Százmilliárdok mozdultak meg a Modern Városok Programban
Május közepéig hazai és uniós forrásból 236 milliárd forintot fizettek ki a Modern Városok Program keretében. A fejlesztések végső értéke közel 3400 milliárd forint lesz, a program állásáról ősszel egyeztet a kormányzat az érintett településekkel. 2018 után a falvaknak is partnerségi ajánlatot tehet a kormány.
2017. június 3. 09:14
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a június 1-jei Kormányinfón beszámolt róla, hogy szeptemberben összehívják a Modern Városok Programban résztvevő 23 megyei jogú várost és tájékoztatják őket a program állásáról. Alább az eddigi terveket megállapodásokról foglaltuk össze röviden.
 
3400 milliárd forintos fejlesztés
 
A fejlesztési program célja, hogy a megyei jogú városok olyan központokká váljanak, amelyek a helyi gazdaságfejlesztés motorjai, ahol minőségi életet lehet élni és tartalmasan lehet a szabadidőt eltölteni.
 
Orbán Viktor miniszterelnök a program keretében 2015 márciusa és 2017 májusa között mind a 23 megyei jogú várossal megállapodást kötött. A legutolsó állomás Hódmezővásárhelyen volt, ahol a múlt héten, május 26-án írt alá szerződést.
 
Az eddigi számítások szerint a program során közel 260 projekt valósul meg mintegy 3400 milliárd forint értékben, részben uniós, részben pedig hazai forrásból.
 

Új ipari parkok szinte mindenhol

A program fő célja a helyi gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtő beruházások támogatása, ezért több új ipari parkot is létrehoznak. Ilyen típusú fejlesztés a megyei jogú városok nagy többségének – húsz településnek – szerepel a programjában. Mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások szintén lesznek, amelyek a hazai termelők piacra jutását segítik majd. Békéscsabán térségi vásárteret alakítanak ki, Tatabányán új vásárcsarnokot és piacot építenek.

 

Áram-, víz és távhőhálózatokra is tízmilliárdok jutnak

A közvetlen gazdasági, kereskedelmi beruházásokon túl számos közúti, infrastrukturális, közmű- és energetikai beruházás valósul meg. Ezek közé tartozik a kecskeméti villamosenergia-hálózat 20 milliárd forintos fejlesztése, a Szekszárd-Paks távhővezetéket megépítése 10 milliárdért vagy a dunaújvárosi víziközmű-hálózat több mint egymilliárdos fejlesztése.

Ezen kívül több nagyvárosban terveznek innovációs fejlesztéseket is a helyi egyetemmel együttműködésben, Debrecenben majdnem 23 milliárd, Miskolcon közel 10 milliárd, Kecskeméten 5,9 milliárd forint értékben.

Öt helyen lesznek milliárdos egészségügyi fejlesztések

Egészségügyi fejlesztés öt városban lesz közel 19 milliárd forint összegben, így például Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Oktatókórház fejlesztése 7 milliárd forintért; Tatabányán Szent Borbála Kórház fejlesztése több, mint 4 milliárd forintért; Salgótarjánban a Szent Lázár Kórház fejlesztése közel 2 milliárd forintért; Győrben új mentőállomás épül 1 milliárd forint értékben; illetve Érden az egészségügyi ellátó rendszer teljes körű fejlesztése történik meg 5 milliárd forint értékben.

Oktatási beruházások általános iskolától az egyetemig

Képzés,- oktatásfejlesztés kapcsán 22 projekt valósul meg közel 110 milliárd forint összegben. Egyebek mellett, Székesfehérváron középiskolai kampuszt alakítanak ki több mint 15 milliárdért; Békéscsabán a felsőoktatási képzés fejlesztésére 1 milliárdot költenek; a Pécsi Tudományegyetemen pedig 24 milliárd forintot; Kecskeméten pedig létrehozzák a Kodály Zoltán Nemzetközi Képzési és Módszertani Központot 3 milliárd forintért.

A programban támogatják a piaci igényeknek megfelelő, minőségi szakképzést, valamint duális képzést például Békéscsabán, Salgótarjánban és Kecskeméten is.

A hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum fejlesztésére 4 milliárdot fordítanak, a Bethlen Gábor Református gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola fejlesztésére és bővítésére pedig 3,9 milliárd forint jut.

Uszodák, színházak, várak

Sportfejlesztéseket az összes érintett városban terveznek, a programban 32 beruházás indult meg 151 milliárd forint összegben, többek közt uszodák, sportcsarnokok épülnek.

Lesznek ezen kívül vár-, illetve műemléki felújítások, 5 városban közel 28 milliárdért, kulturális fejlesztésekre – így színházfelújításra, -építésre –  17 projektben 80 milliárd forint megy a tervek szerint.

Turisztikai fejlesztések is majdnem az összes településen megvalósulnak, a tervezett forrásigény eddig 69 milliárd forint,

Városrehabilitáció, városi lakókörnyezet fejlesztése keretében pedig 16 beruházás indul közel 48 milliárd forint összegben.

2018 után a falvak is ajánlatot kapnak

A program céljainak megvalósítására május közepéig hazai forrásból összesen 172,4 milliárd forint,  uniós forrásból 64 milliárd forintot fizettek ki.

A kormány 2018 után fontos feladatának tartja, hogy a kisebb városok és falvak számára is partnerséget ajánljon, fejlesztési programokat indítson a magyar vidék további erősítése érdekében.

hirado.hu
  • Birodalmi lemeztektonika
    Az orosz és német birodalom demográfiai értelemben lényegében reménytelen helyzetben van, és semmilyen valós esély nem látszik e végzetes lejtőről való visszafordulásra. Saját népesedési források és az ezt megalapozó szellemi energia híján egy évszázadon belül véget érhet történetük.
  • Kialakítani a biztonságos élet feltételeit
    Az emberek többsége biztonságos életre vágyik, és ennek a biztonságnak a feltételeit "csak mi, konzervatívok teremthetjük és őrizhetjük meg" - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencián pénteken Budapesten.
  • A közösségépítés templomépítéssel kezdődik
    A köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon elmondta, hogy pénteken tíz templomot szenteltek tíz különböző településen. Kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek.
MTI Hírfelhasználó