Találkoztak Macronnal a visegrádiak
Új, intenzív párbeszéd kezdetét jelentő, előremutató, barátságos és konstruktív megbeszélést folytattak a visegrádi országok vezetői Emmanuel Macron francia elnökkel - közölte újságírókkal egy neve elhallgatását kérő uniós forrás, az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki befejező napján.
Utoljára frissítve: 2017. június 23. 14:19
2017. június 23. 12:51

A V4-ek vezetői az uniós csúcstalálkozó pénteki ülésnapjának kezdete előtt folytattak megbeszélést a tavasszal elnökké választott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki először vesz részt uniós csúcstalálkozón.

A V4-ek és a francia elnök a külföldre delegált munkavállalók jogállásáról, a migrációról, az éghajlatvédelem kérdéseiről és az egységes piacról egyeztettek.

A megbeszélés részleteit ismerő uniós forrás szerint bár az álláspontok a találkozón nem közeledtek, a visegrádi országok vezetői eredményesnek nevezték a megbeszélést, ugyanis elmondhatták álláspontjukat a francia elnöknek.

Információk szerint Macron az európai alapelvek betartására szólította fel a visegrádi országokat. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, a kelet-európai országok is az európai elvek mentén politizálnak, csak más nézőpontból közelítenek hozzá.

Az uniós forrás elmondta, a pénteki megbeszélést összehívó Lengyelország kilátásba helyezte a találkozó elhalasztását, Emmanuel Macron több európai napilapban megjelent, a közép-európai országokat bíráló csütörtöki interjúja miatt. A V4-ek vezetői végül mégis a megbeszélés megtartása mellett döntöttek. Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy soha nem merült fel a találkozó lemondása.

A találkozót követően egy francia diplomata újságíróknak elmondta, a megbeszélésen Franciaország a szembenállás és az előítéletek megszüntetését tartotta szem előtt. Macron olyan államokkal kíván asztalhoz ülni, amelyekkel bizonyos kérdésekben szembenállás mutatkozik. Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje Európa megosztottságát - mondta a diplomata.

Emmanuel Macron nyolc európai lapban megjelent csütörtöki  interjúban egyebek között azt mondta: "amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás az EU-hoz, amely szerintük pénzosztásra való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit."

Erre Brüsszelben csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy reagált, hogy Macron "belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát".

Lengyelország bízik a V4-ek és Franciaország közötti párbeszéd folytatásában

Lengyelország arra számít, hogy a politikai párbeszéd Franciaország és Közép-Európa között rendezettebb formában, sztereotípiák nélkül fog zajlani - jelentette ki Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken Brüsszelben, a visegrádi négyek miniszterelnökei és Emmanuel Macron francia elnök között lezajlott megbeszélés után.Hangsúlyozta, hogy az EU-csúcs pénteki ülésének kezdete előtt tartott találkozót Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kezdeményezte, és jóval hosszabb ideig tartott a tervezettnél.

Szymanski elmondta, hogy a beszélgetés során a felek érintették a migrációs politikát, a közös piac jövőjét, a klíma- és védelmi politikát.

Közlése szerint a visegrádi kormányfők és Macron elnök megállapították, hogy az összes említett témakörben komoly nézeteltérések mutatkoznak az EU-ban, ezért "intenzívebb párbeszédre van szükség".

"Lengyelország fenntartja készségét arra, hogy ilyen párbeszédet szervezzünk és megkönnyítsünk avégett, hogy átlépjünk azokon a korlátokon, amelyek ma lehetetlenné teszik a döntéshozatalt az említett ügyek többségében. Megállapodtunk abban, hogy folytatni fogjuk az ilyen találkozókat a közeljövőben" - mondta Szymanski.

"Ebben az értelemben nagyon sikeresnek lehet tekinteni a találkozót, jó kezdeményezés volt, hogy Macron elnöknek az Európai Tanácsban való első jelenlétekor nagyon világosan, részletesen bemutassuk Közép-Európa megindokolt érdekeit, Lengyelországnak az európai integrációval kapcsolatos érdekeit. Arra számítunk, hogy ezeket jobban meg fogják érteni Párizsban" - tette hozzá.

Szymanski hangsúlyozta, hogy a V4-ek és Franciaország között nincs semmiféle értékkonfliktus, de előfordul, hogy a közös értékeket másképpen értelmezik. "Nem hajlunk arra, hogy elfogadjuk ezeknek az értékeknek bárki által javasolt egyoldalú interpretációját" - mondta.

Macronnak az EU-csúcs küszöbén nyolc európai lapban megjelent, részben a közép-európai EU-tagországok vezetőit bíráló interjújával kapcsolatban Szymanski kifejtette: "Nagyon határozottan kifejezésre jutott Beata Szydlo miniszterelnök elvárása, hogy a kölcsönös kommunikáció ne ilyen módon folytatódjék, mert ez a fajta kommunikáció nem kelt bizalmat". Mint mondta, Lengyelország arra számít, hogy Macron elnök "tudatosítja bizonyos, az utóbbi időben tett kijelentéseinek helytelenségét". Mindazonáltal nem ez állt a találkozó középpontjában, hanem az, hogy eszmét cseréljenek a legfontosabb európai kérdésekről, próbálják elsimítani az érdekellentéteket, és politikai megoldásokat találjanak az érdekkülönbségekre - állapította meg Konrad Szymanski.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó