Jelentős változások az olimpiai programban
Tizenöt versenyszámmal bővül a 2020-as tokiói nyári ötkarikás játékok programja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének pénteki döntése nyomán.
2017. június 11. 12:36

A végrehajtó bizottság többek között arra bólintott rá, hogy vívásban mindegyik szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfitőr és a női párbajtőr következett volna.

Eldőlt az is, hogy atlétikában a 4×400 méteres vegyes váltó, úszásban a 4×100 méteres vegyes váltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyors bekerül a műsorba, miként cselgáncsban a vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyes páros, triatlonban vegyes váltó, kosárlabdában pedig a 3×3-as változat.

Kajak-kenuban – amelyben debütál a női kenu –, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül. A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők létszáma a rióihoz képest. Atlétikában például 105 fővel kevesebb a versenyzői létszám.

Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nőnek jut benne szerep.

A NOB tavaly augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as tokiói játékok programjába. Veszélybe került viszont a súlyemelés olimpia részvétele, amennyiben a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség – amelyet 2000 óta Aján Tamás irányít elnökként – decemberig nem dolgoz ki hatékony programot a dopping elleni harcra, a sportágat levehetik a műsorról. Bach úgy fogalmazott: a súlyemelés „masszív” doppingproblémával küzd.

A NOB végrehajtó bizottsága javasolja, hogy a szervezet szeptemberi, limai kongresszusán egyszerre ítéljék oda a 2024-es és a 2028-as nyári olimpia rendezési jogát.

A 2024-es olimpiára két pályázó, Párizs és Los Angeles maradt versenyben, miután Budapest, Róma, Hamburg és Boston is visszalépett.

magyaridok.hu