Orbán: A Jobbikot megvette egy milliárdos – ilyen a történelemben még nem volt
Vona Gábor Jobbik-elnök azt mondta a Parlamentben, vállalja, hogy komoly változások voltak a Jobbikban, de Orbán Viktor is változott.
2017. június 6. 17:26

A miniszterelnök úgy reagált: olyan még nem volt a történelemben, hogy valakinek sikerüljön megvásárolnia egy pártot.

Vona Gábor Jobbik-elnök a kormányfőnek tett fel azonnali kérdést az Országgyűlésben a bérunióról szóló javaslattal kapcsolatban. Mint mondta, a kezdeményezés arról szól, hogy az egyenlő munkáért egyelő bér elvet beültessék az uniós alapelvek közé.  Elkezdődhet az európai népszavazás, ez egy történelmi jelentőségű fordulópont lenne Vona Gábor szerint.

Országhatárt nem lehet plüssmacikkal megvédeni

Orbán Viktor azt válaszolta: a Jobbik szereti az iszlámot, a migránsokat, a kutyákat, az oligarchákat, ha pénzt adnak és mostanában már Brüsszelt is. “Országhatárt nem lehet plüssmacikkal, meg virágcsokrokkal megvédeni” – fogalmazott a kormányfő hozzátéve: bért sem lehet úgy emelni, hogy Brüsszelhez fordulnak.

Felfoghatatlannak nevezte, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, Brüsszel olyan bérpolitikát fog létrehozni, ami jó lesz a magyaroknak. Hozzátette: ő maga is szeretné látni ezt a Brüsszelt, ha látja, akkor ő is oda fog fordulni.

Ilyen még nem volt

Vona Gábor viszonválaszában azt mondta, menthetetlennek látja Orbán Viktor helyzetét. Közölte, vállalja, hogy komoly változások voltak a Jobbikban, de Orbán Viktor is változott. mentalitásában “lánglelkű demokratából egy kiégett kommunista lett” – mondta. Annyit harcolt ellenük, hogy olyan lett, mint ők – jegyezte meg.

Orbán Viktor viszonválaszában leszögezte: olyan még nem volt a történelemben, hogy valakinek sikerüljön megvásárolnia egy pártot. Arra azonban elmondása szerint volt már példa, hogy milliárdos alapított, átvett pártot, kilépett, majd új pártot alapított.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos MSZP-s kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: az ellenzék többször kifogásolta a témát, sokszor beszéltek már erről a Házban, a korábban elmondottakhoz képest nem tud újat elmondani.

Hozzátette: miután az államháztartás az ellenzék szerint is jobb helyzetben van, képes könnyen a piacról forráshoz jutni, megfogadták az ellenzéki kérést, átgondolták a letelepedési kötvények kérdését, és megszüntették a kibocsátást, így ez egy ellenzéki siker.

Egy LMP-s önkormányzatok pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP úgy érzi, hogy 2010 után újjáalapították az önkormányzati rendszert, mert úgy látták, hogy az összeomlott.

1990-től 2010-ig súlyos adósságokat halmoztak fel.

A kormány 1300 milliárd forintnyi adósságot vett le az önkormányzatok válláról, ha ezt nem tették volna meg, akkor most 90 százalékuk csődben lenne.

MTI
  • Karácsony Budapest díszpolgáraivá avatná elődeit
    Elmondta: Budapest új szabad önkormányzatiságának 30. évfordulója alkalmából azzal a kezdeményezéssel él majd, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt válasszák a főváros díszpolgáraivá.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó