekövetkezésekor.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
MTI Hírfelhasználó