Jelentős változások az olimpiai programban
Tizenöt versenyszámmal bővül a 2020-as tokiói nyári ötkarikás játékok programja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének pénteki döntése nyomán.
2017. június 11. 12:36

A végrehajtó bizottság többek között arra bólintott rá, hogy vívásban mindegyik szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfitőr és a női párbajtőr következett volna.

Eldőlt az is, hogy atlétikában a 4×400 méteres vegyes váltó, úszásban a 4×100 méteres vegyes váltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyors bekerül a műsorba, miként cselgáncsban a vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyes páros, triatlonban vegyes váltó, kosárlabdában pedig a 3×3-as változat.

Kajak-kenuban – amelyben debütál a női kenu –, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül. A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők létszáma a rióihoz képest. Atlétikában például 105 fővel kevesebb a versenyzői létszám.

Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nőnek jut benne szerep.

A NOB tavaly augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as tokiói játékok programjába. Veszélybe került viszont a súlyemelés olimpia részvétele, amennyiben a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség – amelyet 2000 óta Aján Tamás irányít elnökként – decemberig nem dolgoz ki hatékony programot a dopping elleni harcra, a sportágat levehetik a műsorról. Bach úgy fogalmazott: a súlyemelés „masszív” doppingproblémával küzd.

A NOB végrehajtó bizottsága javasolja, hogy a szervezet szeptemberi, limai kongresszusán egyszerre ítéljék oda a 2024-es és a 2028-as nyári olimpia rendezési jogát.

A 2024-es olimpiára két pályázó, Párizs és Los Angeles maradt versenyben, miután Budapest, Róma, Hamburg és Boston is visszalépett.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó