Az életkor határozta meg a pártpreferenciákat
A brit politika új választóvonala nem a társadalmi helyzet, hanem az életkor, és ez határozta meg minden egyéb tényezőnél nagyobb mértékben a múlt csütörtöki előrehozott választásokon is azt, hogy ki melyik pártra voksolt - áll a legnagyobb brit közvélemény-kutató friss felmérésében.
2017. június 15. 10:15

A YouGov a választások napja óta több mint 50 ezer választót kérdezett meg a tanulmány elkészítéséhez.

A felmérés kimutatta, hogy az először szavazó 18-19 éves korcsoportban a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 47 százalékponttal haladta meg a kormányzó konzervatívokét, a 70 éves és ennél idősebb szavazók körében ugyanakkor a Konzervatív Párt előnye 50 százalékpont volt a Munkáspárt előtt.

A vizsgálat szerint a választáson résztvevő 18-19 évesek 19 százaléka szavazott a Konzervatív Pártra, 66 százalékuk a Munkáspártra. A 70 év feletti korosztály 69 százaléka a Konzervatív Pártra voksolt, és csak 19 százalék adta szavazatát a Munkáspártra.

Az egyes korosztályokon belül a konzervatívoknak az 50-59 év közöttiek körében volt először előnye a Munkáspárttal szemben, az ennél fiatalabb korosztályok mindegyikében többen szavaztak a Munkáspártra, mint a Konzervatív Pártra.

A YouGov modellszámítása szerint az életkor minden tíz évnyi emelkedésével hozzávetőleg 9 százalékponttal növekszik az esélye annak, hogy az adott választó a konzervatívokra szavaz, és a fordulópont - vagyis az a kor, amely felett az egyes választók nagyobb eséllyel voksolnak a Konzervatív Pártra, mint a Munkáspártra - jelenleg 47 év.

A tanulmány szerint az egyes korosztályok részvételi hajlandósága közötti különbség magyarázza, hogy a Munkáspárt - jóllehet jelentősen növelte képviselőinek számát - miért nem nyerte meg nagy fölénnyel a múlt heti parlamenti választást. A közvélemény-kutató cég kimutatta, hogy a 18-19 évesek 57 százaléka, a 70 évesek és ennél idősebbek 84 százaléka vett részt a szavazáson.

Országos átlagban 69 százalékos volt a részvételi arány.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának létszáma 13 fővel 318-ra csökkent, és a párt ezzel elvesztette abszolút többségét, a Munkáspárt frakciója ugyanakkor 30 fővel 262 tagúra bővült.

A szavazási szándékok közötti generációs kontraszt már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás korosztályok szerint lebontott eredményeiben is élesen megmutatkozott. A YouGov a referendum után nem sokkal elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a 18-24 év közöttiek 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka a kilépésre voksolt. Országos átlagban végül a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,2 százalékos többségbe.

MTI
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó