Aggódnak a Jobbikban
A Magyar Idők értesülése szerint a Jobbik elnökségében komoly aggodalmat keltett, hogy Simicska Lajos cégei irreálisan alacsony áron biztosítanak reklámfelületet a pártnak. Ez ugyanis felvetheti az áfacsalás és a tiltott pártfinanszírozás gyanúját.
2017. június 18. 10:15
 
A Jobbik által pénteken este kiadott közleményben szereplő adatok alapján a párt áprilisban és májusban egyaránt mintegy 27-27 millió forintot fizetett Simicska cégeinek a felületekért. A párt részletesen nyilvánosságra hozta, hány és milyen hirdetőfelületet vett igénybe.
 
A közterületi reklámpiacot ismerő szakértő szerint Magyarországon mintegy 25 ezer óriásplakát-hely van. Ezeket általában havi 30-40 ezer forintért lehet bérelni, amihez még hozzáadódik a plakát gyártásának költsége.
 
Ellentmondó nyilatkozatok
 
Az adatok alapján viszont kiderül, hogy a Jobbik az óriásplakátokat mindössze 3 ezer forintért, a citylightokat 1 ezer forintért bérelte két hétre, vagyis Simicska Lajos több százmillióval támogatta ilyen módon a Jobbikot. Piaci becslések szerint a Jobbik harmadik hónapja tartó plakátkampányának az értéke eléri a 2,5 milliárd forintot.
 
A plakátok számáról a Jobbikban kezdettől összevissza beszéltek.A Jobbik közleményben az eddig közölt 2000-2500 db-os óriásplakátok mellett további közel ezer a Simicska cégek által biztosított plakáthelyre is fény derül, amiről korábban a párt vezetői nem tettek említést.
 

Vona Gábor április 5-én azt mondta, hogy 2500 plakáthelyről van szó, a párt sajtóosztály pedig 2000 plakátról, Mirkóczki „2400 illetve 2340 egy néhány” plakátról beszélt. Vona Gábor április 5-én a Vona7-ben 2500 plakáthelyről beszélt. Április 7-én. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója a Népszavának elmondta, hogy egész pontosan 2468 óriásplakát-helyet vásároltak a Publimont és a Mahír Cityposter Kft-től. Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója közlése szerint a megállapodásról annyit el lehet mondani, hogy piaci alapú megállapodás, és ennek megfelelő az árazása is. Május 3-án Mirkóczki Ádám az ATV-n 2468 plakátról beszélt áprilisra, és 2340 egynéhányról májusira.

Miből fzették?

A Jobbik politikusai hónapok óta nem árulják el hogy mennyit fizetett, egyáltalán fizetett-e a Simicska cégeknek ezért az egész országot beborító plakátkampányért.

Több jobbikos politikus állította, hogy a Simicska plakátkampányt hitelből 150 millió forintos hitel egy részéből fedezik. Két héttel a kampány indulása után Vona Gábor azt nyilatkozta a Vona7-ben, hogy „hitelt kellett fölvennünk ugye, hitelt kell fölvennünk a kampánynak a finanszírozására a pontos összegről a pártigazgató tud önnek konkrét számokat mondani”.

Jakab Péter szóvivő tizenegy nappal később szóvivő közölte, hogy „az óriásplakátokat részben megtakarításból, részben folyószámlahitelből finanszírozzák” Később úgy nyilatkozott, hogy a párt 150 millió forint folyószámlahitelt vettek fel részben erre, részben működési kiadásokra, tehát még csak nem is az egész kampányra.

Június 1-jén a Jobbik újabb plakátkampányt indított. Jakab Péter, szóvivőt ezúttal is faggatták a kampány költségeiről, azonban üzleti titokra hivatkozva ekkor sem kívánt beszámolni a részletekről. Azt elmondta, hogy 150 millió forint folyószámlahitelt vettek fel részben erre, részben működési kiadásokra, tehát mégcsak nem is az egész kampányra.

Aggódnak a Jobbikban

Komoly fejfájást jelent a jobbikosoknak az is, hogy ezek a rendkívüli alacsony árak azt bizonyíthatják, hogy tiltott pártfinanszírozás történhetett. A pártfinanszírozásra vonatkozó törvény szerint már pedig gazdasági társaság nem pénzelhet egy pártot.

A pártok gazdálkodásának ellenőrzésére jogosult az Állami Számvevőszék szankcióként az árkülönbözet 10-szeresének a megfizetésére is kötelezheti a pártot.

Az irreálisan alacsony árak azért is aggaszthatják a jobbikosokat, mert lehet, hogy az áfát sem fizették utána, ami törvénytelen.

Jobbik plakátkampány, megjelenések

Áprilisban: Óriásplakát: 2468 db, City light: 312 db, Hirdetőoszlop: 303 db, Dupla city light: 292 db.

Májusban: Óriásplakát: 2470 db, City light: 300 db, Hirdetőoszlop: 304 db, Dupla city light: 257 db.

Magyaridok.hu