Megjelent a Rendszerváltó Archívum 2017. évi 2. száma
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) folyóirata nyomtatott és digitális formában is elérhető.
2017. június 23. 20:26

A 2017. júniusi szám elsősorban a sajtó szerepét elemzi a rendszerváltás időszakában. Várkonyi Balázs bevezető tanulmánya a Szabad Európa Rádió ’80-as évekbeli hanyatlását járja körül, fűszerezve saját személyes élményeivel. Domonkos László a vidéki sajtóprivatizáció visszásságait boncolgatva tesz fel húsbavágó kérdéseket.

Interjút ezúttal Tirts Tamással, a FIDESZ választmányának egykori tagjával készítettek, aki többek között a szervezet korai éveit és formálódását elevenítette föl, külön kitérve az első választásra, amely előtt egy ideig a párt kampányfőnöke volt. Dokumentum-válogatásként a ’80-as évek politikai ellenzékének írásaiból, lapjaiból – így több szamizdatból is – szemezgettek. E kiadványban állítanak emléket és megemlékező írásokkal teszik tiszteletüket, a nemrég elhunyt Juhász György emléke előtt, aki a RETÖRKI munkatársa volt. 

A folyóirat digitális változata az alábbi linken érhető el: http://archivum.retorki.hu/folyoirat

A nyomtatott példányok korlátozott számban a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) budapesti telephelyén vehető át. (H-1062 Budapest, Andrássy út 100. I. emelet.)

gondola
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó